Myrthe van der Ven, technisch geneeskundige aan de TU Eindhoven, werkt aan baanbrekende kunstbaremoederprojecten voor extreem vroeggeboren baby's. Ze bespreekt de technologie achter kunstmatige baarmoeders, waaronder kunstvruchtwater en placenta. Myrthe legt uit hoe deze innovaties de overlevingskansen van baby's helpen en de uitdagingen die daarbij komen kijken. Daarnaast introduceert ze een robotbaby voor medische training, die ook de emotionele hechting tussen ouders en kind bevordert en ethische dilemma's rondom deze technologieën aanstipt.
De kunstbaarmoeder simuleert een natuurlijke omgeving met kunstvruchtwater en een kunstplacenta, waardoor vroeggeboren baby's beter kunnen overleven.
Er zijn ethische en emotionele overwegingen rondom de kunstbaarmoeder, zoals hechting tussen ouders en hun baby's en de rol van natuurlijke bevallingen.
Deep dives
De kunstbaarmoeder en de wetenschappelijke vooruitgang
Er is een innovatieve kunstbaarmoeder ontwikkeld die bedoeld is om extreem vroeggeboren baby's, die vaak na 24 weken zwangerschap worden geboren, een betere kans op overleving te bieden. Deze kunstmatige omgeving simuleert de baarmoeder door het gebruik van kunstvruchtwater en een kunstplacenta, waardoor de baby's zuurstof en voedingsstoffen kunnen ontvangen zonder dat hun kwetsbare longen in werking hoeven te treden. Deze technologie kan helpen om de baby's vier weken langer in een gecontroleerde omgeving te houden, wat hun overlevingskansen en toekomstige gezondheidsresultaten aanzienlijk verbetert. Het prototype ziet eruit als een aquarium en biedt een comfortabele plek voor de baby om te groeien, met de mogelijkheid om als het ware in een veilige omgeving te blijven.
De uitdagingen van de bevalling
Een grote uitdaging bij de implementatie van de kunstbaarmoeder is het proces van de bevalling zelf, aangezien de baby niet in contact mag komen met lucht om de ademhalingsreflex te voorkomen. Er wordt momenteel onderzocht hoe een keizersnede kan worden uitgevoerd in combinatie met de kunstbaarmoeder om de baby zo snel mogelijk van de moeder af te koppelen zonder dat deze de ademhalingsreflex activeert. Dit vereist een sluis gevuld met kunstvruchtwater, waarbinnen de navelstreng snel moet worden aangesloten op de kunstplacenta om zuurstof en voedingsstoffen te blijven leveren. Het zorgvuldig plannen van deze procedures is cruciaal voor het succes van de kunstbaarmoeder.
Emotionele en ethische overwegingen
Naast technische innovaties wordt er ook nagedacht over de emotionele hechting tussen ouders en hun baby's in de kunstbaarmoeder. Prototypes worden ontwikkeld die de kindjes dichter bij de moeder kunnen brengen, zodat ouders contact kunnen maken en communiceren met hun baby, wat belangrijk is voor de ontwikkeling en acceptatie. Er zijn echter ook ethische vraagstukken verbonden aan het gebruik van deze technologie, zoals de mogelijke impact op de zwangerschap en de rol van natuurlijke bevallingen. Ondanks de vooruitgang wil de onderzoeksgroep onderstrepen dat een zwangerschap niet overbodig zal worden, en benadrukken ze het belang van het hart van de baby in dit proces.
Een baby ter grootte van je hand, vechtend om te overleven. Voor extreem vroeggeboren kindjes is elke dag in de baarmoeder pure winst. Wat als we die kostbare tijd kunnen verlengen—buiten het lichaam van de moeder? Technisch geneeskundige Myrthe van der Ven en industrial designer Juliette van Haren van de TU Eindhoven slaan de handen in één en werken samen met een team van wetenschappers aan een baanbrekende oplossing: een kunstbaarmoeder die de natuurlijke baarmoeder zo goed mogelijk nabootst. In deze aflevering leggen ze je stap voor stap uit hoe dat werkt en welke uitdagingen daarbij komen kijken.