Resistentie van H. pylori in de eerstelijnszorg stijgt
Dec 23, 2024
auto_awesome
Gertrude van den Brink is huisarts en postdoc-onderzoeker met expertise in Helicobacter pylori, terwijl Lieke Koggel werkt als AJOS MDL en promovenda, gespecialiseerd in het spijsverteringsstelsel. Ze bespreken de stijgende resistentie van H. pylori in de eerstelijnszorg, de impact van hygiëne en diagnostische uitdagingen. Ook wordt de rol van screening en de complicaties van infecties belicht. Hun inzichten benadrukken de noodzaak van richtlijnherzieningen en de effectiviteit van behandelingen in verschillende landen.
De toenemende resistentie van Helicobacter pylori, vooral tegen claritromycine, vormt een groeiende bezorgdheid voor de effectiviteit van behandelingen.
Het belang van juiste diagnostische procedures en het zorgvuldig gebruik van protonpompremmers zijn essentieel voor succesvolle behandeling van H. pylori-infecties.
Deep dives
Inzicht in Helicobacter pylori
Helicobacter pylori is een gram-negatieve spiraalbacterie die bestand is tegen de zure omgeving van de maag. Het werd ontdekt eind jaren zeventig door Warren en Marshall, die aangetoond hebben dat het mogelijk is dat bacteriën in een zuur milieu kunnen overleven. Deze bacterie is vaak asymptomatisch; 50 tot 80 procent van de geïnfecteerde mensen vertoont geen symptomen, maar ontwikkelt toch chronische gastritis. De enige symptomen bij besmette personen zijn vage maagklachten zoals misselijkheid, braken en verminderde eetlust, wat het herkennen en diagnosticeren van infecties bemoeilijkt.
Risico's en complicaties
De geschatte prevalentie van Helicobacter pylori in de Nederlandse bevolking is ongeveer 20 procent, met een lifetime risico van 10 procent om een ulcus te ontwikkelen en 1 tot 5 procent kans op maagcarcinoom. Bij patiënten met een ulcus blijkt 70 tot 90 procent ook besmet te zijn met de bacterie, wat pleit voor screening en behandeling. Bij asymptomatische kinderen wordt momenteel geadviseerd niet routinematig op de bacterie te testen, om de behandeling niet onterecht te verergeren. Toch kunnen complicaties zoals ijzer- of vitamine B12-tekort optreden bij een infectie, wat ook aandacht vraagt.
Diagnostische methoden en behandeladviezen
De diagnosticering van Helicobacter pylori kan invasief zijn, zoals via gastroscopie, of niet-invasief met antigeentests of ademtesten. Bij de behandeling is het belangrijk om de patiënt te adviseren geen protonpompremmers (PPI's) te gebruiken voorafgaand aan de tests, om de nauwkeurigheid van de diagnose te waarborgen. Het gebruik van PPI's tijdens de helende kuur is van cruciaal belang, omdat ze de effectiviteit van de antibiotica verhogen. Er wordt aangeraden dat artsen in de toekomst patiënten met een PPI behandeling vooraf op Helicobacter pylori testen en bij een positieve test deze daadwerkelijk behandelen.
Stijgende resistentie en de impact daarvan
De toename van resistentie tegen behandelingen voor Helicobacter pylori is een groeiende bezorgdheid, waarbij studies tonen dat de resistentie tegen claritromycine van 7% naar 40% is gestegen tussen 2010 en 2019. Dit betekent dat behandelingen minder effectief worden, wat vraagt om regionale aanpakken bij vervolgbehandelingen. Het falen van behandelingen kan vaak worden toegeschreven aan onvoldoende antibioticakuur of herbesmetting, vooral in ontwikkelingslanden. Daarom is het cruciaal om therapietrouw en de duur van antibiotica nauwgezet te volgen om de effectiviteit van de behandeling te waarborgen.
Laat je in 30 minuten bijpraten door auteurs Gertrude van den Brink en Lieke Koggel over de behandeling van H. pylori-infecties. Behandeling is cruciaal om maagzweren en -kanker te voorkomen. Ondertussen is er sprake van een zorgwekkende, stijgende resistentie van H. pylori in de huisartsenpraktijk. Luister mee.
Get the Snipd podcast app
Unlock the knowledge in podcasts with the podcast player of the future.
AI-powered podcast player
Listen to all your favourite podcasts with AI-powered features
Discover highlights
Listen to the best highlights from the podcasts you love and dive into the full episode
Save any moment
Hear something you like? Tap your headphones to save it with AI-generated key takeaways
Share & Export
Send highlights to Twitter, WhatsApp or export them to Notion, Readwise & more
AI-powered podcast player
Listen to all your favourite podcasts with AI-powered features
Discover highlights
Listen to the best highlights from the podcasts you love and dive into the full episode