De toekomst. Lex Bohlmeijer in gesprek met Roman Krznaric
Dec 27, 2024
auto_awesome
Roman Krznaric is een filosoof en politicoloog uit Sydney, gespecialiseerd in verandering. In dit gesprek benadrukt hij hoe lessen uit het verleden ons kunnen helpen om huidige crises zoals klimaatverandering en ongelijkheid het hoofd te bieden. Hij introduceert het concept van 'radicale hoop', waarbij hij het verschil tussen optimisme en hoop uiteenzet. Verder wordt de wereldwijde watercrisis besproken, evenals de waarde van gezamenlijke middelen en collectieve actie in de strijd voor sociale rechtvaardigheid. Inspirerende voorbeelden uit de geschiedenis bieden een fundament voor een hoopvolle toekomst.
Roman Krznaric benadrukt dat het begrijpen van geschiedenis ons kan inspireren om de hedendaagse crises effectief aan te pakken en vertrouwen te winnen.
Hij legt de cruciale rol uit van radicale flanken binnen sociale bewegingen, die helpen om belangrijke veranderingen te bevorderen en bredere politieke dialogen te stimuleren.
Krznaric introduceert 'radicale hoop', een concept dat aanmoedigt tot actie op basis van waarden, zelfs als de uitkomst onzeker is.
Deep dives
Inspiratie uit het verleden voor de toekomst
Roman Kursnaric benadrukt het belang van het leren van geschiedenis om positieve veranderingen te stimuleren. In zijn boek, 'Geschiedenis voor Morgen', verkent hij hoe inspiratie uit het verleden kan helpen om de uitdagingen van vandaag aan te pakken. Hij verwijst naar uitvoerige voorbeelden van succesvolle samenlevingen en hun mechanismen die in het verleden hebben gewerkt, om zo nieuwe, creatieve manieren te vinden om de huidige crises te boven te komen. Dit is niet alleen een hoopvol perspectief, maar ook een oproep om voorbij de sombere berichten van onze tijd te kijken en oplossingen te zoeken.
De waarde van de radicale flank
Kursnaric bespreekt de rol van de radicale flank in sociale bewegingen en hoe deze groepen essentiële veranderingen kunnen stimuleren. Hij vergelijkt deze met historische voorbeelden, zoals de burgerrechtenbeweging in de Verenigde Staten, die een platform bood voor meer gematigde stemmen. De aanwezigheid van radicale elementen helpt om de discussie te verschuiven en biedt ruimte voor een bredere politieke dialoog. Dit versterkt niet alleen de beweging, maar maakt ook resultaten mogelijk die anders misschien niet bereikt zouden worden.
Hydrale uitdagingen en gemeenschapsbeheer
Kursnaric wijst op de opkomende watercrises en hoe historische voorbeelden van gemeenschapsbeheer ons kunnen helpen om deze aan te pakken. Hij bespreekt het 'Tribunal van Waters' in Valencia, waar lokale boeren verantwoordelijk zijn voor de verdeling van schaarse watervoorraden. Dit historische systeem toont aan dat gemeenschapsbeheer effectief kan zijn en dat het heel goed mogelijk is om samen te werken aan het behouden van natuurlijke hulpbronnen. Bovendien kan deze aanpak ons inspireren om in de toekomst effectievere strategieën te ontwikkelen tegen watertekorten.
Radicale hoop als motor voor verandering
Kursnaric introduceert het concept van 'radicale hoop', wat inhoudt dat hoop geworteld moet zijn in waarden en visie, zelfs als succes onzeker is. Hij legt uit dat radicale hoop de motor is achter veel belangrijke sociale veranderingen door de geschiedenis heen. Dit verschilt van optimisme, dat vaak een onrealistisch beeld schetst van de toekomst. Radicale hoop moedigt aan tot actie, onafhankelijk van de uitkomst, en stimuleert individuen om te blijven strijden voor veranderingen in hun samenlevingen.
De driehoek van crisisrespons
Kursnaric legt een model voor crisisrespons voor dat bestaat uit drie componenten: de crisis zelf, een disruptieve beweging en visionaire ideeën voor verandering. Hij legt uit dat zonder deze elementen de kans op echte verandering klein is, zelfs als er een crisis is. Dit model helpt ons begrijpen dat verandering niet alleen voortkomt uit problemen, maar ook van de bewegingen die ze aansteken en de ideeën die hen begeleiden. Dit geeft een kader om te zien hoe bijeenkomende crises, bewegingen en innovatieve denkwijzen kunnen leiden tot een nieuwe toekomst.
Roman Krznaric (Sydney 1970) is als filosoof en politicoloog gespecialiseerd in verandering. Hij is een internationale bestseller auteur, dankzij boeken als Empathy, en The good ancestor. Zijn nieuwe boek heet History for tomorrow, en is uitdrukkelijk bedoeld om in het verleden inspiratie te vinden opdat we de toekomst met vertrouwen tegemoet kunnen zien. Het is urgent en hoopvol. Want de crises zijn legio en stormen op ons af, maar wij mensen hebben wel degelijk de middelen in handen om ze te lijf te gaan.