
Leger om livet
#184: Frykten for sykdom, overdiagnostisering, og balansen mellom nødvendig behandling og overbehandling. Med professor Bjørn Hofmann.
Jan 23, 2025
Bjørn Hofmann, professor i medisinsk filosofi ved NTNU og Universitetet i Oslo, tar oss med på en tankevekkende reise om overdiagnostisering og balansen mellom nødvendig og unødvendig behandling. Vi får innblikk i hvordan helsevesenet ofte bruker ressurser på tester som kan skade mer enn de gagner. Hofmann deler innblikk om mammografi og prostatakreftscreening, samt effekten av livsstilsendringer. Få verdifulle tips om hvordan vi kan ta informerte helsevalg i en verden preget av frykt og teknologi.
01:10:04
Episode guests
AI Summary
AI Chapters
Episode notes
Podcast summary created with Snipd AI
Quick takeaways
- Overdiagnostisering kan skape unødvendig angst hos pasienter og føre til skadelige behandlingssykluser uten reell helsegevinst.
- Diskusjonen om mammografisk screening viser behovet for balansert informasjon om både nytteverdi og risiko for kvinner.
Deep dives
Medisinsk filosofi: Definisjon og betydning
Medisinsk filosofi undersøker fundamentale spørsmål innen medisin og helsefag, som hva som definerer helse, sykdom og diagnose. Dette forskningsområdet fokuserer på begreper som overdiagnostisering og nytteverdien av behandlinger. Forskerne er også opptatt av hvordan kunnskap brukes og hvordan man trekker konklusjoner i helsesektoren. Dette feltet har blitt mer relevant i takt med teknologiens utvikling, som avdekker nye stoffer og behandlingsmetoder, men også med risikoer ved overdiagnostisering.
Remember Everything You Learn from Podcasts
Save insights instantly, chat with episodes, and build lasting knowledge - all powered by AI.