De Correspondent cover image

De Correspondent

De aarde warmt op en paaseitjes zijn dit jaar 30 procent duurder. Wat hebben die twee met elkaar te maken?

Apr 9, 2025
Klimaatverandering beïnvloedt de voedselprijzen wereldwijd. Onderzoekers spreken van een nieuw tijdperk van 'klimaatflatie'. Extreme weersomstandigheden raken de landbouwproductie, wat resulteert in hogere prijzen, zoals die van paaseitjes. Dit heeft brede economische gevolgen en roept vragen op over de toekomst van onze voedselvoorziening. De verbinding tussen klimaat en kosten wordt op indringende wijze belicht.
18:48

Podcast summary created with Snipd AI

Quick takeaways

  • Klimaatverandering is een belangrijke factor achter de stijgende voedselprijzen, met extreme weersomstandigheden die oogsten beïnvloeden en kosten verhogen.
  • Aanpassing van landbouwpraktijken en overheidsbeleid is cruciaal om verdere gevolgen van klimaatverandering en bijbehorende prijsstijgingen aan te pakken.

Deep dives

Klimaatinflatie en voedselprijzen

Klimaatinflatie verwijst naar de stijgende voedselprijzen die het gevolg zijn van klimaatverandering, zoals extreme weersomstandigheden. Sinds 2015 zijn voedselprijzen in Nederland met 43,5% gestegen, die stijging was sterker dan het gemiddelde voor consumentenbestedingen. De pandemie en de invasie van Oekraïne hebben bijgedragen aan de inflatie, maar experts wijzen ook op de rol van klimaatverandering, wat kan leiden tot aanhoudende prijsstijgingen. Voorbeelden zoals de hoge prijzen van aardappelen en chocolade laten zien hoe slecht weer de productie beïnvloedt en daardoor consumenten met hogere kosten confronteert.

Remember Everything You Learn from Podcasts

Save insights instantly, chat with episodes, and build lasting knowledge - all powered by AI.
App store bannerPlay store banner