De Ongelooflijke Podcast cover image

De Ongelooflijke Podcast

Latest episodes

undefined
29 snips
Apr 5, 2025 • 1h 6min

#240 - Een uur hoop en optimisme met 'echte heiden' Tommy Wieringa

Tommy Wieringa, een van Nederlands bekendste schrijvers en auteur van het essay 'Optimisme zonder hoop', deelt zijn visie op hoop en optimisme te midden van wereldwijde uitdagingen. Hij vertelt over zijn indrukwekkende werk in Oekraïne en de veerkracht van het Oekraïense volk. Met een passie voor bomen en natuur gaat hij ook in op de herstelkracht van de natuur en de noodzaak van intergenerationeel denken. Zijn persoonlijke ervaringen in een klooster bieden unieke inzichten in geloof en verbinding met de wereld.
undefined
40 snips
Mar 29, 2025 • 1h 30min

#239 - 'De VS heeft ons verraden, nu moeten we serieus worden' (met Joris Luyendijk en Stefan Paas)

Journalist en antropoloog Joris Luyendijk deelt zijn scherpe inzichten over de veranderende rol van de VS als beschermer van Europa. Hij stelt dat onze vrijheid in gevaar is door autoritaire tendensen in de VS. Joris verkent de impact van geopolitieke spanningen en de relatie tussen Nederland en Amerika. Samen met Stefan Paas bespreken ze de gevolgen voor onze democratie en de urgentie van een Europese onafhankelijkheid. Interessante reflecties over de oorlog in Oekraïne en de rol van technologie in desinformatie ronden het gesprek af.
undefined
22 snips
Mar 22, 2025 • 1h 20min

#238 - Wat maakt gelukkig? Bestaat God? 800 jaar Thomas van Aquino! (met Niko Schonebaum en Stefan Paas)

Niko Schonebaum, docent en vertaler van werken van Thomas van Aquino, deelt zijn inzichten over geluk en het bestaan van God. Hij bespreekt hoe Aquino de zoektocht naar betekenis inspireert, met aandacht voor zijn mix van geloof en rede. Ook worden persoonlijke ervaringen van geloof gedeeld, evenals de impact van oude teksten op moderne jongeren. Stefan Paas, theoloog en hoogleraar, voegt extra diepte toe aan deze verkenning van spiritualiteit en deugden in het hedendaagse leven.
undefined
13 snips
Mar 15, 2025 • 1h 26min

#237 - Worden we steeds conservatiever, autocratischer en religieuzer? (met Quita Muis en Stefan Paas)

Quita Muis, socioloog en docent aan de Tilburg University, bespreekt fascinerende trends in de gedachten van jongeren. Tegen de verwachtingen in worden zij steeds conservatiever en staan ze open voor autoritaire leiders. Muis legt uit hoe hogeropgeleiden zich meer in een bubbel bevinden dan lageropgeleiden. Daarnaast wordt de schijnbare paradox van minder polarisatie onder jongeren verkend. Slechts enkele woorden over technologie: algoritmes op sociale media vormen hun kijk op de wereld. Een onthullend gesprek over de verschuivingen in waarden!
undefined
63 snips
Mar 8, 2025 • 1h 11min

#236 - Amerika glijdt af en Europa staat op! (met Beatrice de Graaf en Stefan Paas)

Beatrice de Graaf, historica en expert in veiligheid aan de Universiteit Utrecht, deelt haar inzichten over de verwarrende politiek in de VS en Europa. Ze bespreekt de angst onder Amerikaanse wetenschappers door politieke druk en de verschuiving van democratie naar autocratie. Daarnaast wordt de opkomst van nationaal christelijk populisme in Europa en de noodzaak van defensieve investeringen besproken. Samen met theoloog Stefan Paas reflecteren ze op de kernwaarden en de rol van Europa in het bevorderen van democratische principes te midden van wereldwijde autocratische bedreigingen.
undefined
32 snips
Mar 1, 2025 • 1h 29min

#235 - 'Wat Trump en Musk doen kost mensenlevens!' Over naastenliefde en eigenbelang (met Paul Schenderling en Stefan Paas)

Paul Schenderling, een econoom gespecialiseerd in economische onrechtvaardigheid, en Stefan Paas, theoloog aan de VU, bespreken de schrijnende gevolgen van het stoppen van noodhulp door landen als de VS en het VK. Ze onderzoeken de morele verplichtingen van rijke landen en de gevolgen van bezuinigingen op ontwikkelingshulp voor kwetsbare bevolkingsgroepen. De aflevering richt zich op de emotionele impact van economische beslissingen en pleit voor eerlijke handel en empathie in een steeds egocentricere wereld.
undefined
Feb 22, 2025 • 1h 11min

#234 - 'Ik mocht eigenlijk niet bestaan', 5 jaar na ontsnapping uit Ruinerwold-sekte met Israel van Dorsten

Israel van Dorsten, een voormalig lid van de Ruinerwold-sekte en auteur van 'Wij waren, ik ben. Weg uit Ruinerwold', deelt zijn harrowing verhaal van ontsnapping na 25 jaar isolatie. Hij reflecteert op de psychologische impact van zijn verleden en de uitdagingen van re-integratie in de maatschappij. Ook wordt de complexiteit van sektes en de need voor betere hulpverlening voor slachtoffers besproken. Israel's inzichten bieden een unieke kijk op geloof, vrijheid en de manier waarop we omgaan met trauma.
undefined
17 snips
Feb 15, 2025 • 1h 5min

#233 - Waarom kwantum alles gaat veranderen (over geloof & wetenschap met Carlo Beenakker en Stefan Paas)

Carlo Beenakker, hoogleraar kwantumwetenschap aan de Universiteit Leiden en dagelijks in de kerk te vinden, spreekt met Stefan Paas, theoloog en hoogleraar aan de Vrije Universiteit. Ze verkennen de beloftes van kwantumcomputers in geneesmiddelenontwikkeling en de rol van creatief denken in wetenschap. Ook wordt het spanningsveld tussen geloof en wetenschap besproken, en de noodzaak van maatschappelijke betrokkenheid bij technologische oplossingen voor milieuproblemen. Fascinerende inzichten over de toekomst van technologie en spiritualiteit!
undefined
15 snips
Feb 8, 2025 • 1h 14min

#232 - De democratie in een existentiële crisis? Extreemrechts rukt op in Duitsland (met Beatrice de Graaf en Stefan Paas)

Beatrice de Graaf is historicus en hoogleraar aan de Universiteit Utrecht, gespecialiseerd in extreemrechts en terrorisme. Samen met Stefan Paas, theoloog en hoogleraar aan de VU, bespreken ze de existentiële crisis van de democratie in Duitsland. Ze analyseren de groei van de extreemrechtse AfD-partij en het belang van religie in deze context. Bovendien reflecteren ze op de parallellen met Nederland en de toenemende steun voor autocratische leiders. Wat betekenen deze ontwikkelingen voor de toekomst van onze samenlevingen?
undefined
20 snips
Feb 1, 2025 • 1h 30min

#231 - Waarom de orthodoxe kerk wél groeit en populair is bij influencers als Jordan Peterson (met Ruben van der Kaap en Stefan Paas)

Ruben van der Kaap is priesterkandidaat bij de Syrisch-Orthodoxe Kerk en vertelt over de opmerkelijke groei van deze kerk in Nederland, waar ledenaantal steeg van 190.000 naar 250.000 tussen 2014 en 2021. Hij bespreekt de aantrekkingskracht op jongeren, de rol van rituelen en de impact van invloedrijke figuren zoals Jordan Peterson. De rijke Syrisch-Aramese liturgie en de verbinding tussen religie en culturele identiteit komen ook aan bod. Bovendien wordt gekeken naar de veranderende rol van vrouwen en de invloed van technologie op de kerk.

Get the Snipd
podcast app

Unlock the knowledge in podcasts with the podcast player of the future.
App store bannerPlay store banner

AI-powered
podcast player

Listen to all your favourite podcasts with AI-powered features

Discover
highlights

Listen to the best highlights from the podcasts you love and dive into the full episode

Save any
moment

Hear something you like? Tap your headphones to save it with AI-generated key takeaways

Share
& Export

Send highlights to Twitter, WhatsApp or export them to Notion, Readwise & more

AI-powered
podcast player

Listen to all your favourite podcasts with AI-powered features

Discover
highlights

Listen to the best highlights from the podcasts you love and dive into the full episode