Welke impact heeft AI (en desinformatie) op onze democratie en verkiezingen?
Sep 12, 2024
auto_awesome
In gesprek met Claes de Vreese, universitair expert op het gebied van desinformatie en kunstmatige intelligentie, duiken ze in de complexe relatie tussen AI en democratie. Claes legt uit hoe de opkomst van AI de strijd tegen desinformatie verhardt, vooral in het kader van de verkiezingen in 2024. De rol van sociale media en traditionele journalistiek komen uitgebreid aan bod. Ook bespreken ze het ondermijnen van vertrouwen door desinformatie en de noodzaak van transparantie in een wereld vol AI-gegenereerde content.
Desinformatie, die opzettelijk-valse informatie verspreidt, vormt een groot gevaar voor de stabiliteit van de samenleving en vereist effectieve aanpak.
De rol van traditionele media is cruciaal in het bestrijden van desinformatie, maar het vertrouwen hierin neemt af door politieke bemoeienis.
Generatieve AI creëert nieuwe uitdagingen voor verkiezingen, wat vraagt om regelgeving omtrent transparantie en het effect van deze technologieën.
Deep dives
Wat is desinformatie?
Desinformatie wordt gedefinieerd als opzettelijk verspreiden van onjuiste informatie met de intentie om schade aan te richten. Het onderscheid tussen desinformatie en misinformatie is cruciaal: terwijl misinformatie per ongeluk is, is desinformatie altijd doelbewust. Dit onderscheid kan echter moeilijk zijn omdat de intentie achter het verspreiden van onjuiste informatie niet altijd duidelijk is. Daarnaast is het belangrijk om te begrijpen dat niet alle misinformatie schadelijk is, terwijl desinformatie een direct gevaar kan vormen voor de stabiliteit van de samenleving.
De rol van de media
Traditionele media hebben een belangrijke verantwoordelijkheid in het beheren van desinformatie, vooral tijdens verkiezingsperiodes. De afname van vertrouwen in media kan echter gevolg zijn van systemen waarbij politici de rol van journalistiek ter discussie stellen. Onderzoek toont aan dat deze afname in vertrouwen verschilt per land en context, maar dat het herstel van dit vertrouwen uitdagend zal zijn. Transparantie in hoe nieuws wordt geproduceerd en gepresenteerd is essentieel voor het herstellen en behouden van dat vertrouwen.
Impact van sociale media
Sociale media zijn een belangrijk platform voor de verspreiding van desinformatie, deels omdat het eenvoudig is om inhoud te creëren en te delen. Het gebruik van algoritmen kan ervoor zorgen dat gebruikers in bepaalde informatiebubbels terechtkomen, wat het moeilijk maakt om het bredere plaatje te zien. Onderzoek suggereert dat het belangrijk is om algoritmen te heroverwegen, zodat gebruikers zelf kunnen kiezen hoe ze informatie willen ontvangen. Dit vraagt om een balans tussen het gebruik van technologie en het bieden van keuzes aan de consument.
Generatieve AI en verkiezingen
De opkomst van generatieve AI heeft grote implicaties voor verkiezingen, zoals te zien is in de aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen. Hierdoor kunnen politici en externe partijen inhoud creëren die misleidend is en dit kan een bepalende factor zijn in de uitkomst van de verkiezingen. Het gebruik van generatieve AI in politieke campagnes maakt het ook noodzakelijk om regelgeving te ontwikkelen rondom transparantie en de impact van zulke technologieën. De uitdaging is om duidelijk te maken welke rol deze technologieën spelen en hoe ze de dynamiek van verkiezingscampagnes kunnen beïnvloeden.
De toekomst van journalistiek
De veranderingen in media-technologie, waaronder generatieve AI, bieden zowel kansen als uitdagingen voor de journalistiek. Het is essentieel dat journalistieke organisaties zich aanpassen aan deze technologieën en transparant zijn over hun processen en bronnen. Dit kan leiden tot meer vertrouwen bij het publiek en hen helpen in een wereld waar desinformatie en ongeverifieerde informatie wijdverspreid zijn. De belangrijkste vraag blijft hoe journalistiek de relevante informatie kan blijven bieden en herstellen van het vertrouwen bij hun publiek te versterken.
Eén van de grootste uitdagingen op het internet is de strijd tegen desinformatie. Dat was al een tijdje bekend, maar sinds de introductie van ChatGPT (en daarmee het begin van de hype rond kunstmatige intelligentie) is er een extra dimensie bijgekomen. Uit onderzoek blijkt dat over een paar jaar 90% van het internet zou kunnen bestaan uit door AI gegenereerde content. Een groot deel daarvan kunnen we met of zonder opzet desinformatie noemen.
En dat is een probleem, ziet ook Claes de Vreese, universiteitshoogleraar Artificial Intelligence en Society aan de Universiteit van Amsterdam. Met Claes bespreken we de verschillende soorten desinformatie, de rol van de grote online platforms én de journalistiek. Ook staan we stil bij de impact van desinformatie en AI op verkiezingen wereldwijd. 2024 was een verkiezingsjaar en na negen maanden kunnen we voorzichtig de balans opmaken. Welke impact heeft AI gehad? En welke impact gaat kunstmatige intelligentie nog hebben? Bijvoorbeeld tijdens de presidentsverkiezingen in de VS, want de hoeveelheid AI-content lijkt daar toch enorm te groeien.