Maxim Februari, moraalfilosoof en schrijver, bespreekt met Pieter van der Wielen de invloed van technologische systemen op onze vrijheden en rechten. Ze onderzoeken het belang van gesprekken in een snel veranderende samenleving en de essentie van een geslaagd leven. Ook belichten ze de traagheid van democratische processen en de noodzaak van collectief belang.
Verlies van controle over normen door algoritmes in technologische wereld.
Discussie over waarheid en betrouwbaarheid van informatie in sociale vraagstukken.
Belang van open dialoog en respect voor democratische processen in maatschappelijke beslissingen.
Deep dives
Uitwisseling van culturen en financiën
Het introduceren van een au pair heeft gezorgd voor meer rust in huis en biedt de kinderen Engelse les. De financiële aspecten laten zien dat de kosten lager zijn dan traditionele opvang.
De opkomst van algoritmes en menselijkheid
Het essay 'Doe Zelf Normaal' behandelt hoe algoritmes ons gedrag beïnvloeden en normen dicteren in een technologisch gedreven wereld. Hierbij wijst het op de groeiende normering en de verlies van controle over waar normen vandaan komen.
Kritiek en vertrouwen in informatie
Kritische perspectieven op sociale vraagstukken, verward met complottheorieën, hebben geleid tot een bredere discussie over het vertrouwen in informatie. De behoefte aan betrouwbaarheid en discussie over waarheid en motivaties staat centraal in de beredenering.
Impact van online tijdperk op nieuwsmedia en ethiek
Het podcastgesprek benadrukt de noodzaak voor nieuwsmedia en de samenleving om zich bewust te worden van de invloed van het online tijdperk. De spreker wijst op het belang van de verbondenheid en digitalisering in onze huidige samenleving en betoogt dat dit perspectief een fundamentele rol zou moeten spelen bij het bespreken van nieuws en ethische kwesties. Er wordt gepleit voor een verschuiving naar empirische ethiek, waarbij men ethische principes afleidt uit menselijk gedrag en sociale groepen, en zo een nieuwe benadering van ethiek introduceert die vooruitblikt op ethische vraagstukken en gedrag.
Belang van democratie en dialoog in maatschappelijke besluitvorming
Het gesprek verkent de rol van democratie en dialoog in het vormen van maatschappelijke beslissingen en benadrukt het belang van het proces boven de uitkomst. Er wordt gewaarschuwd tegen de druk om snel beslissingen te nemen en het overwegen van alternatieven zoals dictatuur als oplossing voor complexe problemen zoals klimaatverandering. Het belang van open dialogen, verschillende perspectieven en respect voor democratische processen wordt benadrukt als cruciale elementen voor het omgaan met hedendaagse uitdagingen en het versterken van maatschappelijk draagvlak.
We staan op het punt onze vrijheden en rechten te verkwanselen. Niet aan een dictator of een ideaal, maar aan systemen: chatbots, algoritmes, QR-codes, data. De boodschap die Maxim Februari heeft is misschien niet vrolijk, maar er is gelukkig nog wel wat aan te doen. In gesprek met Pieter van der Wielen verkent de moraalfilosoof, schrijver en afzwaaiend columnist van NRC hoe we het onderling plezierig kunnen houden, in een samenleving die zo ingrijpend verandert dat we steeds minder greep hebben op ons bestaan. Over de sloten die we op onze samenleving zetten, in gesprek blijven met elkaar en wat een leven eigenlijk geslaagd maakt. „Wat we aan het verliezen zijn in onze samenleving, is met elkaar tastende tot iets komen. We denken voortdurend dat er iemand moet opstaan die even de knoop doorhakt.”
Presentatie: Pieter van der Wielen
Redactie: Anouk van Kampen
Mixage: Audiochef
Muziek: Rufus van Baardwijk
Heeft u vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze ombudsman via ombudsman@nrc.nl.