De Nieuwe Wereld cover image

De Nieuwe Wereld

Code rood: het onderwijs is níét op orde | #1902 Ton van Haperen

Apr 3, 2025
Ton van Haperen, leraar economie en publicist, bespreekt de tekortkomingen van het huidige onderwijssysteem in Nederland. Hij wijst op de problemen met het bekostigingsstelsel en de negatieve impact hiervan op leraren en studenten. Er wordt kritisch gekeken naar het burgerschapsonderwijs en de ongelijke kansen door vroege selectie. Ook de geschiedenis van het onderwijs en de afname van vakinhoudelijke kennis worden belicht. Tot slot pleit hij voor meer focus op praktijk en samenwerking om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren.
58:36

Episode guests

Podcast summary created with Snipd AI

Quick takeaways

  • Het huidige onderwijssysteem in Nederland kampt met zorgwekkende stagnaties en een toenemende kloof tussen middelen en leerlingbehoeften sinds 1996.
  • De stijgende werkdruk voor leraren door bezuinigingen en een slecht financieringssysteem schaadt de kwaliteit van het onderwijs en beïnvloedt leerlingen negatief.

Deep dives

De Staat van het Onderwijs

De huidige toestand van het onderwijs in Nederland wordt als zorgwekkend ervaren, vooral als gekeken wordt naar de trends sinds de invoering van het lumpsum-financieringssysteem in 1996. Ondanks eerdere rapporten uit 2007-2008 die wezen op de noodzaak van verandering, is er weinig verbeterd en lijkt de situatie alleen maar te verergeren. Dit heeft geleid tot een steeds grotere kloof tussen de financiële middelen van onderwijsinstellingen en de behoeften van leerlingen in de klas. De autonomie van scholen heeft daarnaast geleid tot oligarchische structuren waarin bestuurders vaak meer prioriteit geven aan hun eigen belangen dan aan de kwaliteit van het onderwijs.

Remember Everything You Learn from Podcasts

Save insights instantly, chat with episodes, and build lasting knowledge - all powered by AI.
App store bannerPlay store banner