Economisch journalist Miriam de Rijk bespreekt in de podcast de verstrengeling van kapitaal en publieke sector, belicht de problemen met kapitaalaccumulatie en schulden, en de invloed van grote bedrijven op maatschappelijke terreinen en onderwijs. Ook wordt de discussie gevoerd over de rol van de overheid in de digitale wereld en mogelijke oplossingen voor de gevolgen van het huidige kapitalistische systeem.
Private equity bedrijven kopen sectoren op zonder investeringen in kwaliteit, wat leidt tot schaalvergroting en afhankelijkheid.
Kapitaalaccumulatie, belastingwetten en ECB-beleid dragen bij aan ongelijkheid, vereisen overheidsingrijpen voor verandering.
Deep dives
Impact van private equity op publieke sectoren
Private equity bedrijven en beleggers tonen interesse in het opkopen van sectoren zoals kinderopvang, bijlesbureaus en ouderenzorg. In deze sectoren worden winstmodellen toegepast, zoals overbehandeling bij tandartsen en cherry picking in de GGZ en ouderenzorg. Private equity heeft een piramidespel benadering, waarbij instellingen na enkele jaren met winst worden doorverkocht.
Rollen en gevolgen van Private Equity
Private equity wordt gezien als een symbool van hypercapitalisme. Bedrijven worden opgekocht en weer doorverkocht zonder investeringen in kwaliteit. Private equity creëert schulden waardoor bedrijven snel moeten verkopen. Deze aanpak treft zowel publieke als private bedrijven en leidt tot schaalvergroting en afhankelijkheid.
Gevolgen van schaalvergroting en afhankelijkheid
Schaalvergroting door opkoop van bedrijven door kapitaalkrachtige partijen veroorzaakt impact op normale bedrijven. Ondernemers ervaren druk om snel te verkopen, geleid door de financiers. Banken stellen minder leningen beschikbaar, waardoor bedrijven Private Equity als oplossing zien.
Oorzaken en oplossingen voor kapitaalaccumulatie
Het boek onthult dat kapitaalaccumulatie voortvloeit uit o.a. schulden en ongelijkheid gestimuleerd door belastingwetten en ECB-beleid. Oplossingen vereisen beperking van kapitaal, bescherming van publieke sectoren en meer overheidsingrijpen. Aanpak van structurele oorzaken is essentieel voor verandering.
Huisartsenpraktijken, kinderopvangcentra, bijlesbureaus en verzorgingstehuizen: stuk voor stuk worden ze opgekocht door private-equityfirma's en andere kapitaalgiganten. Op die manier vloeien de middelen voor publieke basisbehoeften in de zakken van de allerrijksten.
In deze aflevering gaat Gizelle Mijnlieff in gesprek met economisch journalist Miriam de Rijk, die onderzoek deed naar deze vorm van hyperkapitalisme. Voor haar serie in De Groene Amsterdammer werd ze genomineerd voor de onderzoeksjournalistieke prijs De Loep. Deze week verscheen haar boek 'Gekaapt door het Kapitaal’.
Welke slimme trucjes worden gebruikt om het meeste rendement te behalen, en wat zijn de maatschappelijke gevolgen?