Misdaadjournalist Yelle Tieleman (AD): 'Er zijn wel een paar verhalen geweest waarover ik aarzelde'
Feb 10, 2025
auto_awesome
Yelle Tieleman, misdaadjournalist bij het AD en winnaar van de Tegel, deelt zijn inzichten over de georganiseerde misdaad in Nederland. Hij bespreekt de voortdurende problemen met cocaïne-invoer, zelfs met de arrestatie van Ridouan Taghi. Tieleman onthult spannende verhalen over de jacht op de gewilde crimineel Jos Leidekkers en de rol van technologisch onderzoek in de strijd tegen misdaad. Verder reflecteert hij op de gevaren van journalistiek in risicovolle omgevingen en de ethische uitdagingen die daarmee gepaard gaan.
Misdaadjournalisten zoals Yelle Tieleman zijn essentieel voor het onthullen van verborgen criminaliteit en het kritisch volgen van de misdaadbestrijding in Nederland.
De veiligheid van journalisten staat onder druk door georganiseerde misdaad, waardoor er een noodzaak is voor collegialiteit en ondersteuning binnen de journalistieke gemeenschap.
Deep dives
De rol van misdaadverslaggevers
Misdaadverslaggevers spelen een cruciale rol in het onthullen van verborgen criminaliteit en het kritisch volgen van de misdaadbestrijding in Nederland. Jelle Tielemann benadrukt dat er veel gebeurt in het publieke domein, en dat het belangrijk is dat journalisten deze zaken belichten. Het is essentieel voor de maatschappij om te weten wat er zich afspeelt in de wereld van criminaliteit en hoe autoriteiten daarop reageren. Bovendien zijn er aanzienlijke uitdagingen, zoals de noodzaak van uitgebreide kennis en ervaring om complexe thema's goed te begrijpen en te rapporteren.
De complexiteit van onderzoek en verslaggeving
Verklezend vertellen Tielemann de waarde van een mix van verslaggeving en onderzoeksjournalistiek in zijn vakgebied. Enerzijds moeten journalisten snel kunnen inspelen op actuele gebeurtenissen, terwijl ze ook de tijd moeten nemen om diepgaand onderzoek te doen. Dit omvat het spreken met ooggetuigen en het doorgronden van complexe verhalen, wat verschillende vaardigheden vereist. Het combineren van deze twee benaderingen stelt journalisten in staat om zowel snel actuele nieuwsitems te produceren als diepgaandere verhalen te creëren.
De jagers van Jos Leijdekkers
De meest gezochte crimineel van Nederland, Jos Leijdekkers, is onderwerp van een onderzoek waar Tielemann en zijn collega’s zich nauw bij betrokken hebben. Recentelijk is vastgesteld dat Leijdekkers zich in Sierra Leone ophoudt, waar hij verwikkeld is in de internationale drugshandel. Zijn veroordeling in Nederland voor grootschalige smokkel en geweld heeft de zorgen over zijn activiteiten doen toenemen. Tielemann en zijn team hebben actief geprobeerd zijn verblijfplaats op te sporen, waarbij ze gebruik maakten van verschillende bronnen en tips.
Impact van de georganiseerde misdaad op de journalistiek
De georganiseerde misdaad heeft invloed op de veiligheid van journalisten en hun werkprocessen. De recente stijging van geweld tegen journalisten, waaronder bedreigingen en moorden, weerspiegelt een verharding in het criminele milieu. Tielemann wijst erop dat de uitdagingen waarmee journalisten worden geconfronteerd in toenemende mate tot zorg leiden, waarbij ze de balans tussen onafhankelijkheid en veiligheid moeten bewaken. Dit vraagt om een cultuur van collegialiteit en steun binnen de journalistieke gemeenschap, zodat zij hun werk effectief kunnen blijven doen zonder onnodige risico's voor hun veiligheid te lopen.
Hoewel het Openbaar Ministerie met Ridouan Taghi de grootste drugscrimineel van Nederland voorlopig achter slot en grendel heeft, blijft Nederland een van de grootste invoerlanden van Europa als 't gaat om cocaïne. Hoe staat het ervoor met de misdaadbestrijding in Nederland? Presentator Ghislaine Plag vraagt dat vandaag aan misdaadjournalist Yelle Tieleman.
Gasten in BNR's Big Five van de misdaadverslaggevers:
-Yelle Tieleman, misdaadjournalist bij het AD
-Willem-Jan Joachems, misdaadverslaggever bij Omroep Brabant
-Paul Vugts, misdaadverslaggever bij het Parool
-Marieke de Witte, rechtbankverslaggever bij het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP)