
BNR Perestrojkast | BNR
BNR Perestrojkast is de enige echte podcast van BNR over Midden- en Oost-Europa. Van Praag tot aan Vladivostok, en van Riga tot Tbilisi. Elke 14 dagen een nieuwe, verse aflevering met grote, internationale onderwerpen.
Latest episodes

Jun 25, 2025 • 50min
De Alliantie: De bromance tussen Trump en Rutte: 'Slijmerij van hier tot aan Tokio'
De NAVO krijgt een nieuwe norm. In 2035 moeten landen 5 procent van hun BBP aan defensie uitgeven, waarvan 3,5 direct aan defensie. Maar deze top stond toch vooral in het teken van de ‘bromance’ tussen president Trump en NAVO-secretaris-generaal Mark Rutte. Maar wat gaan we eigenlijk doen met al dat geld en hoe ziet de toekomst van het NAVO-bondgenootschap eruit? Om die vragen te beantwoorden roepen we de geopolitieke kopstukken van BNR weer bij elkaar voor een Alliantie! De geopolitieke kopstukken van BNR Bernard Hammelburg, buitenlandcommentator en presentator van BNR De Wereld en de Amerika Podcast Rob de Wijk, hoogleraar internationale betrekkingen aan de Universiteit Leiden, oprichter van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies en maker van Boekestijn & De Wijk Geert Jan Hahn, Europaverslaggever en maker van de podcasts Make Europe Great Again en de BNR Perestrojkast See omnystudio.com/listener for privacy information.

Jun 24, 2025 • 46min
#269 Perestrojkast Live, de NAVO-top special: Ze komen graag langs bij Poetin. Wat hebben Orban en Fico nog te zoeken in de NAVO?
We noemen het zelf de officiële aftrap van de NAVO-top. De derde Perestrojkast Live ging maandagavond over Oost-Europa in de NAVO vanuit Nieuwspoort, Den Haag, de stad waar dinsdag en woensdag de NAVO-top plaatsvindt. Als de wereldleiders slim zijn, luisteren ze naar deze 269e aflevering, gebaseerd op de live-uitzending. En niet alleen om de twee geestige moppen van Joost Bosman die vanuit Tbilisi was overgevlogen. Met Joost en historicus en schrijver Ivo van de Wijdeven (van onder meer De macht van het verleden en Alle rafelranden van Europa) doken we maandag in op de vraag: wat hebben onze landen te zoeken in NAVO? En dan met name de opstandige premiers Fico van Slowakije en Orban van Hongarije die als NAVO-lid graag aanpappen met Rusland. Hoe valt hun NAVO-lidmaatschap te rijmen met hun bezoeken aan Poetin? Ook Polen komt voorbij. Warschau heeft een andere kijk op Rusland en zijn NAVO-lidmaatschap. Ivo is tevens bij ons aangeschoven om de moeder der discussies voorgoed te beslechten. Want wat hebben het Westen en Rusland nou afgesproken over de NAVO-uitbreiding naar Oost-Europa? Ivo legt het uit. Poetin heeft daar zo zijn eigen, persoonlijke, kijk op, vertelt Joost die ook diept uit zijn Russische contacten en de Russische omsingelingsmythe weerlegt. De 269e aflevering is een ingekorte versie van de Perestrojkast Live. Waarin we publieksvragen beantwoordden, een quiz deden en nog veel meer. Die ontbreken bij de ingekorte versie. Heb je deze Perestojkast Live gemist en wil je er volgende keer bij zijn? Houd onze podcast en de site van Haagsch College in de gaten. Grote dank aan Haagsch College voor het mogelijk maken van deze Perestrojkast Live. Hosts Geert Jan Hahn Floris Akkerman Historicus en schrijver Ivo van de Wijdeven Hofnar met inhoud Joost BosmanSee omnystudio.com/listener for privacy information.

Jun 13, 2025 • 1h 6min
#268: Wat doet een 3,5 meter hoog standbeeld van Bill Clinton nou in Kosovo?
Een extra lange Perestrojkast, met focus op Albanië en (Albanees) Kosovo. Twee landen die aansluiting bij Europa zoeken, maar ook voor uitdagingen staan. De liefde voor Amerika is daar één van. Geert Jan is op onderzoek gegaan. Hij sprak met Volt-europarlementariër Anna Strolenberg, die een gevangenis in Albanië bezoekt die uitgeprocedeerde asielzoekers uit Italië opvangt. Maar niet op de meest menselijke manier, zo ondervindt Strolenberg. Mede hierdoor zet zij vraagtekens bij de manier waarop Albanië onder premier Edi Rama toewerkt richting een EU-toetreding. In de Kosovaarse hoofdstad Pristina ging Geert Jan op Amerikaans onderzoek. Stefan van Dijk, sinds jaar en dag woonachtig in Kosovo, neemt hem op sleeptouw langs standbeelden van Amerikaanse politici, popcultuur, hoogbouw, boulevards en vlaggen. Hoe bruisend en pro-Amerikaans is de jongste hoofdstad van Europa nu Trump terug is op het internationale toneel? Floris pakt zijn rol als toehoorder met verve - al geeft hij toch de voorkeur aan Bruce Springsteen boven Rita Ora. Perestroj-cast:Floris AkkermanGeert Jan Hahn Perestroj-gast:Anna StrolenbergStefan van DijkSee omnystudio.com/listener for privacy information.

Jun 6, 2025 • 43min
#267: Koning Willem-Alexander vindt Tsjechië echt tè belangrijk
Ahoy! Deze Perestrojkast is nu al een klassieker! Floris verkeert in extase, Dua Lipa zingt Nederland, de Poolse Donald T neemt een extreme gok en demissionair buitenlandminister Caspar Veldkamp vertelt over zijn bezoek aan de redactie van Radio Free Europe / Radio Liberty. Kortom, een rondje regio voor de nodige actualiteit én duiding, over en vanuit Centraal- en Oost-Europa, met een extra focus op Polen en Tsjechië. En waarom vindt koning Willem-Alexander een bezoek aan Tsjechië echt tè belangrijk om af te zeggen? Host in Amsterdam Geert Jan Hahn Host in zijn Hart Floris Akkerman Gastoptreden vanuit Polen Michal van der Toorn Gastoptreden vanuit Tsjechië Caspar Veldkamp Gierend in Georgië Joost Bosman See omnystudio.com/listener for privacy information.

May 22, 2025 • 56sec
Perestrojkast Live, 23 juni: wat heeft Oost-Europa te zoeken in de Navo?
Op 23 juni zijn we terug in Nieuwspoort, Den Haag. Samen met het Haagsch College presenteren we een nieuwe Perestrojkast Live aan de vooravond van de Navo-top in Den Haag. Met schrijver en historicus Ivo van de Wijdeven duiken we in op de vraag: wat heeft Oost-Europa te zoeken in de Navo. Wat hebben Orban en Fico eraan? En wat heeft de Navo eigenlijk aan Oost-Europa? Voor Ivo van de WIjdeven kent Oost-Europa en haar leiders geen geheimen. Hij schreef boeken als Alle rafelranden van Europa, De macht van het verleden - geschiedenis als politiek wapen.en De spoken van Visegrád – De onbekende geschiedenis van Polen, Hongarije, Tsjechië en Slowakije. Ook geeft Ivo als voormalig politiek analist bij het ministerie van Algemene Zaken, zeg maar de rechterhand van Mark Rutte, je een inkijkje over hoe het er op zo'n grote top aan toe gaat. Kijk voor kaartjes op de site van het Haagsch College. Tot dan. A je to Poka See omnystudio.com/listener for privacy information.

May 19, 2025 • 33min
#266: EXTRA: Een momentje met Volodymyr Zelensky
Een extra aflevering, door al het verkiezingsgeweld in onze regio. Denk aan de presidentsverkiezingen in Roemenië en Polen. Maar ook: Floris heeft een bezoek gebracht aan Transnistrië, wat valt hem daar op? En last but not least: Geert Jan sprak Volodymyr Zelensky aan na afloop van de Europese top in Albanië. Kortom, een rondje regio voor de nodige actualiteit én duiding, over en vanuit Centraal- en Oost-Europa. Host in Amsterdam, verslaggever in Tirana: Geert Jan Hahn Host in Chisinau, verslaggever in Tiraspol: Floris AkkermanSee omnystudio.com/listener for privacy information.

May 16, 2025 • 30min
#265: De wereld laat zich voelen in Albanië, Kosovo en Moldavië
Albanië, Kosovo en Moldavië - alle drie de kleine landen zijn sterk afhankelijk van wat er in de wereld om hen heen gebeurt en voelen dat direct. Moldavië, met een oorlog in buurland Oekraïne, wacht met spanning af wat de Roemeense presidentsverkiezingen van zondag gaan brengen. Op de uitslag hebben de Moldaviërs zelf invloed. Ongeveer een miljoen Moldaviërs hebben een Roemeens paspoort, waaronder kiesgerechtigden. Voor Moldavië maakt het nogal wat uit wie er wint zondag, de pro-Europese Nicușor Dan of de radicaal-rechtse George ‘Roemenië eerst’ Simion. Floris zocht uit hoe de Moldaviërs naar deze verkiezingen kijken. Albanië dan, specifieker de premier Edi Rama, die zondag voor de vierde keer tot premier werd gekozen. De EU omarmt hem graag, want hij is pro-Europa. Maar die verkiezingen zelf, verliepen die wel zo netjes? De OVSE is kritisch. Standbeelden van Bill Clinton, Madeleine Albright, een boulevard genoemd naar George Bush, overal Amerikaanse vlaggen - Kosovo is niet alleen pro-EU, maar vooral pro-Amerika. In ieder geval voordat Donald Trump het voor de tweede keer tot Amerikaans president schopte. Zijn maatregel om ontwikkelingshulpagentschap USAID te ontmantelen laat zich voelen in Kosovo, ziet Geert Jan. Helaas geen mop, Joost had wat beters te doen. Wel wat extra's: Ons interview met Edi Rama. Vooruitblik op de Roemeense presidentsverkiezingen. De grote Albanese vier van de popmuziek. Hosts op locatie: Geert Jan Hahn Floris Akkerman See omnystudio.com/listener for privacy information.

May 2, 2025 • 39min
#264: Een halve hartaanval van de Roemeense presidentsverkiezingen
Bij de Roemeense presidentsverkiezingen gebeurt altijd wel wat, zegt onze gast Alexa Stoicescu. Maar die van afgelopen november waren wel heel gedenkwaardig. Na de omstreden eerste ronde bepaalde het constitutioneel hof in Boekarest dat ze opnieuw moeten worden gehouden. Daarom gaan de Roemenen 4 mei naar de stembus voor de eerste ronde van de presidentsverkiezingen, de tweede ronde volgt veertien dagen later. Het was een hoop verkiezingsgedoe november vorig jaar. Dat had te maken met TikTok, Russische bemoeienis, het aftreden van de Roemeense president en een onverwachte winnaar in de eerste ronde, namelijk de uiterst rechtse en pro-Russische Calin Georgescu. Hij is inmiddels uitgesloten van de presidentsverkiezingen. Vanuit Boekarest praat Alexa Stoicescu ons bij over de verkiezingen. Zijn ze het gesprek van de dag? Wat gaan de kiezers van Georgescu doen? Wie profiteert er van zijn afwezigheid? Hoe gaat het eraan toe op sociale media? En wat voor brief ontvingen de Roemeense 55-plussers? Heel kort stippen we ook de indrukwekkende documentaire Collective aan, over een brand die in 2015 een Roemeense nachtclub verwoestte met de corrupte gezondheidszorg als oorzaak van de slachtoffers. Maar voordat we het hebben over Roemenië, komt Lviv aan bod. Die fraaie West-Oekraïense stad maakte indruk op Stoicescu toen ze daar, in oorlogstijd, eind vorige maand was. Van Roemenië en Lviv naar onze moppentapper Joost. Hem hangt een Georgische boete boven het hoofd. Gelukkig is zijn mop als vanouds goed. Host: Floris Akkerman Genietend van de Hollandse lentezon: Geert Jan Hahn Verkiezingenvolger: Alexa Stoicescu Gratis moppentapper: Joost BosmanSee omnystudio.com/listener for privacy information.

Apr 28, 2025 • 35min
#263 EXTRA: Na de ruzie opnieuw een iconische ontmoeting tussen Zelensky en Trump
Wat een bijzondere ontmoeting was dat. Volodymyr Zelensky en Donald Trump in de basiliek van de St-Pietersbasiliek in Vaticaanstad voorafgaand aan de begrafenis van paus Franciscus. Op een marmeren vloer recht tegenover elkaar op een stoel die voor hen was neergezet waar ze elkaar 15 minuten spraken. Het was hun eerste treffen sinds die knallende ruzie in het Witte Huis eerder dit jaar. Twee mannen die elkaar niet liggen. Wat valt er over hun gesprek te zeggen? Geert Jan en Floris hebben daar ruim een dag over nagedacht en hun bevindingen hoor je deze aflevering. En niet alleen hebben we het over deze ontmoeting, maar ook over Vaticaanse protocollen, Noord-Koreanen, Poetins honger en wat er allemaal verder is gebeurd de afgelopen twee weken aan oorlog en diplomatieke stappen. De mop komt van Joost, reizend tussen Tbilisi en Kazbegi in de Georgische Kaukasusbergen. Hosts: Floris Akkerman Geert Jan Hahn Reizende journalist: Joost BosmanSee omnystudio.com/listener for privacy information.

Apr 18, 2025 • 59min
#262: Tijn Sadée over Viktor Orban
Tijn Sadée is Europa-correspondent voor NOS, Radio1 en de VPRO. Hij is thuis in de drie B’s: Brussel, Boedapest en de Balkan. Hij is journalist, reiziger, avonturier, schrijver en...vijand van Viktor Orban. Zijn boek 'De Clan van Orban' is genomineerd voor de Brusseprijs 2025. Dat Sadée Orban al jaren op de voet volgt, wordt hem in Boedapest niet in dank afgenomen. Al wist Sadée zijn boek wel aan de Hongaarse premier te overhandigen...met een halve boodschap. 'De Clan van Orban' kwam vlak voor het EU-voorzitterschap van Hongarije uit. In een klein jaar tijd is er veel gebeurd. Welke hoofdstukken zou Sadée aan zijn boek willen toevoegen als hij de huidige positie van Orban in Hongarije en Europa en zijn stroming, het 'orbanisme', langs de recente meetlat zou mogen lachen? Ook in deze podcast: eurocommissaris Wopke Hoekstra. Geert Jan sprak met hem voor BNR De Wereld, en vroeg hem ook naar de situatie in Oekraïne én naar hoe de Europese Commissie momenteel omgaat met Viktor Orban. De moeite waard om deze Perestrojkast mee af te trappen. Shownotes: -Een recente documentaire over de Orban-dynastie vind je hier, gemaakt door het onafhankelijke Direkt36. -Meer over De Clan van Orban vind je hier. -We verwijzen in deze Perestrojkast een recent stuk van Anne Applebaum in The Atlantic. Hosts: Floris Akkerman Geert Jan Hahn Hongaars staatsvijand: Tijn Sadée Laaaaaaaaange moppenverteller: Joost BosmanSee omnystudio.com/listener for privacy information.