Derk Segaar is hoofd Internationale Hulp van het Nederlandse Rode Kruis en heeft jarenlange ervaring in Soedan. Hij bespreekt de schrijnende humanitaire crisis in het land, waar 1 op de 5 mensen ontheemd is en voedsel schaarste de normaalste zaak van de wereld is. Segaar deelt zijn ervaringen en de uitdagingen voor hulpverleners in dit wetteloze gebied. Daarnaast benadrukt hij de noodzaak voor internationale steun en de impact van bezuinigingen op ontwikkelingshulp. Het pleidooi voor een staakt-het-vuren en betere toegang voor hulp is urgent.
De huidige humanitaire crisis in Soedan staat onder druk door politieke instabiliteit en gewelddadige conflicten die miljoenen mensen ontvluchten.
Ondanks de chaos biedt het Rode Kruis via 9000 vrijwilligers essentiële noodhulp in afgelegen gebieden, zoals voedsel in vluchtelingenkampen.
Deep dives
Toegang tot Hulp in Soedan
Het Rode Kruis heeft recent weer op grote schaal hulp kunnen bieden in Soedan, na maandenlange beperkingen in de toegang tot de getroffen gebieden. Met een netwerk van 9000 vrijwilligers levert het Soedanese Rode Kruis voedsel en andere noodhulp, vooral in kritieke regio's zoals Darfur. Een voorbeeld hiervan is het vluchtelingenkamp Zamzam, waar meer dan een half miljoen mensen vastzitten in een hongersnood. De opening van acht gaarkeukens heeft ervoor gezorgd dat inmiddels 10.000 mensen dagelijks warme maaltijden ontvangen, wat een sprankje hoop biedt in een verder uitzichtloze situatie.
De Historische Context van Soedan
De geschiedenis van Soedan is complex en doordrenkt met conflicten, waaronder slavernij en burgeroorlogen, die de ontwikkeling van het land hebben belemmerd. De huidige crisis is het resultaat van lange tijd van marginalisatie van diverse groepen, waardoor gewelddadige opstanden zijn ontstaan. Met name in Darfur heeft de bevolking te maken gehad met ernstige mensenrechtenschendingen. Ondanks de chaos ervaren veel mensen in Soedan een ongeëvenaarde gastvrijheid, zelfs in de meest afgelegen en moeilijke omstandigheden, wat een krachtige reflectie is van hun veerkracht.
De Actuele Crisis en Geweld
Sinds april 2023 vechten de Soedanese strijdkrachten en de Rapid Support Forces om de controle over het land, wat heeft geleid tot massale ontheemding en een enorme humanitaire crisis. Miljoenen mensen zijn ontvlucht of leven in vreselijke omstandigheden vol geweld, plunderingen en seksuele geweldsmisdrijven. De omvang van de humanitaire crisis is schokkend, met naar schatting 25 miljoen mensen die hulp nodig hebben, waarbij honger als een bijzonder strategisch wapen wordt gebruikt in het conflict. Hierdoor wordt het steeds moeilijker om de meest kwetsbaren te bereiken met noodzakelijke hulp.
De Impact van Politiek en Hulpverlening
Politieke instabiliteit heeft de toegang tot humanitaire hulp in Soedan verergerd, en het is van cruciaal belang dat er politieke druk wordt uitgeoefend om een staakt-het-vuren te bewerkstelligen. Hulpverleners staan voor grote uitdagingen, waaronder gebrek aan veiligheid en infrastructuur, wat hun werk bemoeilijkt. De afgelopen periode zijn er al verschillende medewerkers van het Rode Kruis omgekomen in deze gevaarlijke omstandigheden, wat getuigt van de levensgevaarlijke situatie waarin zij opereren. Er is een dringende behoefte aan meer internationale aandacht en hulp om de noodsituatie te verlichten en het lijden van de Soedanese bevolking te verlichten.
Het Soedanese leger en militanten vanuit het hele land voeren een hevige strijd in Soedan. Inmiddels is 1 op de 5 Soedanezen ontheemd en heeft de helft van de bevolking te maken met voedselschaarste. Het land verkeert in een staat van wetteloosheid, zegt onze gast Derk Segaar, hoofd Internationale Hulp van het Nederlandse Rode Kruis in BNR’s Big Five van de vergeten conflicten.
Gasten in BNR's Big Five van de vergeten conflicten:
-Edwin Koopman, Latijns-Amerika journalist en schrijver van het boek 'De Oliekoning' over de revolutie in Venezuela
-Charlotte Hille, universitair docent aan de UvA en expert op het gebied van staatsvorming en conflictbeheersing in de Kaukasus, over Nagorno-Karabach
-Marina de Regt, hoofddocent antropologie verbonden aan de Vrije Universiteit, over de burgeroorlog in Jemen
-Bart de Steenhuijsen Piters, onderzoekscoördinator bij de Wageningen Universiteit en gespecialiseerd in voedselsystemen, over de Sahel
-Derk Segaar, hoofd internationale hulp van het Nederlandse Rode Kruis, over Soedan