

Industriële kunst
De Kracht van Industrieel Kunstschilderen Ontdekt
Maarten van Rossem behandelt het thema van kunstenaars die de industriële samenleving en haar mechanische apparaten in beeld brengen, met een bijzondere focus op de trein en locomotieven. Hij bespreekt de Amerikaan Charles Schiller, die in precisionistische stijl uiterst gedetailleerde en indrukwekkende schilderijen maakte, zoals het loopwerk van een locomotief, die zelfs realistischer overkomen dan een foto.
Schiller was ook een begaafd fotograaf en maakte foto-opdrachten van de Ford-fabrieken, waar hij de kracht van de moderne industrie vastlegde. Deze schilderijen zijn symbolisch voor de industriële revolutie en tonen de spanning tussen naturalistisch schilderen en abstractie. Verder noemt Van Rossem de Duitser Richard Gessner, die ook industrieel erfgoed schilderde, maar met een lastige relatie ten tijde van het nationaalsocialisme.
Deze episode benadrukt hoe weinig industrie in kunst is afgebeeld ondanks de enorme sociale impact en toont de uitdaging en schoonheid van het vastleggen van industriële innovatie in kunst.
Industrieel schilderen focust op treinen
- Schilders van de industriële samenleving hebben zich vooral gericht op treinen en stations.
- Fabrieken en fabrieksprocessen werden nauwelijks in schilderijen vastgelegd.
Charles Schiller's precisieschilderijen
- Charles Schiller was zowel fotograaf als schilder en hield van precisionistische stijl.
- Zijn schilderijen van locomotiefloopwerk tonen een hogere abstractie dan foto's en zijn fascinerend.