71. Kan vem som helst bli ekonomiskt oberoende? (A-kursen i privatekonomi)
Jan 13, 2025
auto_awesome
Jan Bolmeson, civilingenjör och expert på privatekonomi, diskuterar hur vem som helst kan bli ekonomiskt oberoende. Han ger insikter om sparande kontra slöseri och betonar betydelsen av att betala sig själv först. Samtal kring FIRE-rörelsen bjuder på olika strategier för ekonomisk frihet, medan ekonomisk ångest och hur lån kan användas strategiskt tas upp. Dessutom reflekteras det över moderna konsumtionsvanor och historisk utveckling av ekonomiskt tänkande.
Ekonomiskt oberoende kan uppnås genom att kombinera lönearbete med investeringar för att skapa passiva inkomster.
Budgetering är en positiv resurs för att uppnå långsiktiga mål snarare än en börda som begränsar livsnjutningen.
Automatisera sparande genom att betala sig själv först, vilket underlättar att nå ekonomiska mål utan att överanalysera utgifter.
Deep dives
Vikten av en ekonomi gemenskap
Rika tillsammans är mer än bara en podcast; det är en gemenskap för dem som vill förbättra sin privatekonomi. Genom diskussioner och utbyten av erfarenheter bland medlemmarna kan individer få stöd och resurser för att navigera ekonomiska utmaningar. Många lyssnare har rapporterat att deras syn på pengar har förändrats positivt genom att delta i denna gemenskap. Denna typ av stöd gör att fler kan känna sig motiverade att ta kontroll över sin ekonomi och sträva efter ekonomiskt oberoende.
Känn till dina intäktskällor
Det finns två huvudvägar till att tjäna pengar: antingen genom att sälja sin tid och kompetens eller genom att låta sina pengar generera ytterligare intäkter. Många fokuserar endast på lönearbete, men det är viktigt att förstå att investeringar kan skapa passiva inkomster. Genom att se på sin ekonomi som en långsiktig strategi och bygga in en 'pengavattensledning', kan man övervinna kortsiktiga ekonomiska problem. Detta perspektiv ger utrymme för att nå drömmar för framtiden, som att resa eller njuta av mer tid med familjen.
Betydelsen av en hållbar budget
Budgetering bör ses som en positiv resurs snarare än en börda, där man sätter upp mål och klär dem i siffror. Målet med en budget ska vara att göra det möjligt att uppnå personliga drömmar snarare än att begränsa livsnjutningen. Genom att sätta upp en budget som fokuserar på långsiktiga mål, såsom att kunna gå ner i arbetstid eller spara för en specifik resa, kan man skapa en mer meningsfull relation till pengar. Det är också viktigt att se ekonomin som en möjlig väg till livsglädje istället för en ständig kamp mot brist.
Principen att betala sig själv först
En effektiv strategi för att bygga ett sparande är att betala sig själv först, vilket innebär att avsätta en viss summa för sparkontot direkt när lönen kommer in. Detta kan hjälpa till att undanröja känslor av skuldkänsla som ofta uppstår när man inte sparar tillräckligt. Genom att automatisera sparandet gör man det enklare att nå sina ekonomiska mål utan att överanalysera varje månadsutgift. Att avsätta cirka 10% av inkomsten initialt kan leda till att man känner sig mer bekväm med den ekonomiska situationen över tid.
Skillnaden mellan att spara och investera
Sparande och investering är två olika koncept; sparande handlar om att ha en trygghet på kontot för oförutsedda utgifter, medan investering innebär att man förväntar sig att avkastning ska genereras på sina pengar. Traditionellt har sparande associerats med låg risk, medan investeringar bär högre risk men potentiellt högre avkastning. För att lyckas ekonomiskt bör man sträva efter att överföra en del av sina intäkter till investeringar, vilket kan göra att pengarna arbetar för en själv. Genom att fokusera på låga avgifter och långsiktigt sparande i indexfonder kan man maximera avkastningen och nå sina ekonomiska mål.
De fattiga oxveckorna är här och många går in i det nya året med ett löfte till sig själva om att bli bättre på att sköta sin ekonomi. Men är det alltid mer fördelaktigt att vara en spara än en slösa och kan vem som helst bli ekonomiskt oberoende? Det svarar Jan Bolmeson på som ägnat de senaste tjugo åren åt att folkbilda om privatekonomi, bland annat i den popuplära podden Rika Tillsammans som han driver tillsammans med Caroline Bolmeson. Dessutom pratar Emma och Clara om FIRE-rörelsen, orealistiska konstinstallationer och ekonomisk ångest.
Klipp och musik:
Röka i plugget
TV4 Nyheter, Så pratar du pengar med barn i en tuff ekonomisk månad
TV4 Nyhetsmorgon, Så överlever du årets fattigaste månad- ”Inför allmänt köpstopp”
SR Plånboken, Ekonomiskt oberoende före 40 år – en dröm som allt fler försöker förverkliga
SVT, Citizen Schein
SVT, Riddaren på Strandvägen
Agnetha Fältskog- It’s so nice to be rich
Vår tenta i privatekonomi hittar du på instagram, @akursen_podd