Gjesten Kjetil B. Alstadheim, politisk redaktør i Aftenposten og tidligere utsending til klimatoppmøtet, diskuterer fraværet av viktige verdensledere og hvordan det påvirker klimaagendaen. Han belyser Kinas doble rolle som stor utslipper og leder innen fornybar energi. Videre snakker de om utfordringene med klimafinansiering og nødvendigheten av et internasjonalt klimamarked for reelle utslippsreduksjoner. Alstadheim gir også innsikt i hvordan Trump-administrasjonens politikk har skapt usikkerhet i klimaarenaen.
Fraværet av mange verdensledere på klimatoppmøtet skaper bekymring for effekten og mulighetene for enighet i forhandlingene.
Kinas satsing på fornybar energi tilbyr en potensiell løsning for fremtidige klimaprosjekter, til tross for motstanden mot globale klimaforpliktelser.
Deep dives
Klimamøtet i Baku
Klimatoppmøtet i Baku samler verdens ledere og mange aktører fra ulike sektorer for å adressere klimaendringer, men fraværet av flere toppledere skaper bekymring for møtelets effekt. Når ledere er til stede i starten, bidrar det til å sette søkelys på viktige forhandlinger, men frafall underveis fører ofte til at det blir vanskeligere å nå enighet. Temaet for møtet inkluderer Parisavtalen, der det diskuteres hvordan man skal begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader, og vurdering av fremgang mot tidligere mål. Klima- og finansieringsspørsmål står i sentrum, spesielt hvordan rike nasjoner kan støtte utviklingsland med grønne prosjekter og tilpasninger til klimaendringer.
Klimaforhandlinger og Kina
Den pågående diskusjonen om klimafinansiering fremhever utfordringene med å få kina til å ta en aktiv rolle i globale klimaforpliktelser. Til tross for at Kina er verdens største utslipper, er det motvillig til å forplikte seg til å bidra økonomisk til klimakutt på globalt nivå. Andre land som EU og USA presser for at Kina skal delta, men landet prioriterer fortsatt sin økonomiske vekst. I mellomtiden setter Kinas satsing på fornybar energi en viktig agenda for verdens fremtid, selv om utfordringer med bruken av kull og fossile energikilder fortsatt eksisterer.
Klimaendringer i lys av nåtiden
Klimaendringene er mer alvorlige enn noen gang, med rekorder i utslipp og ekstreme værforhold som de tydeligste symptomene. Selv om det er noen positive tegn, som redusert kullbruk i EU og USA, møter vi fortsatt en økning i olje- og gassforbruk, spesielt i utviklingsland. Faktisk er det rapportert om mer intensive og hyppigere klimahalvinger, som har blitt forsterket av den globale oppvarmingen. Situasjonen tyder på at den kommende året kan bli det varmeste som er registrert, noe som understreker viktigheten av internasjonale klimasamarbeid for å oppnå reelle utslippsreduksjoner.
Årets klimatoppmøte er i gang. Denne gangen er det mange verdensledere som ikke har møtt opp, samtidig som USAs neste president ønsker å trekke landet ut av Parisavtalen. Likevel kan det komme noe positivt ut av møtet, for en lys joker- er Kina.
Med Aftenpostens politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim og journalist Stine Barstad.
Foto: Dan P Neergaard.
Get the Snipd podcast app
Unlock the knowledge in podcasts with the podcast player of the future.
AI-powered podcast player
Listen to all your favourite podcasts with AI-powered features
Discover highlights
Listen to the best highlights from the podcasts you love and dive into the full episode
Save any moment
Hear something you like? Tap your headphones to save it with AI-generated key takeaways
Share & Export
Send highlights to Twitter, WhatsApp or export them to Notion, Readwise & more
AI-powered podcast player
Listen to all your favourite podcasts with AI-powered features
Discover highlights
Listen to the best highlights from the podcasts you love and dive into the full episode