655. Wetenschap voorspelt winnaar verkiezingen VS (BONUS)
Sep 13, 2024
auto_awesome
Allan Lichtman, een gerenommeerde wetenschapper die bekendstaat om zijn accurate verkiezingsvoorspellingen, en André Krouwel, politicoloog aan de Vrije Universiteit Amsterdam, duiken in de Amerikaanse verkiezingen van 2024. Lichtman bespreekt zijn model dat al jaren succesvol is, inclusief de invloed van de zittende partij en economische prestaties. Ze onderzoeken tevens de rol van charisma in politieke predicties en de effectiviteit van voorspellingen, met een kritische blik op de impact van kiezermobilisatie, vooral onder jongeren.
Allan Lichtman's dertien sleutels model analyseert sleutelvariabelen die de uitkomst van de Amerikaanse presidentsverkiezingen kunnen voorspellen, zoals economische prestaties.
De mobilisatie van kiezers, met name jongeren, is cruciaal voor succes in de verkiezingen, wat zowel Harris als Trump strategisch proberen te benutten.
Deep dives
Het Dertien Sleutels Model
Het dertien sleutels model, ontwikkeld door Alan Lichtman, is een methode die voorspelt wie de Amerikaanse presidentsverkiezingen zal winnen door de prestaties van de zittende partij te analyseren. Volgens Lichtman zijn factoren zoals de staat van de economie, de aanwezigheid van derde partijen en buitenlandse conflicten cruciaal voor deze voorspelling. De zittende partij moet minimaal acht van de dertien sleutels in handen hebben om de verkiezingen te winnen. Door een analyse van eerdere verkiezingen heeft Lichtman deze sleutels geïdentificeerd als bepalende elementen van succes in de strijd om het Witte Huis.
Kritiek op Lichtman's Model
Er is kritiek op de wetenschappelijke waarde van Lichtman's dertien sleutels model, vooral vanwege de subjectiviteit van de gebruikte variabelen. Vragen over schandalen, charisma van kandidaten en de invloed van derde partijen zijn vaak vaag, waardoor Lichtman ze naar eigen inzicht kan interpreteren. Dit roept twijfels op over de objectiviteit en toepasbaarheid van het model in andere contexten, zoals Nederlandse verkiezingen. Critici beweren dat de modelontwikkelingen vooral op Lichtman's persoonlijke voorkeuren steunen en niet op een breed wetenschappelijk fundament.
De Mobilisatie van Kiezers
De Amerikaanse verkiezingen zijn sterk afhankelijk van de mobilisatie van kiezers, waarbij slechts 50 tot 60 procent van het electoraat doorgaans stemt, in tegenstelling tot 80 procent in Nederland. Het gaat erom om kiezers, vooral jongeren, aan te moedigen om te stemmen, omdat zij vaak ondervertegenwoordigd zijn. Kamala Harris heeft deze dynamiek benut om een positieve mobilisatiecampagne te voeren, wat haar kansen vergroot. Aan de andere kant heeft Donald Trump ook de mogelijkheid om een bredere achterban te mobiliseren vanuit de midden- en onderklasse, die zich vaak niet betrokken voelt bij de politiek.
5 november zijn de verkiezingen in de VS: wordt het Trump of toch Harris? De Amerikanen en de rest van de wereld wachten gespannen af. Toch is er één man die het NU al denkt te weten. Wetenschapper Allan Lichtman voorspelt de uitslag van de verkiezingen al jaren goed. Hij voorzag zelfs dat Trump zou winnen in 2016. Ook dit jaar heeft hij weer een voorspelling gedaan. De grote vraag is: krijgt hij gelijk? We vragen politicoloog André Krouwel (Vrije Universiteit Amsterdam) hoe aannemelijk zijn voorspelling is en hoe de rest van de wetenschappelijke wereld naar zijn voorspellende model kijkt.
Universiteit van Nederland komt naar Carré! Op 28 oktober vieren we onze 10 verjaardag met een speciale voorstelling: Wat als de tijd stopt? Tickets: https://carre.nl/voorstelling/universiteit-van-nederland