
Het uur van de waarheid
"AI uit China zal Europa redden" en wie manipuleert de Duitse verkiezingen?
Feb 1, 2025
Pascal Coppens, een ervaren sinoloog en technologieondernemer, bespreekt hoe Chinese AI, zoals DeepSeek, niet alleen een concurrent is voor Silicon Valley, maar ook een kans biedt voor Europa. Hij gaat in op de versnelde ontwikkeling van AI en de geopolitieke gevolgen hiervan. Luc van Bakel, chef factchecking bij VRT Nieuws, onthult de impact van Russische desinformatiecampagnes op de Duitse verkiezingen, en de geavanceerde technieken die ingezet worden om nepnieuws te verspreiden, wat de democratie bedreigt.
27:16
Episode guests
AI Summary
AI Chapters
Episode notes
Podcast summary created with Snipd AI
Quick takeaways
- De open-source AI DeepSeek biedt Europese ingenieurs de kans om innovatief te zijn en de concurrentie met Amerikaanse techgiganten aan te gaan.
- De geavanceerde Russische desinformatiecampagne Storm1516 probeert politieke verdeeldheid te zaaien in Duitsland door middel van nepnieuws en sociale media beïnvloeding.
Deep dives
China's onterecht onderschatte AI-vaardigheden
China heeft recentelijke vooruitgang geboekt in de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (AI), waardoor veel mensen die eerder dachten dat China achter zou blijven, zich moeten herbezinnen. Innovaties zoals de nieuwe applicatie DeepSeek tonen aan dat China niet alleen op snelheid met Amerika in de race is, maar nu zelfs het voortouw kan nemen in deze technologie. Door minder krachtige chips efficiënter te gebruiken dan zijn Amerikaanse tegenhangers, heeft China in feite de concurrentiepositie van Silicon Valley uitgedaagd. Experts benadrukken dat de wereld zich niet moet blindstaren op Silicon Valley, maar ook de veranderende AI-landschappen in China moet inzien en serieus moet nemen.
Remember Everything You Learn from Podcasts
Save insights instantly, chat with episodes, and build lasting knowledge - all powered by AI.