In gesprek met Gert-Jan Gruter, hoogleraar Duurzame Industriële Chemie en CTO bij Avantium, wordt een baanbrekende technologie besproken die glucose uit oude kleding haalt. Deze innovatieve methode belooft een duurzame oplossing voor de enorm vervuilende textielindustrie. Gruter legt uit hoe katoen kan worden omgezet in glucose zonder kwaliteitsverlies, wat kan bijdragen aan de bioplasticindustrie. Met de groeiende interesse van modebedrijven is er hoop op een circulaire toekomst voor textielrecycling.
23:46
forum Ask episode
web_stories AI Snips
view_agenda Chapters
auto_awesome Transcript
info_circle Episode notes
insights INSIGHT
Textielrecycling: Een Grote Uitdaging
De textielindustrie is één van de meest vervuilende industrieën ter wereld, met slechts 1% daadwerkelijke recycling.
Gert-Jan Gruter legt uit dat de moeilijkheid ligt in de mix van materialen, kleuren en de hoge kosten van gerecycled textiel.
question_answer ANECDOTE
De Spijkerbroek: Inspiratie voor Innovatie
Het idee voor chemische textielrecycling ontstond toen een student van Gert-Jan Gruter een oude spijkerbroek in het proces gebruikte.
Avantium werkte aan glucoseproductie uit biomassa, maar de student ontdekte dat katoen ook cellulose bevat.
insights INSIGHT
Chemische Recycling: De Oplossing?
Het proces van Avantium gebruikt zoutzuur om katoen op te lossen in glucose, de bouwsteen voor bioplastics.
Polyester blijft intact en kan hergebruikt worden, wat een oplossing biedt voor textielafval en de bioplasticindustrie.
Get the Snipd Podcast app to discover more snips from this episode
Avantium heeft een technologie ontwikkeld die glucose uit oude kleding haalt. Kan dit leiden tot een wereldwijde doorbraak in het recyclen van textiel? De eerste resultaten blijken zeer hoopgevend.
De textielindustrie is een van de grootste vervuilers ter wereld. Jaarlijks belanden miljoenen tonnen kleding op stortplaatsen of in verbrandingsovens. Het Nederlandse chemiebedrijf Avantium denkt daar iets op gevonden te hebben. Met een nieuw proces breken ze katoen af tot glucose en winnen ze polyester terug. En dat allemaal zonder kwaliteitsverlies. Gert-Jan Gruter is hoogleraar Duurzame Industriële Chemie aan de Universiteit van Amsterdam en CTO bij Avantium. Met hem bespreken we de impact van deze nieuwe vondst.
De technologie maakt gebruik van zoutzuur om katoenvezels op te lossen, waardoor glucose vrijkomt. Dat is een belangrijke grondstof voor bioplastics. Polyester blijft intact en kan opnieuw worden gebruikt. Dit biedt niet alleen een oplossing voor de enorme textielafvalberg, maar ook voor de bioplasticindustrie, die nu nog afhankelijk is van voedselgewassen zoals maïs. Grote modemerken en recyclers tonen volgens Gruter interesse, zeker nu regelgeving bedrijven dwingt om meer gerecycled materiaal te gebruiken. Avantium werkt aan een demofabriek en hoopt over vier jaar te kunnen starten met de bouw van een commerciële productiefaciliteit. Als dat lukt, kan deze innovatie een grote stap betekenen richting een circulaire textielketen.
Harm windt zich intussen op over het Amerikaanse Heartland Institute, dat bekend staat om het verspreiden van klimaatleugens. Dit instituut krijgt een Britse afdeling. Er waren diverse conservatieve parlementsleden aanwezig. Inclusief voorstanders van het schrappen van net-zero doelen en het openen van nieuwe kolenmijnen. ‘Nepnieuws, de wetenschap ontkennen en in diskrediet brengen, liegen, bedriegen en doorgraaien, het wordt steeds normaler en het komt steeds dichterbij’, aldus Harm.