Hoe de talenten van hoogopgeleide migranten massaal onbenut blijven
Jan 13, 2025
auto_awesome
Karel Berkhout, een datajournalist die onderzoek doet naar de onbenutte talenten van hoogopgeleide migranten, deelt belangrijke inzichten. Veel migranten zijn overgekwalificeerd, wat leidt tot frustratie en miljardenverlies voor de samenleving. Hij bespreekt het inspirerende verhaal van een Syriër die cardioloog wil worden, maar tegen bureaucratische obstakels aanloopt. Ook gaat hij in op de discriminatie op de arbeidsmarkt en hoe hoogopgeleide migranten ondanks personeelstekorten in de zorg en het onderwijs niet op hun niveau ingezet kunnen worden.
Veel hoogopgeleide migranten ervaren 'brainwaste' door onderbenutting van hun vaardigheden, wat de samenleving miljarden kost.
De integratieproblemen van migranten, zoals bureaucratie en discriminatie, belemmeren hun potentiële bijdrage aan sectoren zoals onderwijs en zorg.
Deep dives
Brainwaste en de impact op de maatschappij
Veel hoogopgeleide arbeidsmigranten zijn overgekwalificeerd voor de banen die ze verwerven, wat leidt tot een fenomeen dat 'brainwaste' wordt genoemd. Dit probleem kost de samenleving miljarden, omdat vaardigheden en kennis van deze migranten niet ten volle worden benut. Karel Berkhout, een datajournalist, legt uit dat veel arbeidsmigranten onder hun niveau werken of zelfs helemaal zonder werk zitten, ondanks de hoge vraag naar personeel in onder andere de zorg en het onderwijs. Het onderzoek naar deze kwestie heeft aangetoond dat in Nederland migranten twee keer zo vaak werkloos zijn als mensen die in het land zijn geboren, wat de noodzaak aantoont om deze situatie aan te pakken en beter gebruik te maken van de beschikbare talenten.
Rami's verhaal: van Syrië naar Nederland
Rami Al-Fahouri, een gevluchte arts, vertelt zijn frustraties over het proces om als cardioloog in Nederland aan de slag te gaan. Ondanks dat hij in Syrië al beëindigde opleiding had, stuitte hij op vele obstakels bij het verkrijgen van een verblijfsstatus en het laten erkennen van zijn diploma's. Na veel vertraging, complicaties en burocratie wist hij uiteindelijk zijn opleiding af te ronden, doch met een aanzienlijke tijdsdruk die zijn carrière heeft vertraagd. Rami's ervaring illustreert de structurele problemen die migranten ondervinden in hun integratie op de arbeidsmarkt, vooral in gereguleerde sectoren zoals de gezondheidszorg.
De uitdagingen in het onderwijssysteem
Yeshim Ezgi Aslan, een wiskundeleraar uit Turkije, benadrukt de enorme uitdagingen waarmee hoogopgeleide migranten in het onderwijs worden geconfronteerd bij het vinden van werk. Ondanks haar motivatie en bereidheid om zich aan te passen, waren de eisen voor werkervaring en het gebrek aan ondersteuning vanuit scholen een aanzienlijke hindernis. Scholen zijn vaak terughoudend om migranten aan te nemen vanwege het verlangen naar bewezen succesverhalen, waardoor de kansen op werkervaring verder worden beperkt. Dit samenspel van bureaucratie en discriminatie belemmert niet alleen de carrières van deze individuele migranten, maar draagt ook bij aan het tekort aan leraren in Nederland.
Veel hoogopgeleide migranten zijn overgekwalificeerd voor het werk dat ze doen. Dat is niet alleen voor hen frustrerend, maar het kost ook de rest van de samenleving miljarden, vertelt datajournalist Karel Berkhout. Hij deed onderzoek naar brain waste in samenwerking met Lighthouse Reports. Waarom is het zo moeilijk om een baan op niveau te vinden, terwijl in onder meer de zorg en het onderwijs het personeelstekort enorm is?
Gast: Karel Berkhout
Presentatie: Egbert Kalse
Redactie: Ignace Schoot en Henk Ruigrok van der Werven
Montage: Yeppe van Kesteren
Eindredactie: Nina van Hattum
Coördinatie: Henk Ruigrok van der Werven
Onderzoek in samenwerking met: Sezen Moeliker, Evaline Schot en Lighthouse Reports
Heb je vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze ombudsman via ombudsman@nrc.nl.