Tommy Wieringa, een van Nederlands bekendste schrijvers en auteur van het essay 'Optimisme zonder hoop', deelt zijn visie op hoop en optimisme te midden van wereldwijde uitdagingen. Hij vertelt over zijn indrukwekkende werk in Oekraïne en de veerkracht van het Oekraïense volk. Met een passie voor bomen en natuur gaat hij ook in op de herstelkracht van de natuur en de noodzaak van intergenerationeel denken. Zijn persoonlijke ervaringen in een klooster bieden unieke inzichten in geloof en verbinding met de wereld.
01:05:31
forum Ask episode
web_stories AI Snips
view_agenda Chapters
menu_book Books
auto_awesome Transcript
info_circle Episode notes
question_answer ANECDOTE
Hulp aan Oekraïne
Tommy Wieringa rijdt regelmatig naar Oekraïne om hulpgoederen te brengen.
Hij is getroffen door de veerkracht van de Oekraïners en hun strijd voor vrijheid.
insights INSIGHT
Oekraïense Veerkracht
De Russen proberen de moraal van de Oekraïners te breken met marteling en vernedering.
Dit heeft echter het tegenovergestelde effect, en versterkt juist hun vastberadenheid.
question_answer ANECDOTE
Frontkorts
Wieringa ervaart 'frontkorts', een onrust die hem naar Oekraïne trekt.
Hij voelt zich daar meer thuis dan in Nederland, waar minder op het spel staat.
Get the Snipd Podcast app to discover more snips from this episode
Joe Speedboat is a captivating novel that tells the story of Frankie, a teenager who becomes severely disabled after an accident, and his transformative friendship with Joe, a vibrant and adventurous newcomer. The novel explores themes of identity, friendship, and the challenges of growing up. It is set in a rural Dutch town and offers a unique blend of humor and introspection.
Dit zijn de namen
Tommy Wieringa
In 'Dit zijn de namen' volgt Tommy Wieringa twee parallelle verhaallijnen: die van een eenzame politiecommissaris en een groep vluchtelingen die door de Euraziatische steppe trekken. Het verhaal van de commissaris, Pontus Beg, raakt verweven met dat van de vluchtelingen, wat leidt tot een diepgaande reflectie over identiteit en verbondenheid. Het boek won de Libris Literatuurprijs in 2013.
Optimisme zonder hoop
Optimisme zonder hoop
null
Tommy Wieringa
In "Optimisme zonder hoop" verkent Tommy Wieringa de paradox van optimisme zonder hoop in het licht van de onomkeerbare klimaatverandering. Hij beschrijft hoe, ondanks het ontbreken van hoop op een radicale verandering van de situatie, een positieve levenshouding en actie mogelijk zijn. Het essay weerspiegelt Wieringa's eigen ervaringen en gedachten over het klimaatprobleem en de noodzaak tot actie. De tekst combineert filosofische reflectie met persoonlijke anekdotes, waardoor een intieme en toch universele kijk op de klimaatcrisis ontstaat. Het werk stimuleert tot zelfreflectie en het vinden van eigen manieren om bij te dragen aan een betere toekomst, ondanks de sombere vooruitzichten.
Nirvana
Nirvana
null
Tommy Wieringa
In "Nirvana" duikt Tommy Wieringa in het oorlogsverleden van zijn grootvader, Pieter Schelte Herema, en de gevolgen daarvan op latere generaties. De roman volgt de kleinzoon van Herema, die worstelt met het verleden van zijn familie en de erfenis van de Tweede Wereldoorlog. Wieringa verweeft fictie en werkelijkheid op een meesterlijke manier, waardoor een complex en meeslepend verhaal ontstaat over schuld, verwerking en de langdurige impact van oorlogstrauma's. De roman is een reflectie op de menselijke natuur en de cyclus van geweld en verzoening. Het boek daagt de lezer uit om na te denken over de verantwoordelijkheid van individuen en de maatschappij ten aanzien van het verleden.
Zou het dan toch gebeuren? Voor de verandering eens een optimistisch, hoopvol uur in De Ongelooflijke. We sluiten het niet uit!
Te gast is Tommy Wieringa, een van Nederlands bekendste schrijvers. Hij schreef bekroonde boeken als Joe Speedboat en Dit zijn de namen, maar nu is hij de auteur van het essay voor de Maand van de Filosofie: Optimisme zonder hoop.
Tommy is iemand die grote, moeilijke onderwerpen niet mijdt, integendeel. Hij rijdt regelmatig naar Oekraïne om hulpgoederen voor het front te brengen, maar volgens hem is de oorlog niet eens de grootste uitdaging van deze tijd.
Maar hoe blijf je optimistisch, dan wel hoopvol anno nu? En waarom heeft dat voor hem te maken met bomen? Tommy trekt zich regelmatig terug in een klooster en put voor zijn werk ook uit de Bijbel. Hoe kijkt hij tegen geloof aan?
David Boogerd sprak hem uiteraard samen met vast gast theoloog Stefan Paas, hoogleraar aan de VU in Amsterdam en de Theologische Universiteit Utrecht.
We gaan weer live met De Ongelooflijke! Donderdagavond woensdagavond 26 juni zijn we live in de Nieuwe Buitensociëteit in Zwolle. Kaarten zijn te boeken via eo.nl/ongelooflijke.