AI-powered
podcast player
Listen to all your favourite podcasts with AI-powered features
De NRC vandaag podcast bestaat vijf jaar en introduceert weekendcontent in de vorm van bijzondere audioverhalen naast de dagelijkse twintig minuten updates. Er wordt een nieuw audioverhaal per zaterdag aangeboden. Diverse inzichten worden gedeeld over hoe Europa zich opnieuw moet uitvinden. Marc de Vos bespreekt in zijn boek 'Grootmacht Europa, de Omwenteling van de Europese Unie' de drie belangrijke breuklijnen in de ontwikkeling van Europa.
In het boek 'Grootmacht Europa, de Omwenteling van de Europese Unie' analyseert Marc de Vos de veranderingen die Europa doormaakt, met nadruk op geopolitiek, grootmachtstatus en staatsvorming. Europa moet zich heruitvinden en een duidelijke gemeenschappelijke visie ontwikkelen.
Marc de Vos benadrukt de urgentie voor Europa om zich als geopolitieke grootmacht te positioneren en concrete strategieën te ontwikkelen. Hij wijst op de noodzaak van een gezamenlijke visie en missie voor Europa om duurzaam succesvol te blijven in de snel veranderende wereld.
Europa wordt geconfronteerd met geopolitieke uitdagingen vanuit China, Rusland en de Verenigde Staten. Het is cruciaal voor Europese lidstaten om samen te werken, strategische autonomie te ontwikkelen en te streven naar gemeenschappelijke doelen in technologische ontwikkeling, veiligheid en energiebeleid.
Het belang van een geostrategische vernieuwing binnen de Europese Unie wordt benadrukt. Er wordt gesproken over het strategisch belang van coalities en de uitdagingen bij het vormen hiervan. Voor een effectievere Europese Defensie-Unie wordt opgemerkt dat het noodzakelijk is om de juiste landen te selecteren en prioriteiten te stellen in relatie tot veiligheid en defensie.
Er wordt gewezen op de behoefte aan een herbepaling van de focus en missie van de Europese Unie. Onderwerpen als economie, handel, duurzaamheid en persoonlijke rechten worden benoemd als essentieel. Er wordt gepleit voor een drielaagse benadering in de Europese Unie om deze gebieden effectief aan te pakken.
De noodzaak van Europese integratie en leiderschap wordt onderstreept, met specifieke aandacht voor de rol van Duitsland in dit proces. Er wordt gewezen op de uitdagingen en mogelijke dynamiek die kunnen ontstaan door een assertievere Europese geopolitieke configuratie. Leiderschap op zowel nationaal als Europees niveau wordt als cruciaal beschouwd voor het succes van Europa in de toekomst.
Aan de vooravond van de verkiezingen voor het Europees Parlement valt nog het meest op hoe lauw deze campagne blijft. Terwijl oorlog woedt in Europa en een reeks landen in nood smeekt om het EU-lidmaatschap.
Omdat er nogal veel urgente kwesties zijn, schreef hoogleraar Marc de Vos (Universiteit Gent en Vrije universiteit Brussel) het boek Grootmacht Europa, de omwenteling van de Europese Unie. Beknopt, maar scherp en boordenvol nieuwe analyses en inzichten. Jaap Jansen en PG Kroeger praten met hem.
***
Deze aflevering is mede mogelijk gemaakt door de Europese Unie en met donaties van luisteraars die we hiervoor hartelijk danken. Word ook vriend van de show! Als vriend kun je meedingen naar een van de exemplaren van het boek van Marc de Vos, beschikbaar gesteld door uitgeverij Ertsberg.
Heb je belangstelling om in onze podcast te adverteren of ons te sponsoren? Zend een mailtje naar adverteren@dagennacht.nl en wij zoeken contact.
Op sommige podcast-apps kun je niet alles lezen. De complete tekst en een overzicht van al onze eerdere afleveringen vind je hier
***
Marc de Vos ziet drie breuklijnen die de EU in korte tijd geheel van karakter hebben veranderd. Van een post-nationaal vredesproject werd het een wereldwijde economische macht. Van een niet-geografisch gedefinieerde gemeenschap van landen werd het een geopolitiek afgebakende eenheid. En van een economisch, gedepolitiseerd krachtcentrum is het nu staatsvormingsproject geworden. Drie recente crises - de klimaatcrisis, de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne dwongen haar ertoe.
Wat daarbij nog het meest opvalt? Dat het gewoon gebeurt! Er zit geen plan of diepe strategie achter. Europa wordt een grootmacht als reactie op een allesoverheersende angst. "Ineens zien we overal vijanden!" zegt De Vos. Want die mooie, pro-Europese tijden van een globaliserende wereld na de val van de Muur is in korte tijd helemaal op zijn kop gezet. Klimaat, pandemie en oorlog de-globaliseren de internationale verhoudingen. En het Europees marktmodel moet daardoor in hoog tempo zichzelf politiseren.
Daarbij is de ontwikkeling van de EU en haar lidstaten precies contrair aan wat het coalitieakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB voor Nederland als strategie ziet. Den Haag is vooral druk met zich afzetten tegen een EU die allang voorbij is. "Wat niet zal kunnen is dat Den Haag naar Brussel komt met een lijstje opt-outs, want dat zal niet gebeuren."
En, waarschuwt De Vos: zo mist Den Haag de enorme kans die binnen de EU bestaat voor een krachtige, sterk geïntegreerde Benelux - zowel economisch als geopolitiek. In plaats van opt-outs komt er een kern-EU met gelaagde allianties van lidstaten die van tevoren bepalen of ze meedoen in de defensiestructuur, meedoen in handelsverdragen en soms ook in de grote toekomstprojecten – zoals nu al gebeurt met ‘Schengen’, de zone van volledig vrij verkeer.
Marc de Vos benadrukt dat Europa geen nieuwe Apple of ASML kan decreteren. We moeten vooral werken met het Airbus-model. Wel kan de EU dat soort avant garde 'ecosystemen' helpen ontwikkelen. Ook Nederland kan daar in uitblinken. “Maar dan moet je er wel gewoon de beste in zijn."
De Vos noteert daarom dat in de werkelijkheid van de grootmacht-politiek de Britten eigenlijk al gestopt zijn met Brexit en Moldavië de facto EU-lid aan het worden is. Op alle terreinen waar de EU haar indrukwekkende instrumentarium van machtsuitoefening heeft - economisch, monetair, mercantiel - zijn de 27 lidstaten bovendien eensgezind in de oorlog tegen Poetins bewind.
Maar deze feiten worden door de Europese leiders niet benoemd. Ook door Mark Rutte niet. Emmanuel Macron doet het als enige wel. Dat diens Sorbonne-rede beantwoord werd met doodse stilte noemt de Vos veelzeggend. Minstens zo boeiend is zijn analyse van de renaissance van Italië – ‘de permanente zieke man van Europa’ - naar een cruciale lidstaat met Giorgia Meloni en van 'de olifant in de kamer', Duitsland. Het verklaart meteen waarom de as Parijs-Berlijn disfunctioneel is geworden in een dialoog van doven.
Het markante verschil met de vorige her-uitvinding van Europa - na de val van de Muur - is het vacuüm in het centrum. Toen lag er dankzij Europese-Commissiepresident Jacques Delors een ambitieus 'masterplan' klaar en het werd in hoog tempo gerealiseerd. Marc de Vos denkt dat de strategische adviezen van Enrico Letta en Mario Draghi juist daarom nu zo wezenlijk kunnen zijn.
***
Verder luisteren
424 – Het Groot Europees Handelsdebat
419 - Europa kán sterven - Emmanuel Macrons visie op onze toekomst
416 - Nostalgie naar de E.E.G.
409 - Nederland wereldwijd handelspartner, ook van communistisch Vietnam
407 - Cruciale Europese verkiezingen
420 - Wilders formeert in Boedapest, niet Den Haag
378 - Dertig jaar na 'Maastricht' is Europa toe aan een nieuwe sprong voorwaarts
306 - De gevoelige geopolitieke relatie met China
299 - Dramatische verschuivingen in de wereldpolitiek. Europa heeft eindelijk een telefoonnummer
32 - Churchill en Europa: biografen Andrew Roberts en Felix Klos
***
Tijdlijn
00:00:00 – Deel 1
00:30:07 – Deel 2
00:55:57 – Deel 3
01:20:00 – Einde
Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
Listen to all your favourite podcasts with AI-powered features
Listen to the best highlights from the podcasts you love and dive into the full episode
Hear something you like? Tap your headphones to save it with AI-generated key takeaways
Send highlights to Twitter, WhatsApp or export them to Notion, Readwise & more
Listen to all your favourite podcasts with AI-powered features
Listen to the best highlights from the podcasts you love and dive into the full episode