Gloria Andersen, utenriksjournalist med fokus på internasjonale spørsmål, og Nazneen Kahn-Østrem, en skarp kommentator på samfunnsspørsmål, diskuterer den voldelige opprøret etter knivangrepet i Southport. De dykker ned i den voksende høyreekstreme stemningen og politiets mislykkede informasjonsstrategier, som bidrar til hatretorikk mot muslimer. Videre utforsker de hvordan desinformasjon sprer seg gjennom sosiale medier, og analyserer Brexit's negative innvirkning på britisk samfunn og hvordan voldskulturen tar plass.
Etter knivangrepet i Southport har demonstrasjoner blottlagt økende spenninger mellom høyre-ekstreme grupper og sosiale minoriteter i Storbritannia.
Desinformasjon på sosiale medier forverrer situasjonen ved å fremme misoppfatninger om innvandring og kriminalitet og skape polarisering i samfunnet.
Deep dives
Tragedien i Southport
Tre små jenter ble drept under et angrep mens de deltok på et dansearrangement i Southport, noe som har utløst stor sinne og demonstrasjoner i Storbritannia. En 17-åring, som angrep barna med kniv, er nå siktet for drap. Angrepet har skapt frykt og sorg i lokalsamfunnet, og mediedekningen har avdekket hvordan offeret og gjerningspersonen var lite kjent i området. Det faktum at gjerningspersonen var av utenlandsk opprinnelse, har ført til en uheldig sammenkobling av sosial uro og rasisme i etterkant av tragedien.
Demonstrasjoner og politisk vold
I kjølvannet av angrepet samlet hundrevis av mennesker seg for å demonstrere, og det oppsto voldelige episoder, særlig målrettet mot en moské med feilaktige oppfatninger om angrepets opprinnelse. Demonstrantene, som var knyttet til den høyre-ekstreme gruppen English Defence League, hevet slagord mot muslimer, og politiet måtte bruke betydelige ressurser for å kontrollere situasjonen og beskytte moskeen. Konfrontasjonen resulterte i skader på både demonstranter og politifolk, noe som illustrerer den økende spenningen mellom politiske grupperinger i Storbritannia. Det er et klart signal på hvordan slike voldelige protester kan eskalere under forhold av mistillit og fremmedfrykt.
Desinformasjonens rolle
Desinformasjon spiller en sentral rolle i opptrappingen av hat og vold i Storbritannia, spesielt når det gjelder beredskapsmeldinger relatert til innvandring og kriminalitet. Feilinformasjon spredes raskt gjennom sosiale medier og forsterkes av enkeltpersoner med politiske agendaer som ønsker å peke ut muslimer som syndebukker for landets problemer. Dette skaper et polarisert samfunn preget av misforståelser og mistillit mot myndighetene. Historiske økonomiske problemer og frustrasjon etter Brexit har også bidratt til økt misnøye, noe som gjør befolkningen mer mottakelig for radikale ideologier.
Etter at tre små jenter ble drept i Southport forrige uke, har store demonstrasjoner spredt seg over hele Storbritannia. Hvem er de og hva handler det egentlig om? Utenriksjournalist Gloria Andersen og kommentator Nazneen Kahn-Østrem forklarer.
Get the Snipd podcast app
Unlock the knowledge in podcasts with the podcast player of the future.
AI-powered podcast player
Listen to all your favourite podcasts with AI-powered features
Discover highlights
Listen to the best highlights from the podcasts you love and dive into the full episode
Save any moment
Hear something you like? Tap your headphones to save it with AI-generated key takeaways
Share & Export
Send highlights to Twitter, WhatsApp or export them to Notion, Readwise & more
AI-powered podcast player
Listen to all your favourite podcasts with AI-powered features
Discover highlights
Listen to the best highlights from the podcasts you love and dive into the full episode