Per Anders Johansen, Aftenpostens korrespondent i Ukraina, deler sine erfaringer fra Kyiv. Han belyser brutaliteten i den russiske krigføringen, inkludert angrep på uskyldige sivile. Johansen diskuterer de strategiske utfordringene Ukraina står overfor, samt risikoen for atomvåpenbruk fra Putin. Det undersøkes også hypersoniske missilers trussel og hvordan vestlig støtte påvirker konflikten. Den generelle usikkerheten og Ukrainas motstand blir grundig analysert.
Russiske angrep på sivile, som demonstrert ved overfallet på en syklist, er en del av en strategi for å svekke ukrainsk motstandskraft.
Bruken av hypersoniske missiler og trusselen om atomvåpen viser hvordan konflikten kan eskalere ytterligere på grunn av Putins strategiske skremselsmetoder.
Deep dives
Krigen mot sivile mål
Russiske dronesoldater bruker droner til å angripe sivile, noe som tydelig demonstreres i angrepet på en tobarnsmor som syklet. Denne formen for angrep, omtalt som 'menneskesafari', representerer en strategi for å tømme byene for innbyggere og dermed svekke motstandskraften deres. Angrepene på sivile mål er ulovlige og regnes som krigsforbrytelser, i tråd med vurderinger fra FNs kommisjon. Målet med disse angrepene er å skremme befolkningen og få dem til å forlate områdene, noe som i sin tur kan gjøre det vanskeligere for ukrainske soldater å forsvare byene mot det russiske angrepet.
Ukrainske angrep med vestlige våpen
Ukraina har fått tillatelse til å bruke amerikanske og britiske missiler, noe som potensielt kan eskalere konflikten videre. Bruken av hypersoniske missiler av Russland viser hvordan situasjonen er i ferd med å utvikle seg, da disse våpnene kan utstyres med atomstridshoder. Trusselen om atomstyrker er ikke bare et våpen i seg selv, men også en del av Putins strategi for å skape frykt i Vesten og blant ukrainerne. Det er imidlertid usikkert om Russland vil tørre å bruke slike våpen, ettersom det ville ha store konsekvenser, både militært og politisk.
Putins trusler og Ukrainas respons
Putins hyppige trusler om bruk av atomvåpen har fått mange til å frykte en endelig eskalering av konflikten, men eksperter mener han er i en vanskelig posisjon. Den langvarige krigen sliter på ressursene både fra det russiske militæret og den russiske økonomien, som er karakterisert av høy inflasjon og strenge renter. Samtidig viser meningsmålinger i Ukraina at selv om mange er åpne for våpenhvile, er det fortsatt sterk motstand mot å gi fra seg land. Dette skaper en kompleks situasjon der ukrainere på bakken fortsetter å motstå, til tross for depressivt presset som krigen medfører.
Det er over 1000 dager siden Russlands fullskala-invasjon av Ukraina. Er krigen i ferd med å eskalere med en ny type atomvåpentrussel? Og hvorfor bomber russerne en syklende tobarnsmor? Aftenpostens korrespondenter i Ukraina og Russland, Per Anders Johansen og Per Kristian Aale, forklarer fra hver sin side av frontlinjene. (Foto: Stringer/Reuters/NTB)
Get the Snipd podcast app
Unlock the knowledge in podcasts with the podcast player of the future.
AI-powered podcast player
Listen to all your favourite podcasts with AI-powered features
Discover highlights
Listen to the best highlights from the podcasts you love and dive into the full episode
Save any moment
Hear something you like? Tap your headphones to save it with AI-generated key takeaways
Share & Export
Send highlights to Twitter, WhatsApp or export them to Notion, Readwise & more
AI-powered podcast player
Listen to all your favourite podcasts with AI-powered features
Discover highlights
Listen to the best highlights from the podcasts you love and dive into the full episode