'Sociale' media mede-oorzaak autisme? | #1888 Jelle Jolles
Mar 20, 2025
auto_awesome
Jelle Jolles, emeritus hoogleraar Neuropsychologie & Onderwijs, bespreekt de negatieve effecten van digitalisering op jongeren en onderwijs. Hij legt uit hoe sociale media de ontwikkeling van kinderen beïnvloeden en mogelijke verbanden met autisme blootlegt. De rol van fysieke interactie en de nodige ondersteuning van ouders en scholen komt aan bod. Verder wordt de impact van technologie op taalontwikkeling en emotionele vaardigheden besproken, waarbij de kansen en risico’s van digitale middelen voor onderwijs worden belicht.
Digitalisering verandert het onderwijs door de afhankelijkheid van digitale media te vergroten, wat zowel kansen als uitdagingen met zich meebrengt.
Sociaal-emotionele ontwikkeling is cruciaal voor tieners, waarbij onderwijs hen moet helpen in sociale interacties en zelfregulatie.
De rol van ouders moet zich aanpassen van toezicht naar coaching, zodat jongeren zelfstandiger en verantwoordelijker worden in hun sociale en academische leven.
Deep dives
De impact van digitalisering op het onderwijs
Het proces van digitalisering heeft de afgelopen jaren geleid tot nieuwe uitdagingen en mogelijkheden in het onderwijs. De rust en harmonie van klassikale omgang is aan het verschuiven naar een grotere afhankelijkheid van digitale media, wat zowel voordelen als nadelen met zich meebrengt. Een toenemende aandacht voor de noodzaak om leerlingen te begeleiden in hun omgang met technologie benadrukt de kwetsbaarheid van de lerende tiener, die vaak niet zelf de regie over zijn of haar digitale interacties kan nemen. Het is cruciaal om naar een genuanceerdere benadering van digitaal onderwijs toe te werken, waarin de ontwikkeling van de leerling centraal staat.
De rol van sociale interactie in de ontwikkeling van tieners
Tieners ontwikkelen zich in een periode waarin sociale interactie een cruciale rol speelt voor hun emotionele en cognitieve groei. Onderzoek toont aan dat het sociale brein van tieners zich ontwikkelt in de overgang van kindertijd naar adolescentie, waarbij ze vooral openstaan voor sociale prikkels. Hierdoor is het belangrijk dat onderwijs niet alleen gericht is op cognitieve vaardigheden, maar ook op het opbouwen van sociale en emotionele kennis. Leerlingen moeten de kans krijgen om ervaringen op te doen die hen helpen om te leren omgaan met sociale situaties en om zelfregulatie en empathie te ontwikkelen.
De nadelen van digitale media
Hoewel digitale technologieën in veel opzichten nuttig zijn, zijn er ook aanzienlijke risico's verbonden aan het gebruik ervan, vooral voor jongeren. Sociale media worden soms als asociaal bestempeld, omdat ze de kwaliteit van face-to-face interactie kunnen verminderen en angst voor telefonische communicatie kunnen veroorzaken. Dit leidt ertoe dat jongeren regelmatig afhaken van directe sociale interactie, wat hun sociale vaardigheden en daarom hun vermogen om empathisch en responsief te zijn, kan ondermijnen. Het is belangrijk om de balans te vinden tussen het gebruik van digitale middelen en het onderhouden van authentieke, persoonlijke verbindingen.
De verbinding tussen taalontwikkeling en sociaal gedrag
De kwaliteit van de taalomgeving waarin kinderen opgroeien is essentieel voor hun ontwikkeling en kan invloed hebben op hun sociale vaardigheden. Een rijke taalomgeving draagt bij aan het begrijpen van de wereld om hen heen en helpt bij het ontwikkelen van emotionele en sociale vaardigheden. Wanneer kinderen onvoldoende worden blootgesteld aan uitgebreide en betekenisvolle gesprekken, kan hun taalvaardigheid verarmen, wat hen kwetsbaarder maakt voor problemen in sociale contexten. Het creëren van een omgeving waarin rijk taalgebruik op school en thuis wordt aangemoedigd, is cruciaal voor het bevorderen van taalvaardigheid en sociaal gedrag.
Nieuwe onderwijsmethoden en de rol van ouders
De rol van ouders in het leerproces van hun kinderen moet evolueren van toezicht naar een meer coachende en ondersteunende aanpak. Ouders moeten de kinderen de vrijheid geven om verantwoordelijkheden te nemen, terwijl ze nog steeds een beschermende rol vervullen. Dit helpt jongeren niet alleen om zelfstandiger te worden, maar ook om beter voorbereid te zijn op sociale en academische uitdagingen. Door open communicatie en een juiste balans tussen vrijheden en grenzen kan de ontwikkeling van de leerling worden bevorderd, wat essentieel is in ons steeds veranderende digitale tijdperk.
Ad Verbrugge in gesprek met emeritus hoogleraar Neuropsychologie & Onderwijs Jelle Jolles over de negatieve uitwerking van digitalisering op kind, gezin en onderwijs. --Steun DNW en word patroon op http://www.petjeaf.com/denieuwewereld.Liever direct overmaken? Maak dan uw gift over naar NL61 RABO 0357 5828 61 t.n.v. Stichting De Nieuwe Wereld. -- Bronnen en links bij deze uitzending: - Bestel hier het boek 'Onderwijs in tijden van digitalisering': https://www.managementboek.nl/boek/9789024404889/onderwijs-in-tijden-van-digitalisering-ad-verbrugge- De website van Beter Onderwijs Nederland: https://www.beteronderwijsnederland.nl/- Meer informatie over het symposium van Beter Onderwijs Nederland op 5 april a.s.: https://www.beteronderwijsnederland.nl/onderwijs-in-beeld/2025/02/algemene-ledenvergadering-15-maart-2025/
Remember Everything You Learn from Podcasts
Save insights instantly, chat with episodes, and build lasting knowledge - all powered by AI.