In deze aflevering is Eva Bloemers, klinisch psycholoog en psychotherapeut, te gast. Ze bespreekt de verwarrende kenmerken van borderline persoonlijkheidsstoornis, zoals stemmingswisselingen en impulsiviteit. Eva legt uit hoe trauma en onzekere omgevingen de ontwikkeling van deze stoornis beïnvloeden. Belangrijk is de impact op relaties en de rol van emotieregulatie in het leven van betrokkenen. Daarnaast wordt de noodzaak van begrip en ondersteuning voor mensen met borderline benadrukt.
Borderline persoonlijkheidsstoornis kent grote emotionele instabiliteit, wat leidt tot impulsief gedrag en uitdagende relaties voor de patiënt en zijn omgeving.
De behandeling en ondersteuning van mensen met borderline vereist duidelijke grenzen en aandacht voor emotieregulatie, zowel voor hen als hun naasten.
Deep dives
De kenmerken van borderline persoonlijkheidsstoornis
De borderline persoonlijkheidsstoornis wordt gekenmerkt door aanzienlijke instabiliteit op meerdere levensgebieden, waaronder emoties, relaties en zelfbeeld. Patiënten ervaren vaak intense stemmingswisselingen en kunnen zich zowel als goed als slecht ervaren, zonder in staat te zijn om een gebalanceerd zelfbeeld te onderhouden. Dit resulteert vaak in impulsieve gedragingen zoals roekeloos rijden of middelenmisbruik, wat ernstige gevolgen kan hebben voor hun welzijn. Relaties worden vaak turbulent, waarbij mensen hun naasten idealiseren of juist devalueren, afhankelijk van hun stemming op dat moment.
Invloed van verleden en trauma
Het ontstaan van borderline persoonlijkheidsstoornis is vaak gerelateerd aan een ernstig en instabiel verleden, zoals mishandeling of emotionele verwaarlozing in de kindertijd. Deze ervaringen kunnen leiden tot een gebrekkig zelfvertrouwen en een negatief zelfbeeld, wat de ontwikkeling van de stoornis in de hand werkt. De rol van temperament is ook belangrijk, aangezien mensen met deze stoornis vaak sterk reageren op prikkels en moeite hebben met emotieregulatie. Het herkennen van signalen van trauma kan cruciaal zijn voor het effectief behandelen van de stoornis.
Omgaan met borderline persoonlijkheidsstoornis
Een belangrijke strategie voor zowel patiënten als hun omgeving is het ontwikkelen van vaardigheden voor emotieregulatie, zodat zij beter met intense emoties en stress om kunnen gaan. Het stellen van duidelijke grenzen en het consistent zijn in het contact helpt om de angst voor verlating te verminderen, wat essentieel is voor de emotionele stabiliteit van iemand met borderline. Verder is het belangrijk dat naasten goed voor zichzelf zorgen en emotionele steun zoeken, om de last van het omgaan met deze stoornis te verlichten. Die ondersteuning helpt niet alleen de zorgverleners, maar draagt ook bij aan het welzijn van de persoon met de stoornis.
Stemmingswisselingen, roekeloosheid of woede-uitbarstingen: het gedrag van iemand met een borderline persoonlijkheidsstoornis is voor de omgeving vaak net zo verwarrend als voor degene die er zelf aan lijdt. Maar waar dit vandaan komt en wat voor behoeften, pijn en emoties daaraan ten grondslag liggen, wordt vaak niet gezien.
Met klinisch psycholoog en psychotherapeut Eva Bloemers bespreken we in deze aflevering niet alleen wat de kenmerken zijn van borderline, maar ook waarom iemand die deze diagnose heeft gekregen soms zulk impulsief en onvoorspelbaar gedrag vertoont. Hoe je het beste iemand kunt bijstaan die lijdt aan een borderline persoonlijkheidsstoornis? Je hoort het in deze aflevering.
In deze aflevering wordt gesproken over zelfbeschadiging en zelfdoding. Denk jij aan zelfdoding? Neem dan 24/7 gratis en anoniem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via 0800-0113 of chat op 113.nl.
Deze aflevering verscheen eerder exclusief op De Podcast Psycholoog Club. Wil je toegang tot alle andere exclusieve afleveringen, psychologische oefeningen en ontspanningsoefeningen? Ga dan naar depodcastpsycholoogclub.nl en word voor 4,50 per maand lid.
Gast: Eva Bloemers
Het boek Echte connectie van Marissa is te koop bij lokale boekhandels of via deze link.
Meer leren over psychologie? Word dan lid van onze club op depodcastpsycholoogclub.nl en ontvang elke maand een extra aflevering of oefening bij het thema van de aflevering.