In deze aflevering praat Pieter van der Wielen met Peter Van Uhm, oud-generaal en hoogste generaal van ons land, die zijn belangrijkste levenslessen deelt. Ze bespreken het verschil tussen schuld en verantwoordelijkheid bij misstanden tijdens militaire missies, het belang van kameraadschap en Van Uhm's worsteling met het vergeven van de moordenaar van zijn zoon.
Complimenten dienen publiekelijk geuit te worden en kritiek privé besproken, benadering van feedback
Veerkracht en bewuste besluitvorming zijn cruciaal, raadpleeg vertrouwde collega's voor evenwichtige keuzes
Reflectie op complexiteit van militaire operaties, nadruk op diplomatie en grenzen van interventie
Deep dives
Peter van Uum en zijn ervaringen als hoogste militair van Nederland
In zijn boek 'Notities van een generaal' deelt Peter van Uum zijn inzicht in het leiding geven aan zo'n 60.000 militairen, waarbij hij benadrukt dat complimenten publiekelijk moeten worden gegeven en kritiek beter privé wordt besproken. Hij onthult persoonlijke ervaringen, waaronder het verlies van zijn zoon tijdens zijn benoeming tot hoogste generaal, wat hij als een persoonlijk litteken beschouwt.
Bouwen aan veerkracht en het nemen van bewuste beslissingen
Van Uum benadrukt het belang van veerkracht en bewuste besluitvorming. Hij deelt strategieën om zichzelf te wapenen tegen emotionele invloeden, waaronder het voorleggen van beslissingen aan vertrouwde collega's om gebalanceerde keuzes te maken en zijn functioneren niet te laten beïnvloeden door persoonlijke tragedies.
De zinvolheid en complexiteit van militaire missies onthuld
Van Uum reflecteert op de complexiteit van militaire missies, waarbij de dilemma's en uitdagingen van vredesoperaties naar voren komen. Hij benadrukt het belang van diplomatie, ontwikkelingswerk en defensie en de noodzaak om de grenzen van militaire interventie te begrijpen.
Verantwoordelijkheid en opvoeding
Vroeger werden kinderen al op jonge leeftijd verantwoordelijkheid bijgebracht door taken zoals brood bakken uit te voeren. Ondanks dat deze aanpak nu als kinderarbeid zou worden gezien, blijken de kinderen er niet slechter van te zijn geworden. De strenge en duidelijke opvoeding creëerde een band tussen vader en kinderen die lijkt op een militaire structuur van totale helderheid.
Leiderschap en verantwoordelijkheid bij Defensie
Bij Defensie is duidelijkheid essentieel, maar het betekent niet dat de commandant altijd gelijk heeft. Echte loyaliteit impliceert dat het personeel de moed moet hebben om tegen leidinggevenden in te gaan als ze twijfels hebben. Dit vermogen om te durven spreken voorkomt potentieel ernstige gevolgen zoals het verlies van mensenlevens. Het hanteren van leiderschap in het leger vereist het vermogen om te delegeren, tijd vrij te maken om helder na te denken, en prioriteiten te stellen.
‘Complimenten deel je in het openbaar, kritiek één op één.’ En: ‘Zeg niet dat je te druk bent, straks ga je er zelf nog in geloven.’ Oud-generaal Peter van Uhm was de hoogste generaal van ons land, en gaf leiding aan zo’n 60.000 mensen, soms in gevaarlijke situaties. In het boek ‘Notities van een generaal’ deelt hij zijn belangrijkste levenslessen- zelf noemt hij ze liever ‘natte kreten’. Met Pieter van der Wielen praat Van Uhm over het verschil tussen schuld en verantwoordelijkheid als het gaat om misstanden tijdens militaire missies. Over hoe 'kameraadschap het kwadraat van vriendschap' is. En over dat hij tot op de dag van vandaag niet weet of hij de ‘grootsheid’ heeft om de moordenaar van zijn zoon te vergeven.