AI-powered
podcast player
Listen to all your favourite podcasts with AI-powered features
De Fairphone is duurzamer, makkelijker te repareren en gaat veel langer mee. Toch blijft het product al jaren steken op ‘slechts’ 100.000 verkochte toestellen per jaar. Hoe komt dat?
Deze aflevering in het kort:
⇨ Het businessmodel van Fairphone
⇨ Telefoonmaker wil commerciëler worden
⇨ Learned, tool om prestaties van medewerkers te meten
Wel eens een iPhone naar de telefoondokter gebracht? De kosten liepen waarschijnlijk snel op en het kopen van een nieuw toestel bleek daardoor een beter alternatief. Dit probleem probeert Fairphone op te lossen. Het Nederlandse smartphone-merk biedt modulaire toestellen, waarbij verschillende onderdelen makkelijk te vervangen zijn. Batterij stuk? Een barst in het scherm? Waar je geneigd bent om je oude iPhone weg te doen, fix je dat met Fairphone met een nieuw onderdeel. Het is een kwestie van plug and play.
Luister ook | De exploitatie van een mini-supermarkt
Fairphone werd in 2013 opgericht. Waar het merk de eerste jaren nog groeide, stagneren de verkoopcijfers nu al een poosje. Per jaar worden er zo'n 100.000 stuks van verkocht. Op de schouders van de kersverse CEO Raymond van Eck rust de taak om de weg omhoog weer te vinden. ‘Fairphone is geen NGO, we zijn een commercieel bedrijf en moeten winst gaan maken', zo vertelt hij in deze aflevering. We verkennen met hem de verschillende mogelijkheden, waaronder de B2B-markt en de lancering van nieuwe producten met dezelfde modulaire gedachte. De Fairbuds (een koptelefoon) zijn daarvan het meest recente voorbeeld.
Luister ook | Hoe Smyle het tandenpoetsen opnieuw uitvindt
Rutger Prent heeft het over Learned, een evaluatietool waarmee je de ontwikkeling van medewerkers kunt volgen. Niet op basis van onderbuik, maar aan de hand van concrete data.
See omnystudio.com/listener for privacy information.