
NRC Onbehaarde Apen
Waarom is het zo moeilijk genocide vast te stellen?
Jan 15, 2025
Bart Funnekotter, geschiedenisredacteur bij NRC en expert op het gebied van genocide, en Sjoerd de Jong, filosofie-expert bij NRC, onderzoeken de complexiteit van genocide en de uitdagingen bij het vaststellen ervan. Ze bespreken de oorsprong van de term, de juridische definitie en recente controverses, zoals de aanklachten van Zuid-Afrika tegen Israël. Ook verkennen ze de verbinding tussen genocide en kolonialisme, en hoe deze zaken zich verhouden tot moderne conflicten zoals in Oekraïne en Gaza.
39:03
Episode guests
AI Summary
AI Chapters
Episode notes
Podcast summary created with Snipd AI
Quick takeaways
- Genocide vereist de combinatie van bewijs voor zowel daden als intenties, wat de juridische vaststelling van deze misdaad bemoeilijkt.
- De voortdurende actuele discussie over genocide, zoals die tegen Israël, benadrukt de complexiteit en politieke gevoeligheid van het onderwerp.
Deep dives
De Complexiteit van Genocide
Genocide is een ernstige misdaad tegen de menselijkheid, gekenmerkt door het opzettelijk en systematisch vernietigen van een bevolkingsgroep. De juridische vaststelling van genocide is echter een complexe aangelegenheid, gezien de vereiste om zowel daden als intenties in samenhang te beoordelen. Deze waardering moet vooral gebaseerd zijn op het bewijs van een opzet tot exterminatie, wat blijkt uit de gedragingen en besluiten van de betrokken partijen. De actuele discussie rondom beschuldigingen van genocide, zoals die tegen Israël in het kader van de oorlog in Gaza, toont de politieke lading en emotionele impact van het thema aan.
Remember Everything You Learn from Podcasts
Save insights instantly, chat with episodes, and build lasting knowledge - all powered by AI.