De Alliantie: Drie jaar oorlog in Oekraïne - Het Oekraïense perspectief (deel 1)
Feb 19, 2025
auto_awesome
Geert Jan Hahn, Europaverslaggever en maker van onder andere 'Make Europe Great Again', deelt zijn inzichten over de huidige situatie in Oekraïne. Hij bespreekt wat Oekraïne wil en hoe het land omgaat met westerse wapens. De gevolgen van Trump's recente onderhandelingen met Rusland worden kritisch belicht. Bovendien wordt de rol van president Zelensky doorgelicht, samen met de complexe geopolitieke dynamiek waar Oekraïne mee te maken heeft. Wat betekent dit alles voor de toekomst van de Oekraïense strijd en hun dagelijks leven?
De oorlog in Oekraïne nadert zijn derde verjaardag, waarbij de Oekraïense strijders hun afhankelijkheid van westerse militaire steun in twijfel trekken.
De veranderende geopolitieke dynamiek tussen de VS en Europa leidt tot uitdagingen voor EU-landen bij hun reactie op de oorlog in Oekraïne.
Deep dives
Bescherming van Tieneraccounts op Instagram
Tieneraccounts op Instagram zijn standaard ingesteld op privé om jongeren te beschermen tegen ongewenste contacten. Dit biedt extra veiligheid, aangezien tieners onder de 16 jaar toestemming van hun ouders nodig hebben om hun profielinstellingen te wijzigen. Deze maatregelen zijn ontworpen om ouders gemoedsrust te geven, wetende dat hun kinderen minder blootgesteld worden aan risico's op het platform. Door deze ingebouwde bescherming wil Instagram een veiligere online omgeving voor jongeren creëren.
Geopolitieke situatie in Oekraïne
De derde verjaardag van de oorlog in Oekraïne en de geopolitieke spanningen worden benadrukt door de recente verwikkelingen rond de veiligheidssituatie in Europa. Er wordt besproken dat de liefde tussen de Verenigde Staten en Europa steeds meer verwatert, wat resulteert in een uitdaging voor Europese landen om hun eigen reactie op conflicten te vinden. De recente veiligheidsconferentie in Parijs heeft veel tegenstrijdige verklaringen opgeleverd, wat bijdraagt aan de onduidelijkheid over de toekomst van de Europese strategie. De inspectoraten van Europese diplomaten zijn overweldigd door de harde aanpak van de Amerikanen en de gevolgen hiervan blijven een hot topic.
De militaire situatie in Oekraïne en de westerse steun
De militaire situatie in Oekraïne verandert voortdurend, met recent verlies van terrein door Oekraïense troepen bij Koersk en de integratie van drones in de gevechten. Oekraïne blijft steun vragen voor militaire hulp, maar er zijn beperkingen aan wat westerse landen bereid zijn bij te dragen, wat de effectiviteit van hun operaties beïnvloedt. De Oekraïners gebruiken steeds meer zelfontwikkelde wapens om hun doelen te bereiken, wat aantoont dat ze zelfvoorzienend zijn in hun strijd. Toch zijn er zorgen over de mogelijkheid dat Oekraïne de controle verliest over bepaalde gebieden als het conflict voortduurt en de westerse ondersteuning niet vol te houden is.
De oorlog in Oekraïne heeft zijn tragische derde verjaardag bereikt. Voor BNR dé gelegenheid om de geopolitieke kopstukken van de zender weer bij elkaar te roepen in een alliantie, onder leiding van Liesbeth Staats. In vier afleveringen praten we je bij over deze oorlog. Met in de eerste aflevering aandacht voor het Oekraïense perspectief.
Rob de Wijk, hoogleraar internationale betrekkingen aan de Universiteit Leiden, oprichter van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies en maker van Boekestijn & De Wijk
In deze aflevering leggen we de focus op Oekraïne. Hoe staat dat land ervoor aan het front? Wat kan het met de Westerse wapens? Of is Oekraïne in de steek gelaten door de beslissing van Trump om in Saoedi-Arabië te gaan praten met Rusland? Je hoort het in deze aflevering.