
Boekestijn en De Wijk
Arend Jan Boekestijn en Rob de Wijk gaan onder leiding van Hugo Reitsma op zoek naar de nieuwe wereldorde. Elke zaterdagochtend om 11 uur een nieuwe aflevering waar wekelijks een relevante gast aanschuift.
Daarnaast een dagelijkse update waarin de oorlog in Oekraïne en momenteel het conflict in de Gazastrook centraal staan.
De wereld lijkt soms in brand te staan, meerdere conflicten en oorlogen, de geopolitieke verhoudingen lijken voortdurend te verschuiven. Met zoveel nieuws is het prettig om naar deskundigen te luisteren die orde in de chaos scheppen. Defensiespecialist Rob de Wijk en docent internationale betrekkingen Arend Jan Boekestijn gaan de discussie met elkaar aan en vullen elkaar aan met hun specifieke kennis op het gebied van militaire operaties en historische context van verschillende conflicten.
BNR-presentator van dienst is Hugo Reitsma. Hij houdt beide heren bij de les zodat de vaak ingewikkelde materie begrijpelijk blijft voor de luisteraars.
De podcast Boekestijn en de Wijk is al maandenlang de best beluisterde podcast van Nederland met wekelijks ca. 500.000 downloads. In 2022 werd Boekestijn en de Wijk uitgeroepen tot winnaar in de categorie Nieuws & Politiek tijdens de Dutch Podcast Awards.
Wil je reageren? Mail dan naar boekestijnendewijk@bnr.nl
Over de makers:
Arend Jan Boekestijn
Arend Jan Boekestijn is een Nederlands historicus en voormalig politicus. Hij studeerde geschiedenis en politieke wetenschappen aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Boekestijn is voormalig Tweede Kamerlid (tot 2009). Sinds 1989 is hij verbonden aan de vakgroep geschiedenis van de Universiteit Utrecht en sinds 2016 lid van commissie Vrede en Veiligheid van AIV.
Rob de Wijk
Rob de Wijk is een Nederlandse geschiedkundige en deskundige op het gebied van internationale betrekkingen en veiligheidsvraagstukken. Sinds 2007 is De Wijk directeur & oprichter van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Hij is tevens emeritus hoogleraar aan de Universiteit Leiden.
Hugo Reitsma
Hugo Reitsma studeerde politicologie en is verslaggever bij BNR Nieuwsradio. Hij is auteur van het boek ‘Boekestijn en De Wijk voorspellen de toekomst’ (november 2023).
Latest episodes

May 24, 2025 • 41min
De oorlog van morgen
In deze aflevering zijn Martijn Kitzen, hoogleraar irreguliere oorlogvoering, en Tim Sweijs, onderzoeksdirecteur bij HCSS, te gast. Ze bespreken hoe toekomstige oorlogen eruit kunnen zien en hoe technologische ontwikkelingen, zoals drones, deze conflicten beïnvloeden. De sprekers benadrukken de cruciale rol van diplomatie en samenwerking boven militaire oplossingen. Ook komt de complexe relatie tussen Rusland en het Westen ter sprake, inclusief de gevolgen voor de mondiale economie. Onderwijs en verandering in militaire strategieën zijn essentieel voor het aanpakken van deze uitdagingen.

12 snips
May 23, 2025 • 22min
#1185: Trump dreigt EU met 50%-tarief
De situatie in Oekraïne met recente drone-aanvallen en een mogelijke gevangenenruil komt aan bod. Er is aandacht voor de Duitse militaire inzet in Litouwen tegen Russische agressie. Trumps dreiging met een 50%-tarief op EU-handel zorgt voor de nodige opschudding op de aandelenmarkten. Ook wordt de crisis in Gaza besproken, met de escalerende geweldsincidenten en de reacties van westerse leiders. De geopolitieke dynamiek tussen China en Rusland wordt eveneens belicht.

7 snips
May 22, 2025 • 19min
#1184: Wie kan de Gazanen helpen?
De impact van beelden uit conflicten zoals Gaza en Oekraïne op ons begrip van oorlog komt aan bod. De sprekers bespreken de risico's van Europese afhankelijkheid van Amerikaanse technologieën en cloudproviders. Chaos in de transatlantische relaties wordt geanalyseerd, vooral de invloed van de Trump-administratie. Daarnaast worden de complexe uitdagingen van humanitaire hulp in Gaza besproken, met aandacht voor de rol van VN-organisaties en de maatschappelijke effecten van informatie en beelden op de publieke opinie.

10 snips
May 21, 2025 • 19min
#1183: Trump trekt zich terug
Deze aflevering verkent de impact van recente Oekraïense drone-aanvallen op Russische doelen en de reacties van Rusland. Er wordt aandacht besteed aan de communicatie tussen Trump en Poetin, inclusief de gevolgen van Trump's terugtrekking uit internationale onderhandelingen. De situatie rond de G7 en de crisis in Gaza komen aan bod, met focus op ondervoeding en de beperkte humanitaire hulp. Tot slot worden de toenemende spanningen tussen Israël en Iran en de mensenrechten in verband met de EU-relaties besproken.

19 snips
May 20, 2025 • 20min
#1182: Leven zonder Apple en Microsoft
De sprekers bespreken de noodzaak van Europese technologieën om de afhankelijkheid van Amerikaanse en Chinese systemen te verkleinen. Ze behandelen ook de hoge energieconsumptie van datacenters en de gevolgen daarvan voor onderzoek. Verder wordt ingegaan op de veranderende publieke opinie over defensie in Nederland en de impact van Rusland's oorlog. Tot slot wordt de historische invloed van verdragen tussen Rusland, Polen en Duitsland belicht, en hoe deze de huidige geopolitieke situatie vormgeven.

27 snips
May 19, 2025 • 29min
#1181: Europa zet zijn stekels op
In deze aflevering worden de recente Russische droneaanvallen in Oekraïne besproken, met een focus op hun impact op de burgerbevolking. Er is ook aandacht voor de geopolitieke gevolgen van de verbeterde samenwerking tussen de EU en het VK na de Brexit. Daarnaast wordt de politieke situatie in Europa en de VS geanalyseerd, met de nadruk op de verkiezingen in Roemenië en Polen. Tot slot worden de humanitaire gevolgen van de Israëlische invasie in Gaza kritisch belicht.

May 17, 2025 • 35min
Economische zelfmoord
Econoom Heleen Mees duikt diep in de wereldorder en de gevolgen voor Nederland. Ze bespreekt de effecten van Trump op de Amerikaanse economie en de groeiende autonomie van China. De schijnbare stabiliteit van de aandelenmarkten wordt in contrast gesteld met de zorgelijke signalen van de dollar. Mees belicht ook de impact van extreem weer op koffieproductie en de strategische veranderingen die Europa moet doorvoeren. Daarnaast wordt de rol van corruptie in handelsconflicten en de dynamiek tussen Rusland, China en Europa kritisch bekeken.

12 snips
May 16, 2025 • 20min
#1177: Eerste gesprek Rusland-Oekraïne
In deze aflevering worden de eerste gesprekken tussen Rusland en Oekraïne in Istanbul besproken, met beperkte resultaten. De politieke dynamiek van de NAVO en Oekraïne komt aan bod, inclusief de invloed van Trump. Verder worden de recente drone-aanvallen en militaire strategieën van Rusland en Oekraïne geanalyseerd. Ook aandacht voor ongebruikelijke handelsstrategieën en de toenemende geweldsproblemen in het Midden-Oosten. Tot slot wordt de humanitaire situatie in Gaza en de onderhandelingen tussen Hamas en Israël belicht.

12 snips
May 15, 2025 • 20min
#1176: Amateuristisch geklooi
Deze aflevering verkent de spannende dynamiek tussen Rusland en Oekraïne en de verschillen met onderhandelingen in Iran. Daarnaast wordt het amateurisme in de internationale politiek besproken, met sterke aandacht voor het beleid van Trump en de afwezigheid van Poetin. De balans tussen democratische waarden en autoritaire regimes wordt kritisch bekeken, met een focus op de invloed van landen als China. Verder komt de rol van sociale media in politieke destabilisatie aan bod, evenals de impact van globalisering op verschillende middenklassen.

9 snips
May 14, 2025 • 27min
#1175: Druk op Poetin voor Istanbul
De recente oorlog in Oekraïne staat centraal, met de druk op Poetin om in gesprek te gaan met Zelensky. Geopolitieke spanningen tussen Rusland en de NAVO worden belicht, evenals de impact van Trump op het Midden-Oosten en de rol van financiering en corruptie. De menselijke crisis in Gaza krijgt aandacht door de gevolgen van Israëlische aanvallen. Tot slot wordt er ingegaan op een opmerkelijk Iraniaans voorstel voor nucleaire samenwerking met Saudi-Arabië en de geopolitieke implicaties daarvan.