
Medisch Contact de podcast
Dé podcast voor dokters gemaakt door de redactie van Medisch Contact. Met elke week gasten die we aan de tand voelen over actuele medische onderwerpen, een tuchtcasus die de nodige stof doet opwaaien, een medische boek- of filmtip en een prikkelend praktijkperikel. Tips of vragen? podcast@medischcontact.nl.
Latest episodes

4 snips
Jul 9, 2025 • 26min
Dokter en influencer om een gezonde leefstijl te bevorderen
In deze aflevering is Jasmin Namavar te gast, een psychiater van het Amsterdam UMC en dichter wiens debuut 'Verblijf' lovende recensies ontving. Ze bespreekt thema's als migratie en identiteit, en reflecteert op haar Nederlands-Iraanse achtergrond. Jasmin verkent ook de gelaagdheid van poëzie in de psychiatrie en hoe persoonlijke ervaringen haar creatieve proces beïnvloeden. Daarnaast advocateert ze voor inclusiviteit en gelijkheid in de zorg, en benadrukt de waarde van poëzie in het aan het licht brengen van maatschappelijke en morele vraagstukken.

Jun 26, 2025 • 29min
Zijn welvaartsziekten die samenhangen met bovenmatige suikerinname nog tegen te gaan?
Martijn Brouwers, internist-endocrinoloog en hoogleraar aan het Maastricht UMC+, gespecialiseerd in metabole ziekten, deelt zijn inzichten over het verband tussen suikerinname en welvaartsziekten zoals obesitas en diabetes. Hij bespreekt de invloed van fructose op levergezondheid en hoe overheden kunnen ingrijpen. Daarnaast onderzoekt Simone Pauw een complexe tuchtzaak van een vader die zich zorgen maakt over de zorg voor zijn dochter. De issues van juridische strijd en emotionele verwaarlozing komen ook uitgebreid aan bod.

Jun 19, 2025 • 33min
Doorwerken na je pensioen? - Met Bert Keizer
Bert Keizer, voormalig columnist en verpleeghuisarts, deelt zijn inzichten over euthanasie en de beperkingen van artsen na hun pensioen. Hij bekritiseert de regels die ervaren SCEN-artsen uitsluiten en spreekt over de impact van persoonlijke relaties met patiënten. Met praktijkvoorbeelden benadrukt hij de waarde van empathie in de geneeskunde en de noodzaak van goede palliatieve zorg. Daarnaast bespreekt hij de verantwoordelijkheden van artsen in tuchtzaken, vooral in emotionele gevallen zoals echtscheidingen.

Jun 12, 2025 • 30min
De rol van artsen in massaschadeclaims
Robbert-Jan Kamstra is een ervaren advocaat en managing partner bij Milburg Amsterdam, gespecialiseerd in collectieve acties. In deze aflevering bespreekt hij de cruciale rol van artsen in massaschadeclaims en de impact van de WAMCA-wet. Kampstra legt uit hoe deze claims druk uitoefenen op fabrikanten van ongezonde producten en beleidsmakers. Daarnaast komen de tuchtzaak van een cardioloog en de juridische complicaties rondom aortaklepstenose aan bod, waarbij de verantwoordelijkheden van medische professionals duidelijk worden belicht.

Jun 5, 2025 • 35min
Drie coassistenten over hoe hun ideale coschap eruitziet
Elène van E. is bestuurslid van de Geneeskundestudent en Marijn Wiggert is co-assistent in Leiden en lid van de Leidse Co-raad. Zij delen hun boeiende ervaringen als co-assistenten en bespreken hun ideaal beeld van een coschap. Ze reflecteren op belangrijke lessen over culturele gelijkheid en open communicatie. Ook komt de impact van een tuchtzaak aan bod, wat het belang van het herkennen van alarmsymptomen onderstreept. Met persoonlijke anekdotes en tips zorgen ze voor een interessante blik op de uitdagingen in hun opleiding.

May 22, 2025 • 27min
Hoe komen keuzes voor de vergoeding van zorg tot stand? - aflevering 139
Johan Mackenbach, emeritus hoogleraar maatschappelijke gezondheidszorg, bespreekt hoe zorgvergoedingen worden bepaald en hoe milieu-impact en personeelstekorten hierin een rol gaan spelen. Hij legt uit dat kosteneffectiviteit belangrijk is voor nieuwe behandelingen. Daarnaast behandelt Simone Pauw een tuchtzaak over een huisarts die galantamine bleef voorschrijven aan een patiënt met Lewy Body Dementie, en de juridische complicaties die daaruit voortvloeien. Het verkennen van samenwerking tussen huisartsen en neurologen komt ook aan bod.

7 snips
May 15, 2025 • 33min
Medisch ethicus en filosoof Rob Houtepen: Tot welke prijs verlengen we een leven?
Rob Houtepen, medisch ethicus en voormalige onderwijsverantwoordelijke in Maastricht, duikt in het grijze gebied van levensverlenging bij palliatieve zorg. Hij botst met de opvattingen van anderen over het rekken van leven en stelt dat de meeste geneeskunde uiteindelijk palliatief is. Discussies over patiëntenautonomie versus artsenverantwoordelijkheid komen aan bod, evenals de subjectiviteit van kwaliteit van leven. Houtepen analyseert ook ethische dilemma's rondom schaarse middelen en de impact van technologie op de geneeskunde.

8 snips
May 8, 2025 • 25min
Psychiater Patricia Dashorst over oorlogsslachtoffers én hun kinderen: ‘Zwijgen kan net zo traumatisch zijn als er wel over spreken.’
Psychiater Patricia Dashorst, expert in complexe psychotraumaklachten, bespreekt haar dertigjarige ervaring met oorlogsslachtoffers en hun kinderen. Ze legt uit hoe trauma de geest beïnvloedt, en hoe intrusieve gedachten bij kinderen van overlevenden ontstaan. De rol van huisartsen bij het herkennen van deze symptomen komt ook aan bod. Daarnaast bespreekt ze de BEP-methode voor PTSS en het belang van schrijven als hulpmiddel voor verwerking. Het gesprek biedt waardevolle inzichten in de lange-termijn gevolgen van oorlogstrauma.

May 1, 2025 • 26min
Chatbots ter vervanging van geestelijke zorg: wie is verantwoordelijk? - afl. 136
Edwin van Dellen is psychiater en universitair hoofddocent aan het UMC Utrecht, terwijl Hanneke ten Hag gezondheidsjurist en arts in opleiding tot psychiater is. Ze bespreken de risico's van chatbots in de geestelijke gezondheidszorg, vooral voor patiënten op wachtlijsten, en de ethische en juridische verantwoordelijkheden die daarbij komen kijken. Daarnaast wordt er een tuchtzaak behandeld over taakdelegatie bij een leverpunctie, die leidde tot ernstige complicaties, wat de nadruk legt op de noodzaak van goede communicatie en verantwoordelijkheid in de zorg.

4 snips
Apr 22, 2025 • 21min
Het artsenverzet – Medisch Contact 80 jaar - aflevering 135
Cees Rodenburg, oud-oncoloog van het Meander Medisch Centrum, en Floris van Dijk, historicus van Kamp Amersfoort, onthullen het inspirerende verhaal van het artsenverzet in Nederland. Ze bespreken de moedige daden van artsen tegen de nazi-regels en hoe 'Medisch Contact' werd opgericht in deze donkere tijden. Persoonlijke getuigenissen onthullen de uitdagingen waarmee artsen werden geconfronteerd, waaronder de strijd voor betere voeding in kampen en de psychische impact van de oorlog op hen en hun families.