

De Ongelooflijke Podcast
NPO Radio 1 / EO
Podcast over de relevantie van het geloof in een steeds ongeloviger Nederland. Journalist David Boogerd en theoloog Stefan Paas voeren verdiepende gesprekken met spraakmakende gasten.📱 Volg @DeOngelooflijke ook op Instagram
Episodes
Mentioned books

5 snips
Jul 26, 2025 • 1h 9min
#259 - De kwetsbaarheid van Nederland (met NCTV Pieter-Jaap Aalbersberg en Beatrice de Graaf)
In dit gesprek zijn Pieter-Jaap Aalbersberg, voormalig Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding met 40 jaar ervaring, en Beatrice de Graaf, hoogleraar aan de Universiteit Utrecht, te gast. Ze bespreken de toenemende kwetsbaarheid van Nederland door wereldwijde machtsverschuivingen. Aalbersberg maakt zich zorgen over de radicalisering van jonge mannen en wat de overheid kan doen. Ook wordt de rol van religie in extremisme belicht, evenals de impact van crisiscommunicatie en de noodzaak van gemeenschapszin in ons maatschappelijk weefsel.

Jul 19, 2025 • 60min
#258 - De nieuwe 'space race': waarom het leger de ruimte in gaat (met luitenant-kolonel Shar Timman en Stefan Paas
In dit gesprek ontmoet luitenant-kolonel Shar Timman, expert in ruimtevaarttechniek en werkzaam bij het NATO Space Centre of Excellence, een unieke mix van wetenschap en geloof. Ze bespreekt de opkomende ruimtewedloop en welke militaire toepassingen daarbij komen kijken. De impact van satellieten op defensie en communicatie wordt belicht, evenals de ethische vragen rond nieuwe technologieën zoals AI. Daarnaast reflecteert ze op de betekenis van de ruimte voor persoonlijke en spirituele groei.

39 snips
Jul 12, 2025 • 1h 31min
#257 - 'We leven in een sociaal experiment'; over AI, techniek en de aanval op de ziel (met Roderick Nieuwenhuis en Stefan Paas)
In deze aflevering zijn Roderick Nieuwenhuis, journalist en historicus, en Stefan Paas, theoloog, te gast. Ze bespreken de impact van technologie op onze menselijkheid en identiteit. Roderick verweeft oude en moderne denkers en onderzoekt hoe sociale media en AI onze ziel beïnvloeden. Wat betekent het om vrij te zijn in een technologische wereld? Ze kijken naar de rol van technologie in opvoeding, werk en ons geestelijk welzijn. Met een kritische blik op onze afhankelijkheid van machines, stellen ze vragen over wat essentieel is voor een deugdzaam bestaan.

18 snips
Jul 5, 2025 • 1h 21min
#256 - Hoe komt Nederland aan zijn (superieure) zelfbeeld? Een 'donderpreek' met Janneke Stegeman en Stefan Paas
Janneke Stegeman, voormalig Theoloog des Vaderlands en docent aan de VU, en theoloog Stefan Paas duiken diep in de Nederlandse identiteit. Ze bespreken het zelfbeeld van vrijheid en tolerantie, maar belichten ook de schaduwzijde, zoals kolonialisme en antisemitisme. Interessante thema's zijn de invloed van protestantisme op deze geschiedenis en de rol van religie bij gevoelens van superioriteit. Met persoonlijke inzichten en kritische reflecties pleiten ze voor een genuanceerdere kijk op onze nationale trots en gedeelde verantwoordelijkheden.

25 snips
Jun 28, 2025 • 1h 13min
#255 - De strijd om de waarheid: oorlogsretoriek, fake news en complotten (live met Rik Peels en Stefan Paas)
Rik Peels, hoogleraar godsdienstfilosofie aan de VU Amsterdam, en Stefan Paas, theoloog en hoogleraar, duiken in de verwarrende wereld van waarheidsvinding. Ze bespreken hoe fake news en complottheorieën de politieke arena beïnvloeden en analyseren de rol van desinformatie. Fascinerend is hun kijk op de Bijbel als bron van waarheidsvragen. Ook wordt de negatieve impact van tabaksbedrijven op wetenschappelijk onderzoek besproken. Een diepgaande en prikkelende zoektocht naar wat waarheid eigenlijk is!

59 snips
Jun 21, 2025 • 1h 27min
#254 - De apocalyptische oorlog in Israël, Iran en Gaza (met Beatrice de Graaf en Stefan Paas)
Beatrice de Graaf is historicus en hoogleraar aan de Universiteit Utrecht, gespecialiseerd in de rol van religie en ideologie in conflicten. Tijdens het gesprek bespreken ze de apocalyptische dimensies van de oorlog tussen Israël en Iran en de situatie in Gaza. Interessant is de analyse van Netanjahu's invloed en de impact van christelijk zionisme op de geopolitieke dynamiek. Ze onderzoeken ook hoe religieuze overtuigingen de conflicten aandrijven en wat de rol van internationale samenwerking kan zijn voor toekomstige vrede.

10 snips
Jun 14, 2025 • 1h 20min
#253 - Wordt Nederland weer christelijker? Waarom jongeren weer gaan geloven (met Romy Kersten, Tim Kuijsten en Stefan Paas)
In deze boeiende aflevering stelt Tim Kuijsten, een politicus voor de ChristenUnie, kritische vragen over het geloof van jongeren, met een focus op migranten. Romy Kersten, een theologiestudent die opgroeide in een niet-gelovige omgeving, deelt haar verschuiving naar geloof en haar impact op TikTok. Ze bespreken de toenemende interesse van jongeren in religie, de rol van sociale media en persoonlijke ervaringen, evenals de dynamiek van geloof in een multiculturele samenleving. Een verfrissende kijk op een religieuze heropleving!

48 snips
Jun 7, 2025 • 1h 26min
#252 - De diepere verklaring voor de val van het kabinet: hoe de politiek zijn ziel verloor (met Tom van der Meer en Stefan Paas)
Tom van der Meer, hoogleraar politicologie aan de UvA en auteur van 'Waardenloze politiek', duikt in de recente politieke chaos. Hij legt de dieperliggende oorzaken bloot van de val van het kabinet, met kritische analyses over de strategische afhankelijkheid van partijen zoals de VVD en de impact op de politieke diversiteit. Samen met theoloog Stefan Paas bespreken ze de strijd tussen idealen en pragmatisme, en hoe de politiek haar ziel lijkt te verliezen. En zijn er toch tekenen van hoop binnen deze turbulentie?

May 31, 2025 • 1h 10min
#251 - Gender, geloof en ideologie met reformatorische endocrinoloog en genderonderzoeker Martin den Heijer
Martin den Heijer is hoogleraar endocrinologie aan Amsterdam UMC en al 15 jaar actief in de transgenderzorg. Hij deelt zijn unieke perspectief op de complexe thema's van gender, geloof en ideologie. De gesprekken variëren van de rol van hormoonbehandelingen en de evolutie van genderzorg tot de psychologische begeleiding nodig voor jongeren. Er wordt ook ingegaan op de culturele strijd rond gender en geloof, met aandacht voor respectvolle discussies en de impact van persoonlijke ervaringen op genderidentiteit.

May 28, 2025 • 42min
#250 - (bonus) Hét grote debat: had Augustinus een baard? (Paul van Geest vs. Rik Peels)
In deze aflevering debatteren Paul van Geest, een expert in kerkgeschiedenis, en Rik Peels, een godsdienstfilosoof, over de vraag of Augustinus een baard had. Het debat opent de deur naar een luchtige maar diepgaande discussie over de symboliek van baarden in cultuur en identiteit. Terwijl ze de historische context verkennen, bespreken ze hoe uiterlijke verschijning invloed heeft op de geestelijke en sociale normen van de tijd. Met humor en ernst onderzoeken ze ook bredere thema's zoals geloof, schoonheid en de betekenis van de baard in Augustinus' denken.