

#245 - De oorlog die door Nederland is verzwegen: de 'religieuze' strijd tegen Indonesië (met Koos-jan de Jager en Stefan Paas)
May 3, 2025
Koos-Jan de Jager, een historicus en auteur van 'Oorlog zonder genade', en theoloog Stefan Paas duiken diep in de vaak vergeten oorlog tussen Nederland en Indonesië. Ze bespreken de rol van geestelijken die hun geloof gebruikten om militaire acties te legitimeren. De podcast belicht de morele dilemma's van deze oorlog, de impact van kolonialisme, en de erfenis die deze strijd met zich meebracht. Ook worden parallellen naar hedendaagse conflicten getrokken, zoals de situatie in Oekraïne.
AI Snips
Chapters
Books
Transcript
Episode notes
Nederland als grootste islamitische rijk
- Nederland was het grootste islamitische rijk ter wereld vóór 1942 vanwege Nederlands-Indië. - Dit historische feit contrasteert met het kleine oppervlak van Nederland en de grote bevolking van Indonesië.
Oorlog werd geen oorlog genoemd
- De oorlog tegen Indonesië werd bewust "politionele acties" genoemd, nooit een oorlog. - Veteranen moesten zwijgen omdat het conflict feitelijk verloren was en maatschappelijk gevoelig lag.
Gevangenen werden vaak geëxecuteerd
- Nederlandse militairen omsingelden dorpen en schoten vaak gevangenen in de rug onder het mom van "op de vlucht gedood." - Er waren zelfs orders om alle jongens tussen 16 en 80 levens te nemen als mogelijke tegenstanders.