De Nieuwe Wereld cover image

De Nieuwe Wereld

Latest episodes

undefined
Jul 19, 2025 • 59min

Gilles Deleuze: filosofisch iconoclast | #2008 Rick Dolphijn

Rick Dolphijn, filosoof en Associate Professor aan de Universiteit Utrecht en de Sorbonne, duikt met passie in de wereld van Gilles Deleuze. Ze bespreken de invloed van mei '68 op Deleuze's denken en zijn unieke samenwerking met Guattari. Dolphijn benadrukt de rol van vreugde en de affirmatieve benadering van kritiek in Deleuze's filosofie. Ook wordt de relatie tussen filosofie, kunst en biologie verkend, samen met de uitdagingen van hedendaagse ethiek en activisme. Een fascinerende reflectie op creativiteit in de geesteswetenschappen!
undefined
8 snips
Jul 18, 2025 • 1h 2min

Controleren de media de macht nog? | #2007 Marlies, Wierd Duk, Flavio Pasquino, Arnold Karskens

Wierd Duk is een historicus en journalist die zich richt op Rusland en Duitsland, terwijl Arnold Karskens een ervaren oorlogsverslaggever en oprichter van N-HUB Ongehoord Nederland is. Flavio Pasquino is producent van documentaires en oprichter van Blackbox. Ze bespreken de evolutie van mainstream en alternatieve media en de invloed op politiek. Kritiek op de kwaliteit van journalistiek komt aan bod, net als de rol van media in crises. De noodzaak van diverse perspectieven en waarheidsvinding in een gepolariseerde wereld wordt sterk benadrukt.
undefined
Jul 17, 2025 • 1h 25min

Militaire uitgaven en de toekomst van de euro | #2006 Lex Hoogduin, Paul Buitink, Kees de Kort

Lex Hoogduin, emeritus hoogleraar economie en voorzitter van de Mises Stichting Nederland, Paul Buitink, ondernemer bij Holland Gold, en Kees de Kort, economiecommentator, duiken in belangrijke thema's zoals de toenemende militaire uitgaven in Europa en de impact op essentiële diensten. Ze bespreken de uitdagingen van eurobonds, inflatie en centrale banken, en onderzoeken de toekomst van de euro. Met kritische reflecties over de mondiale economie en de rol van digitale valuta, biedt dit gesprek een blik op de complexiteit van de Europese financiële orde.
undefined
Jul 16, 2025 • 50min

De schaker, de columnist en de ontglippende tijdgeest | #2005 Max Pam

Max Pam, een vooraanstaande columnist en schrijver, bespreekt zijn liefde voor schaken en de thema's in zijn boek 'De laatste schaker'. Hij deelt nostalgische herinneringen aan zijn reizen naar Moskou en de invloed van digitale technologie op schaken. Pam reflecteert op de gedeelde kwetsbaarheid van genieën en de tragiek die hen soms omringt. Ook gaat hij in op de evolutie van columnisten in de hedendaagse media en de morele dilemma's waarmee zij worden geconfronteerd, vooral in het licht van kunstmatige intelligentie.
undefined
8 snips
Jul 15, 2025 • 57min

Waarom is migratie zo'n probleem? | #2004 Jan van de Beek en Christiaan Alting von Geusau

Jan van de Beek, migratie-expert en auteur, en Christiaan Alting von Geusau, vrijdenker en pauswatcher, gaan dieper in op de uitdagingen van migratie. Ze bespreken de complexe dynamiek van mensen zonder wettelijke status en pleiten voor een menselijke benadering. Daarnaast wordt de impact van migratie op identiteit en integratie in Nederland verkenningen, inclusief de rol van de staat en individuele verantwoordelijkheid. Tot slot worden ideologische implicaties van migratiebeleid besproken, met vergelijkingen naar andere landen.
undefined
Jul 14, 2025 • 1h 13min

"Adoptie niet de oplossing voor ongewenste kinderloosheid" | #2003 Ae Ra van Geel

Ae Ra van Geel, auteur en antropoloog, bespreekt haar boek '(On)gewenst' en de complexe werkelijkheid achter adoptie. Ze benadrukt de emotionele impact op geadopteerden en hun biologische ouders, en pleit voor erkenning van hun traumatische ervaringen. De discussie gaat dieper in op hechtingsproblemen, afwijzingseffecten en de sociale isolatie die veel geadopteerden ervaren. Van Geel onderzocht ook transnationale adoptie en de morele dilemma's die daarbij komen kijken, wat leidt tot een oproep voor hervorming van het adoptiesysteem.
undefined
Jul 13, 2025 • 1h 44min

Wat weet Trump van Epstein-files? Kernwapenalliantie; oorlog in de Kaukasus? | #2002 Nieuws v/d Week

Jasper van Dijk en zijn gasten bespreken de ernstige woningnood voor jongeren in Nederland. Ze onderzoeken de geopolitieke spanningen en de recente ontwikkelingen in Oekraïne. De controversiële link tussen Trump en Epstein wordt onder de loep genomen, met aandacht voor chantage en politieke manipulatie. Er is ook kritiek op de democratische controle binnen de EU, plus de noodzaak van transparantie. Tot slot, het belang van culturele verandering binnen instituties komt aan bod, en de rol van sociale media en evenementen in de verbinding met het publiek.
undefined
Jul 12, 2025 • 1h 9min

"Je hoeft niet naar de hemel te kijken om God te vinden" | # 2001 Kader Abdolah

Kader Abdolah is een Perzisch-Nederlandse schrijver die vaak thema's als migratie en identiteit behandelt. In het gesprek deelt hij fascinerende inzichten over Rumi en zijn invloed op oosterse poëzie. Abdolah verkent de spirituele erfenis van Rumi, zijn verbinding met beweging en dans, en de culturele uitwisseling van zijn tijd. Hij beschrijft de bijzondere relatie tussen Rumi en Shams, evenals de rol van islamitische steden als centra van kennis. Ook wordt de noodzaak van authentiek leiderschap voor de jongere generatie besproken.
undefined
Jul 11, 2025 • 1h 6min

2000e aflevering De Nieuwe Wereld: Zwaar weer op komst? | #2000 Ad en Jelle

In deze bijzondere aflevering wordt teruggeblikt op 2000 eerdere gesprekken. De rol van filosofie in het onderwijs krijgt aandacht, evenals de verantwoordelijkheden van ouders in de gemeenschap. Vriendschappen na de coronaperiode worden onderzocht, met een focus op eenzaamheid. De sprekers bespreken collectivisme, media-invloed en de steeds veranderende groepsdynamiek. Er worden parallellen getrokken tussen historische oorlogen en hedendaagse crises, en de evolutie van kennis en politiek komt aan bod. De toekomst van Europa wordt somber geschetst.
undefined
Jul 10, 2025 • 1h 3min

Hebben we te veel vertrouwen in de wetenschap? Zijn feiten feiten? | #1999 Rosanne Hertzberger

Rosanne Hertzberger, een ervaren microbioloog en voormalig journalist, bespreekt de waarde en rol van wetenschap in onze samenleving. Ze onderzoekt of feiten echt feiten zijn of waardevolle constructies. Sociale media en hun impact op onze perceptie van waarheid komen aan bod, evenals de noodzaak om intuïtieve kennis te combineren met wetenschappelijke inzichten, vooral tijdens crises. Ook gaat ze in op het belang van irrationeel gedrag in besluitvorming en de rol van meditatie en dankbaarheid in onze moderne levensstijl.

The AI-powered Podcast Player

Save insights by tapping your headphones, chat with episodes, discover the best highlights - and more!
App store bannerPlay store banner
Get the app