De ondertitel van het boek is, de waarde van het verweven leven.
Kees Klomp is lector betekeniseconomie bij hogeschool Rotterdam en mede-oprichter van THRIVE institute. Dit boek is een bewerking van zijn openbare les die hij heeft gegeven bij zijn aanstelling als lector.
Eerdere boeken van Kees zijn Handboek betekenisvol ondernemen, Pioniers van de nieuwe welvaart en THRIVE.
Kees is medeoprichter van THRIVE institute, dit is een stam, een plek van gelijkgestemden waarin ze programma's, leergangen, workshops en presentaties organiseren.
Het boek bestaat uit vier delen:
Waarom ontstaat de betekeniseconomieWat is de betekeniseconomieHoe ontwerpen we de betekeniseconomieHoe stimuleren we de betekeniseconomie
Een boek vol met theorie. Enorm veel verwijzingen naar andere theorieën en modellen waar Kees weer eigen modellen van maakt. Het is een boek dat geschikt is voor studenten en ondernemers. Ondernemers kunnen met dit boek inzichten krijgen over waar ze moeten beginnen voor echte impact die verder gaan dan 'minder slecht' zijn. Het is een verdieping op et boek Leaving a legacy wat we eerder bespraken.
De inleiding begint Kees met tien trends die hij ziet als de contouren van de betekeniseconomie, waaronder opkomst sociaal ondernemen, nieuwe waardering impact, nieuw bedrijfsdoel purpose, opkomst B-corp en BVM
Waarom ontstaat de betekeniseconomie
In het eerste hoofdstuk laat Kees vier crisissen zien:
De ecologische crisis - de duidelijke klimaatverandering verooorzaakt door de mens. Temperatuur die stijgt, afname biodiversiteit, verzuring van de oceaan. We gaan de verkeerde kant op.De sociale crisis - de ondeerdlijke verdeling van inkomen en vermogen. Fantoomgroei boek. Onzekerheid over werk met flexibilisering. Terwijl de welvaart lijkt te stijgen, daalt het welzijnniveau.De economische crisis - vreemde situatie, we verdienen steeds meer geld met geld en niet met arbeid.De individuele crisis - we krijgen meer last van psychische ongezondheid.
Dit alles tezamen leidt tot een existentiële crisis. We werken om geld te verdienen, zien de ongelijkheid en verslechtering van de ecologie, afstand tussen rijken en armen wordt groter, het werk dat er toe doet verdient weinig, we missen een bijdrage die we leveren.
Wat is de betekeniseconomie
Van Agrarische, naar industriële, naar kennis en nu naar betekeniseconomie. Waarbij de kern ligt in delen, dingen (spullen), diensten en nu deugden.
De betekeniseconomie is een existentiële economie. Goed onderscheid tussen purpose (levensbestaansbewustzijn) en meaning (zinvinding). Purpose is naar binnen gericht en Meaning is naar buiten gericht.
Metaperspectief (Schumacher) - het levensbestaan staat centraal en ecologisch van aard.
Postperspectief - thrive - de economie is onderdeel van de gemeenschap en dat is weer onderdeel van de omgeving. Geen gezonde economie zonder een gezonde ecologie.
Diep perspectief - ecocentrisme - de mens i een afhankelijk onderdeel van het grotere levende geheel.
De betekeniseconomie is een aangepaste economie, een koppeling van natuurlijke principes en menselijk handelen. Hier komt het post growth en ont-groeien naar voren. Ontgroeien bestaat uit onteconomiseren en ontmarkten. De meent (commons) kunnen een belangrijk deel van de markt over. Er ontstaat gedeeld eigendom.
Verschillende economieën opgenomen op p 86-87
Hoe ontwerpen we de betekeniseconomie
Betekeniseconomie draait om bloei niet om groei. Een gezonde economie floreert. De economie is geen doel maar een midddel.
Er is voldoende we moeten het beter verdelen over de wereld. Meer langetermijnbeleid, zeven generaties denken uit de Goede voorouder.
Nullens de economie moet weer menselijk worden.
Economie moet eerlijk zijn en gebaseerd op echte waarde: 5T's True costing, True benefitting, True pricing, True compensation en True taxation.
Mooi model Gross National Wellbeing dashboard van Nieuw-Zeeland.
Remember Everything You Learn from Podcasts
Save insights instantly, chat with episodes, and build lasting knowledge - all powered by AI.