
Macro met Boot en Mujagić | BNR
‘Vooruitgangsgeloof heeft toch wel een flinke knauw gekregen’
Apr 23, 2025
Barbara Baarsma, hoofdeconoom van PwC en hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, bespreekt de economische uitdagingen waarmee Nederland momenteel wordt geconfronteerd. Ze legt uit dat de vier 'dividenden' die de groei hebben ondersteund, zoals het demografisch en vredesdividend, nu zijn weggevallen. De gevolgen van vergrijzing en beperkte groei van de beroepsbevolking komen aan bod. Baarsma reflecteert op hoe deze veranderingen de economische mindset van verschillende generaties beïnvloeden en spreekt over het verwachte optimisme voor de toekomst.
07:05
Episode guests
AI Summary
AI Chapters
Episode notes
Podcast summary created with Snipd AI
Quick takeaways
- Het demografisch dividend heeft in het verleden bijgedragen aan economische groei, maar vergrijzing en ontgroening verminderen nu het groeivermogen.
- Ondanks het verlies van traditionele economische voordelen, biedt de veerkracht en creativiteit van de jongere generatie nieuwe kansen voor de toekomst.
Deep dives
Verlies van economische meewind
De huidige generatie ervaart vier belangrijke vormen van economische meewind die in het verleden beschikbaar waren, maar nu zijn weggevallen. Het demografische dividend, dat voortkwam uit een groeiende beroepsbevolking, heeft geleid tot economische groei in de jaren '70 en '80, maar deze trend is omgekeerd door vergrijzing en ontgroening. Daarnaast zorgde het vredesdividend, dat ontstond na de kouw oorlog, voor aanzienlijke besparingen in defensie-uitgaven, maar Nederland verhoogde pas recentelijk zijn defensiebudget. Het Groningse gasdividend heeft ook zijn nut bewezen, maar de verkeerde bestedingen hebben ervoor gezorgd dat Nederland, in tegenstelling tot Noorwegen, geen langdurige voordelen heeft gehaald uit deze aardgasbaten.