Ruben Brands is co-founder van SeaO2, een startup die CO2 uit oceaanwater filtert. Hij bespreekt hun innovatieve techniek die vergelijkbaar is met het versnellen van CO2-bubbels in een frisdrankfles. Het bedrijf heeft een proefinstallatie op de Afsluitdijk en werkt aan schaalbare oplossingen voor klimaatverandering. Brands verken de diverse verdienmodellen, waaronder het verkopen van carbon credits en het leveren van CO2 aan glastuinbouwers en frisdrankproducenten. De toekomst van hun technologie ziet er veelbelovend uit!
SeaO2 ontwikkelt een innovatieve technologie om CO2 uit oceaanwater te filteren, wat een efficiënte bron voor CO2-afname biedt.
Het bedrijf verkent diverse verdienmodellen, waaronder de verkoop van carbon credits en samenwerking met klanten die CO2 nodig hebben.
Deep dives
Introductie tot een innovatieve oplossing voor CO2
De discussie richt zich op het innovatieve technologiebedrijf CO2, dat zich richt op het filteren van CO2 uit de oceaan. Deze technologie is ontwikkeld aan de TU Delft en maakt gebruik van een electrochemische stack om zeewater te verwerken. Het proces splitst het water in een zure en basische fractie, waarbij de zure fractie wordt gebruikt om CO2 te extraheren, vergelijkbaar met het effect van azijn op koolzuurhoudende dranken. Deze aanpak benut de oceaan als een efficiënte bron voor CO2-afname, aangezien er in zeewater een veel hogere concentratie CO2 aanwezig is dan in lucht, wat het klimaatprobleem effectiever aanpakt.
Economische uitdagingen en kansen
Een van de belangrijkste uitdagingen voor bedrijven als CO2 is het verkrijgen van funding om hun technologie te ontwikkelen en op te schalen. Veel initiatieven zoals deze zijn afhankelijk van subsidies en particuliere investeringen om van de grond te komen. Investoren beginnen echter ook credit- en compensatiemodellen te overwegen, waarbij bedrijven credits kopen om hun eigen CO2-uitstoot te compenseren. Dit biedt een nieuwe markt van potentiële klanten die hun emissies willen verminderen zonder dat ze zelf actief een reductie kunnen realiseren.
Opslag en hergebruik van CO2
Nadat CO2 succesvol is geëxtraheerd uit de oceaan, kan het worden opgeslagen of hergebruikt in samenwerkingen met andere bedrijven. Het purificeren van CO2 kan bijvoorbeeld leiden tot opslag in beton, waarmee het permanent wordt vastgelegd. Daarnaast kan de CO2 worden ingezet om nieuwe producten te maken, zoals groene brandstoffen en voor industriële toepassingen. Deze hergebruikmogelijkheden openen dus nieuwe markten en kunnen bijdragen aan de financiele levensvatbaarheid van de onderneming.
Toekomstvisie en groeipotentieel
CO2 streeft ernaar op groot schaal te opereren door de ontwikkeling van pilotplanten en het inschakelen van investeerders voor verdere uitbreiding. Het doel is om tegen 2030 een miljoen ton CO2 te capturen, met een lange termijn blik op megatonprojecten. De focus ligt ook op het versterken van de waarde van hun carbon credits door de permanente opslag van CO2 te waarborgen, wat hen een competitief voordeel geeft. Daarnaast zijn strategische samenwerkingen, zoals met de olie- en gasindustrie, cruciaal voor het benutten van bestaande infrastructuur en het versnellen van de transitie naar duurzame oplossingen.
De Nederlandse startup SeaO2 bouwt aan een technologie om CO2 uit oceaanwater te filteren. Het bedrijf heeft meerdere verdienmodellen in de smiezen.
Deze aflevering in het kort: ⇨ Het businessmodel van SeaO2 ⇨ Zoektocht naar juiste verdienmodellen ⇨ Filaret werkt aan oplossing voor sigarettenpeuken
De hele wereld zoekt naar oplossingen voor het klimaatprobleem. Minder fossiele brandstoffen gebruiken staat met stip op één, maar vaststaat dat we ook andere manieren nodig hebben. Direct Air Capture is een technologie dat nog in de kinderschoenen staat. Daarbij wordt CO2 uit de atmosfeer getrokken. SeaO2 doet het net even anders, door de CO2 niet uit de lucht maar uit het water te onttrekken. Het bedrijf heeft een proefinstallatie op de Afsluitdijk die jaarlijks één ton CO2 kan opruimen.
Co-founder Ruben Brands vergelijkt de technologie met azijn in een fles cola. 'Dan zie je al snel de CO2-bubbels omhoog bubbelen. Wij bootsen dat proces na door zuur aan het zeewater te onttrekken en daarmee de CO2 te verwijderen.' Deze zomer wil SeaO2 de volgende stap zetten met een pilotfabriek. Met Brands verkennen we de mogelijke verdienmodellen van het bedrijf. Zo verkoopt SeaO2 al carbon credits, die bedrijven inzetten om hun eigen uitstoot te compenseren. Verder ziet Brands een interessante markt van partijen die juist CO2 nodig hebben. Denk aan glastuinbouwers, frisdrankproducenten en rederijen. Die kunnen de CO2 gebruiken om de brandstof voor hun schepen te verduurzamen.
Niki Seelen is Business Designer van Business Models Inc. Zij benoemt een startup uit Estland dat een manier heeft gevonden om het probleem met sigarettenpeuken op te lossen. Die krijgen in het laboratorium een tweede leven. Het bedrijf Filaret begon als kunstproject en zoekt met een incubator nu naar een manier om verder op te schalen.