Bart Meijman, huisarts en medeoprichter van Dappere Dokters, spreekt over defensieve zorg en de impact van tuchtrecht op artsen. Sara Joan Pinto-Sietsma, vasculair internist, legt de tekortkomingen van het huidige tuchtrecht bloot. Herma Holscher, kinderradioloog, deelt resultaten van een enquête over artsenangst. Jonneke Oosting, voorzitter van het Centraal Tuchtcollege, biedt nieuwe visies en suggesties aan. Belangrijke thema's zijn de noodzaak van veranderingen, de angst voor klachten en de uiteindelijke kwaliteit van zorg.
De angst voor tuchtrecht maakt dat artsen defensief handelen, wat leidt tot overdiagnostiek en schaadt de kwaliteit van patiëntenzorg.
Het voorstel om het tuchtrecht te hernoemen naar een 'toetsingscollege' richt zich op leren van incidenten in plaats van straffen, bevorderlijk voor artsen.
Deep dives
Angst voor Tuchtrecht onder Artsen
Er heerst een significante angst onder artsen voor het tuchtrecht, wat blijkt uit een recente enquête. Bijna de helft van de ondervraagde artsen geeft aan dat hun handelen beïnvloed wordt door deze angst. Dit leidt vaak tot defensief gedrag, zoals overbehandeling en overdiagnostiek, waarbij artsen zich zorgen maken over mogelijke klachten van patiënten. Het systeem stimuleert daardoor een cultuur waarin artsen minder geneigd zijn om optimale zorg te bieden, uit vrees voor negatieve gevolgen voor hun carrière.
Defensief Handelen en Voorbeelden
De angst voor tuchtrecht leidt tot defensief handelen, waarbij artsen zich genoodzaakt voelen om voorzichtiger te zijn en meer diagnoses te stellen dan noodzakelijk. Een voorbeeld dat werd besproken is de casus van een uroloog die, uit angst voor klachten, een vergrote prostaat bij een patiënt niet meldde tijdens opvolging. Dit resulteerde in een verlate diagnose van prostaatkanker, wat de patiënt emotioneel heeft aangetast. Het laat zien hoe defensief handelen niet alleen de arts beïnvloedt, maar ook de kwaliteit van de zorg voor patiënten schaadt.
De Naam en Structuur van Tuchtrecht
Er komt kritiek op de huidige naam en structuur van het tuchtrecht, waarbij het woord 'tucht' als verouderd en negatief wordt ervaren. Het voorstel is om te pleiten voor een 'toetsingscollege' in plaats van een tuchtcollege, wat een meer constructieve benadering van kwaliteitsverbetering zou impliceren. De nadruk moet liggen op het leren van incidenten, in plaats van enkel te straffen. Dit zou een positievere omgeving creëren waarin artsen zich vrijer voelen om te leren van fouten zonder de constante dreiging van tuchtmaatregelen.
Verbeteringen in het Tuchtrechtssysteem
Er wordt gepleit voor hervormingen in het tuchtrechtssysteem om angst bij artsen te verminderen en een leercultuur te bevorderen. Dit omvat het introduceren van mechanismen voor vroegtijdige signalering van klachten voordat ze escaleren naar tuchtrechtprocedures, en het aanmoedigen van open communicatie tussen artsen en patiënten. Een belangrijk aspect is om medische professionals beter voor te lichten over klachtenprocedures, zodat ze begrijpen dat een klacht niet noodzakelijkerwijs duidt op inadequate zorg. Een cultuur die het bespreekbaar maakt om fouten te delen kan zorgen voor betere zorg voor patiënten.
Moet het tuchtrecht veranderen? En hoe dan wel? We vragen het Bart Meijman, huisarts en medeoprichter van Dappere Dokters, en Sara Joan Pinto-Sietsma, vasculair internist en auteur van een recent artikel in Medisch Contact over waarom het medisch tuchtrecht niet voldoet.
Ook te gast zijn twee leden van het Centraal Tuchtcollege: lid-beroepsgenoot Herma Holscher en voorzitter Jonneke Oosting, met wie we in gesprek gaan over de resultaten én mogelijke consequenties van de inmiddels geruchtmakende MC-enquête.
Get the Snipd podcast app
Unlock the knowledge in podcasts with the podcast player of the future.
AI-powered podcast player
Listen to all your favourite podcasts with AI-powered features
Discover highlights
Listen to the best highlights from the podcasts you love and dive into the full episode
Save any moment
Hear something you like? Tap your headphones to save it with AI-generated key takeaways
Share & Export
Send highlights to Twitter, WhatsApp or export them to Notion, Readwise & more
AI-powered podcast player
Listen to all your favourite podcasts with AI-powered features
Discover highlights
Listen to the best highlights from the podcasts you love and dive into the full episode