685. Waarom gaat de tijd sneller als je het naar je zin hebt? (Live in Carré)
Jan 1, 2025
auto_awesome
Psycholoog Hedderik van Rijn, verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen, duikt in de fascinerende wereld van tijdsperceptie. Hij bespreekt waarom de tijd vliegt tijdens leuke momenten en lijkt te vertragen tijdens saaie dagen. Met boeiende anekdotes en inzichten laat hij zien hoe ons brein tijd 'meet'. Ook deelt hij strategieën om de beleving van tijd te verlengen, zoals nieuwe hobby's en korte vakanties. Dit live gesprek vanuit Carré is een traktatie voor iedereen die zich ooit afgevraagd heeft waar de tijd blijft!
De manier waarop tijd wordt ervaren verandert met de leeftijd door het aantal nieuwe ervaringen dat we meemaken.
Intensievere gebeurtenissen zorgen ervoor dat ons brein meer details opslaat, waardoor deze momenten langer lijken te duren in ons geheugen.
Deep dives
De Perceptie van Tijd en Levenservaringen
De manier waarop mensen de tijd ervaren, verandert met de leeftijd en hangt samen met hun geheugen. Naarmate mensen ouder worden, maken ze minder nieuwe ervaringen mee, waardoor elke jaar hetzelfde lijkt en de tijd sneller lijkt te gaan. Dit kan worden vergeleken met de kindertijd, waarin elke gebeurtenis als nieuw en bijzonder werd ervaren, wat de herinneringen levendiger maakte. Het verschil in tijdsperceptie wordt ook uitgelegd door het feit dat momenten van intensiteit, zoals spannende gebeurtenissen, langer lijken te duren in ons geheugen, omdat ons brein meer details opslaat.
Tijd Vullen met Nieuwe Ervaringen
Hoewel de levensduur van iedereen beperkt is, is het mogelijk om de ervaring van tijd te verlengen door nieuwe en betekenisvolle gebeurtenissen toe te voegen. Dit kan eenvoudig door kleine veranderingen, zoals het herinrichten van de keuken of het aannemen van een nieuwe hobby. Reizen of het bezoeken van nieuwe plekken kan ook de perceptie van tijd beïnvloeden, omdat deze ervaringen vaak als langer en rijker worden herinnerd. Het idee is dat nieuwe ervaringen de tijd verrijken en ons helpen om het leven als voller en langer te ervaren.
Je zit om 7 uur aan tafel bij vrienden. Het is gezellig, er wordt gelachen, en voordat je het weet is het 1 uur 's nachts. Die uren zijn voorbij gevlogen! Maar waarom lijkt de tijd op een saaie werkdag soms juist eindeloos te duren? In deze eerste aflevering van onze podcastserie over tijd duiken we in onze interne klok. Psycholoog Hedderik van Rijn van de Rijksuniversiteit Groningen legt uit waarom onze beleving van tijd zo flexibel is. Ontdek hoe onze hersenen met tijd spelen en hoe je die tijd - in je beleving dan - langzamer kan laten gaan. Deze aflevering is vorig jaar opgenomen in Carré tijdens het 10-jarig jubileum van de Universiteit van Nederland en onderdeel van een serie van vijf afleveringen over tijd.