Verkiezingen zijn ook zonder stemcomputers een technologisch hoogstandje
Jun 4, 2024
auto_awesome
Fleur, een verkiezingstechnologie-expert, deelt in de podcast de beveiliging van het verkiezingsproces, waarom stemcomputers niet worden gebruikt en hoe de Kiesraad een grote kwetsbaarheid in de telsoftware aanpakte. Onderwerpen: beveiliging stemproces, veiligheid stemcomputers, risicoanalyses in verkiezingen, betrouwbaarheid verkiezingsprocessen en de rol van de kiesraad bij digitalisering
Het belang van informatiebeveiliging varieert per organisatiegrootte en -structuur.
Kritische discussies over stemcomputers zijn nodig voor transparantie en controleerbaarheid.
Robuuste processen en fallback scenario's zijn essentieel voor een soepel verkiezingsproces.
Deep dives
Digitalisering en cybersecurity uitdagingen in MKB-bedrijven
Digitalisering heeft de mogelijkheden in MKB-bedrijven exponentieel vergroot, maar brengt ook toenemende uitdagingen met zich mee. Het verlies van controle over bedrijfsinformatie kan leiden tot verhoogde risico's op het gebied van cybersecurity en naleving van regelgeving. OneXellium helpt MKB-bedrijven bij het implementeren van een ISO 27001-gedreven beleid om hun beveiligingsvolwassenheid te verbeteren.
Rol van een CISO bij de Kiesraad en beveiligingsissues
Flor van Leusden, Chief Information Security Officer (CISO) bij de Kiesraad, benadrukt dat informatiebeveiliging een breed spectrum omvat en varieert afhankelijk van de organisatiegrootte en -structuur. De meest voorkomende beveiligingsissues waarmee zij te maken krijgt, zijn verlopen certificaten, onveilige e-mailpraktijken en phishing-aanvallen. Door zowel operationele als strategische beveiligingsaspecten aan te pakken, tracht zij de beveiligingsmaatregelen van de Kiesraad te versterken.
Overwegingen rondom stemcomputers en stemmen per internet
De afweging rondom het gebruik van stemcomputers blijft complex, met aandacht voor transparantie en controleerbaarheid in verkiezingsprocessen. Het stemmen per internet wordt geconfronteerd met uitdagingen zoals het waarborgen van stemgeheim en het voorkomen van externe beïnvloeding. Hoewel de technologische vooruitgang voordelen biedt, blijven kritische discussies nodig om de integriteit van het verkiezingsproces te waarborgen.
Risicoanalyse en Robuuste Processen
Het belang van risicoanalyse en het opzetten van robuuste processen wordt benadrukt. Risico's worden ingeschat op een eenvoudige laag-medium-hoog schaal, waarbij in samenwerking beoordeeld wordt. Voor het geval van incidenten, zoals essentiële leden die plotseling uitvallen, worden fallback scenario's gecreëerd en noodplannen opgesteld om het verkiezingsproces soepel te laten verlopen.
Digitalisering van Verkiezingsprocessen
De Kiesraad overweegt de digitalisering van specifieke verkiezingsprocessen om efficiëntie te verhogen. Een haalbaarheidsonderzoek wordt uitgevoerd naar bijvoorbeeld het digitaliseren van de kandidaatstellingprocedure. Juridische implicaties en wetgeving vormen echter belemmeringen die zorgvuldig worden onderzocht. Het streven is om digitalisering op verantwoorde wijze te implementeren binnen de wettelijke kaders en de integriteit van het verkiezingsproces te waarborgen.
Het is bijna tijd voor de Europese Verkiezingen. Op 6 juni gaat Nederland naar de stembus. Op 9 juni volgt de rest van Europa. En die verkiezingen staan bol van de technologie, vooral in Nederland. En voor het grootste deel is de Kiesraad daar verantwoordelijk. Grofweg tien jaar geleden was dat misschien nog een wat stoffig orgaan met weinig visie op tech, nu is het roer behoorlijk om, merken Herbert Blankesteijn en Ben van der Burg in deze nieuwe aflevering van De Technoloog.
Te gast is Fleur van Leusden, Chief Information Security Officer (CISO) bij de Kiesraad. Fleur neemt ons mee in de beveiliging van het verkiezingsproces, waarom we ook alweer niét met stemcomputers stemmen en hoe de Kiesraad omging met een grote kwetsbaarheid in de telsoftware voor de verkiezingen.