Lisa Doeland, filosoof en auteur van het boek Apocalypsofie, praat met Pieter van der Wielen over gevaarlijke 'groene fantasieën', CO2-reductie als fetisj en zonnepanelen als privilege. Ze bespreken het nut van hoop en wanhoop, en hoe het besef van onze eigen 'eetbaarheid' ons kan helpen beter gedrag te vertonen. Onderwerpen zoals activisme, mondiale problemen, de aanval op kunstwerken en de relatie van het individu tot de ecologie komen ook aan bod.
Omgaan met ecologische rampen vereist acceptatie van onze 'uitsterfelijkheid'.
Hoop en wanhoop zijn essentieel voor actie tegen klimaatverandering.
Activisme en kritische zelfevaluatie zijn cruciaal voor verandering in klimaatcrisis.
Deep dives
Balans tussen zakelijke risico's en verzekeringen
Als ondernemer moet je kansen grijpen en risico's nemen, maar het is essentieel om te weten welke risico's jouw doelen bedreigen. De specialisten van Centraal Beheer helpen bij het maken van weloverwogen keuzes over welke zakelijke risico's je kunt verzekeren, met direct online regelingen. Hierdoor kun je blijven ondernemen zonder afgeleid te worden door potentiële gevaren.
Impact van klimaatverandering en individuele acties
De podcast bespreekt de impact van klimaatverandering, waarbij 2023 wordt benoemd als de warmste zomer ooit gemeten. Ondanks het Klimaatakkoord van Parijs is de CO2-uitstoot blijven stijgen. Filosoof Lisa Doeland promoveerde op hoe om te gaan met deze doemscenario's, waarbij ze benadrukt dat zowel hoop als wanhoop belangrijke emoties zijn voor individuele acties in het licht van klimaatverandering.
Inzet van activisme en persoonlijke verantwoordelijkheid
Lisa Doeland belicht het belang van activisme bij het aanpakken van grote maatschappelijke vraagstukken, zoals klimaatverandering. Ze roept op tot het kritisch evalueren van persoonlijke keuzes en acties in relatie tot de veranderende wereld. Het gesprek benadrukt de complexiteit van individuele verantwoordelijkheid binnen grotere systemen en het belang van ongemakkelijke confrontaties met ethische dilemma's.
Innovaties onthullen misstanden bij groene energietransitie
Ondanks de snelle vooruitgang en innovaties in de groene energietransitie, onthullen deze ontwikkelingen regelmatig grootschalige misstanden. Van het uitbuiten van mensen voor grondstoffen tot milieuvervuiling bij de fabricage van accu's, elke vooruitgang wordt geassocieerd met schadelijke praktijken en ongelijkheid. Er moet worden gestreefd naar een groene wereld zonder de voortzetting van ongelijkheid en offers onder het mom van vooruitgang.
Kunst als waardevol bezit en aanval op culturele rijkdom
De aanval op kunst, zoals het besmeuren van het 'Meisje met de Parel' van Vermeer, wordt gezien als een bedreiging voor culturele schatten en de immense waarde van kunst als het hoogste creatieve uiting van de samenleving. Het aantasten van kunst symboliseert een totalitaire houding waarbij persoonlijke idealen boven culturele rijkdom worden gesteld. Door het beschermen en respecteren van kunst wordt het belang van artistieke erfenis en culturele identiteit benadrukt.
2023 is de heetste zomer ooit gemeten en de CO2-uitstoot stijgt alleen maar. De korte versie: we zijn gedoemd. Om ons beter te verhouden tot de ecologische catastrofe waarin we zitten, helpt het om onze ‘uitsterfelijkheid’ te omarmen, betoogt filosoof Lisa Doeland. Ze schreef er het boek Apocalypsofie over. Met Pieter van der Wielen praat ze over gevaarlijke 'groene fantasieën’ die onze aandacht afleiden. Over CO2-reductie als fetisj en zonnepanelen als privilege. Over het nut van hoop (geeft energie) en wanhoop (geeft realiteitszin). En over hoe het besef van onze eigen ‘eetbaarheid’ ons kan helpen beter gedrag te vertonen.
*Rectificatie: in de introductie van deze aflevering wordt gezegd dat Lisa Doeland al gepromoveerd is, maar ze is promovendus.