AI-powered
podcast player
Listen to all your favourite podcasts with AI-powered features
Het is het schrikbeeld van de de Britse Labour-voorman Keir Starmer: een Poolse economie die de Britse economie aan het eind van dit decennium voorbijstreeft. En dat zóu kunnen, stelt politiek econoom Ron Stoop. Maar Polen kampt zelf ook met de nodige problemen. Want hoe ga je om met een krimpende beroepsbevolking, terwijl je eigen mensen in het buitenland werken en je zelf liever geen mensen van buitenaf binnenhaalt?
In onze zoektocht naar hoe het land Polen ervoor staat, bespreken wij de belangrijkste thema's. Van veiligheid tot economie, en van de rechtsstaat tot Tusk-haat. Natuurlijk hebben we ook aandacht voor de laatste 'Poll of Polls of Poles'.
Deze Polkast-aflevering hebben we vooral oog voor demografie en het arbeidspotentieel van Polen, en het 'personenvervoer'. Is Polen langzamerhand een immigratieland aan het worden? Of kan het, zoals Japan, kiezen voor minder economische groei omdat het ook wil kiezen voor een restrictief migratiebeleid? En hoe verleid je Polen die in het buitenland werken om weer 'thuis' te komen?
Politiek econoom Ron Stoop, werkzaam voor economenvakblad ESB, werkte van 2016 tot en met 2020 in Polen. Hij zag dat daar een weerbare, shockbestendige economie was ontstaan. Dat is een conclusie die ook Andrzej Kubisiak trekt. Hij is plaatsvervangend hoofd van het Poolse Instituut voor Economie (PIE) in Warschau. Geert Jan zoekt hem op in de hoofdstad en praat met Kubisiak over de recente historie van de Poolse economie en welke rol daarin is weggelegd voor politieke partijen als Kaczynski's Recht en Rechtvaardigheid of Tusk's Burgerplatform.
Aflevering 199 gaf ons een indruk van de stand van de Poolse economie en of Polen in bepaalde mate als rijk land kan worden gekwalificeerd. In aflevering 200 praten we daar met zowel Ron Stoop als Andrzej Kubisiak over door, waarbij we inzoomen op de uitdagingen die Polen te wachten staat. En welke rol er in die nieuwe Poolse economie is weggelegd voor Oekraïners, Belarussen, Centraal-Aziaten, Senegalezen en Vietnamezen.
Polish your Polish:
Met het losbarsten van de verkiezingscampagne startte ook 'ons' werk. BNR Perestrojkast volgt deze twee maanden nadrukkelijk de Poolse parlementsverkiezingen, van campagne tot aan uitslag en de gevolgen. Tegelijkertijd verdiepen we ons ook in thema's waar Polen de afgelopen jaren grote indruk mee heeft gemaakt. Naast defensie hebben we het dan ook over economie en sociale zekerheid. Zijn deze successen toe te schrijven aan de PiS-regering, aan het 'voorwerk' van Donald Tusk of misschien wel aan allebei? En wat kunnen we in de EU en Europabreed van Polen leren, dat zich in sneltreinvaart heeft ontwikkeld tot één van de belangrijkste landen op ons continent? Vanuit Polen zelf, Brussel, Straatsburg en Amsterdam komen deze vragen langs.
De BNR Polkast-serie tot nu toe:
We hopen dat je interesse in Polen en de verkiezingen hiermee is aangewakkerd. Stuur ons dan ook gerust een mail (Perestrojkast at BNR punt nl) of bericht op Twitter ('X') voor ideeën of invalshoeken.
Poolsterren:
En uiteraard zou deze aflevering niet mogelijk zijn zonder onze 'deskundigen':
Ron Stoop is een Nederlandse politiek econoom met een recente geschiedenis in Polen. Hij woonde en werkte daar van 2016 tot en met 2020. Ook zijn partner komt uit Polen. Met veel oog voor de geschiedenis analyseert hij de stand van het land. Daarnaast is hij bekend van economenvakblad ESB en van twitterdraadjes.
Andrzej Kubisiak is een internationaal vermaarde econoom en veelgevraagd duider met expertise op het gebied van demografie en migratie. Momenteel is hij naast onderzoeker en analist ook plaatsvervangend hoofd van het Poolse Instituut voor Economie in Warschau. Andrzej is een trotse vader van twee kinderen.
Foto's en video's van het gesprek met onze gasten? Check hier.
- Eerdere Perestrojkast-afleveringen over Polen? Hier vind je een aantal!
Hosts:
Moppenman over Polen:
Wij namen Poolshoogte bij...:
See omnystudio.com/listener for privacy information.