For over 100 år siden begynte vi å stille klokken til sommertid, men hvorfor fortsetter vi med det? Det utforskes hvordan ideene bak tidsregulering oppstod på en konferanse i 1884. Helseeffektene ved sommertid og EUs planer om å avskaffe klokkestilling diskuteres også. Skepsisen blant medlemslandene og hva dette kan bety for Norges tidssystem blir nøye vurdert. Er det på tide å legge klokkestilling på hylla?
09:02
AI Summary
AI Chapters
Episode notes
auto_awesome
Podcast summary created with Snipd AI
Quick takeaways
Innføringen av sommertid ble opprinnelig gjort for energisparing under Første verdenskrig, men har nå blitt mer stressende enn gunstig.
Tiden er et sosialt konstruert system som skaper debatt om tidsstandarder, spesielt i lys av EU-parlamentets vedtak om å avslutte tidsskiftingen.
Deep dives
Historien om tid og tidszoner
Tiden ble samlet inn i 1884 under Meridian-konferansen i Washington, der man ble enige om å dele verden inn i 24 tidszoner for å håndtere problemene som ble skapt av jernbane- og telegrafkommunikasjon. Før dette hadde Norge lokale tidsforhold, hvor reisende måtte justere klokken flere ganger på kortere avstander, som for eksempel fra Oslo til Bergen. I 1894 ble det vedtatt at Norge skulle følge GMT pluss 1, til tross for at landet dekker tre tidszoner, og det ble tillatt å ha én samlet tid for hele nasjonen. Dette reflekterer ett av hovedpoengene i tidsdiskusjonen: tid er ikke absolutt, men er et sosialt konstruert system som medfører mye debatt og tilpasning i samfunnet vårt.
Debatten om sommertidens framtid
Sommertid ble innført som et tiltak under Første verdenskrig for å spare energi, men motivasjonen for praksisen har endret seg over tid, ettersom det i dag anses som mer stressende enn energibesparende. Etter en EU-undersøkelse hvor flertallet av borgerne uttrykte ønske om å avslutte skiftingen mellom sommertid og vintertid, har det oppstått politiske dilemmaer og mistanker om de faktiske effektene av en slik endring. EU-parlamentet vedtok en endring, men prosessen har stoppet opp i det europeiske rådet på grunn av motstand fra flere medlemsland som ønsker mer informasjon før de aksepterer en endring. Dette har resultert i usikkerhet om hvilken tidstype Norge vil velge, da det er sentralt for næringslivet å holde samme tidsstandard som nabolandene.
Det er over 100 år siden vi for første gang stilte klokken til sommertid, og i helgen stilte vi den igjen. Finnes det egentlig en god grunn til hvorfor vi fortsatt gjør det? Svaret får du i denne reprisen fra forrige gang vi stilte klokken. Med journalist Olav Eggesvik.
Get the Snipd podcast app
Unlock the knowledge in podcasts with the podcast player of the future.
AI-powered podcast player
Listen to all your favourite podcasts with AI-powered features
Discover highlights
Listen to the best highlights from the podcasts you love and dive into the full episode
Save any moment
Hear something you like? Tap your headphones to save it with AI-generated key takeaways
Share & Export
Send highlights to Twitter, WhatsApp or export them to Notion, Readwise & more
AI-powered podcast player
Listen to all your favourite podcasts with AI-powered features
Discover highlights
Listen to the best highlights from the podcasts you love and dive into the full episode