De Groene Amsterdammer Podcast cover image

De Groene Amsterdammer Podcast

Latest episodes

undefined
6 snips
Apr 8, 2025 • 53min

Trumps economische oorlogsverklaring

Diederik Baazil, politiek-econoom en correspondent in Tokio, onderzoekt de Aziatische reacties op Trumps handelsoorlog en stelt vragen over de toekomst van Amerika's dominante rol. Ingrid Gercama, verslaggever met een focus op Servië, verklaart de apolitieke aard van de demonstraties tegen president Vučić. Ze duikt in de rol van studenten in protesten en het groeiende wantrouwen tegenover de EU. Beide gasten analyseren de mondiale impact van economische strategieën en de implicaties voor de rechtstaat.
undefined
Apr 3, 2025 • 30min

De massamoord in Boetsja: strijd tussen feit en fictie

In een oorlog sneuvelt de waarheid als eerste, maar soms vecht ze terug. Zo’n drie jaar geleden ontdekten Oekraïense militairen een massaslachting in het verwoeste Boetsja. Fotojournalisten deelden de gruwelijke beelden met de wereld, en Rusland leek al snel de evidente dader. In reactie hierop begon Rusland echter met het construeren van een alternatieve werkelijkheid. Zo ontstond een strijd om het narratief en begon de waarheid verschillende levens te leiden. Op sociale media barstte vervolgens een verhitte discussie los over het ware verloop van gebeurtenissen.Buitenlandredacteur Rutger van der Hoeven deed onderzoek naar deze casus als voorbeeld van het post-truth tijdperk, waarin waarheid zowel wordt achterhaald als gefabriceerd. Hij onderzoekt daarnaast de rol van waarheidscoalities, netwerken van verantwoordelijkheid en zogenaamde "zolderkamerjournalisten". Rutger belicht tot slot hoe, zelfs in dit complexe tijdperk, de waarheid uiteindelijk toch naar boven kan komen.In deze aflevering spreekt Kees van den Bosch met Rutger van der Hoeven over de massamoord in Boetsja en de strijd tussen feit en fictie die daarop volgde. Ook gaan ze in op de betrouwbaarheid van beeldmateriaal en bespreken ze wat deze ontwikkelingen betekenen voor de toekomst.Lees het artikel Het was een koude, mistige dag… in De Groene Amsterdammer.Productie: Kees van den Bosch en Roos Springer.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
undefined
Mar 27, 2025 • 36min

Nederlandse christelijke organisaties helpen de Westelijke Jordaanoever te koloniseren

Orthodox-christelijke organisaties zijn nog altijd actief betrokken bij de steun aan Israëls illegale nederzettingen. Uit onderzoek van Investico blijkt dat deze christelijke weldoeners zelfs bereid zijn financiële steun te verlenen voor de levering van wapens. Gedreven door de Bijbelse overtuiging dat het land door God aan de joden is beloofd, zien zij het als hun taak om hieraan bij te dragen. Deze steun is echter in strijd met het Nederlandse, Europese en internationale beleid ten aanzien van de Palestijnse kwestie.Onderzoeksplatform Investico dook, samen met BOOS van BNNVARA en het Nederlands Dagblad, in deze gevoelige materie. Naast archiefonderzoek reisden de journalisten ook zelf af naar de Westelijke Jordaanoever om hun bevindingen met eigen ogen te toetsen.In deze aflevering spreekt presentator Kees van den Bosch met Investico-journalisten Marieke Rotman, Romy van der Burgh en Allart van der Woude. Ze vertellen over hun ontmoeting met de openhartige Palestijnse olijfboer Jamal, de momenten waarop ze noodgedwongen undercover moesten gaan en de opmerkelijke samenwerking met het christelijke Nederlands Dagblad.Bekijk de aflevering van BOOS. Of lees het stuk in De Groene Amsterdammer. Film: No Other Land – Yuval Abraham, Basel Adra, Hamdan Ballal, Rachel Szor. Productie: Lotte Bauweraerts en Kees van den Bosch.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
undefined
Mar 20, 2025 • 32min

Pijn, duizeligheid en hartkloppingen: de moeizame strijd om erkenning van long covid

Iedereen kent wel iemand met long covid. Honderdduizenden Nederlanders kampen ermee. Hoewel sommige patiënten ernstige, chronische klachten ervaren, wordt long covid door deskundigen én ondeskundigen vaak nog weggezet als een psychische aandoening. De eerste klinieken hebben inmiddels hun deuren geopend, maar maatschappelijke aandacht en erkenning komen maar moeizaam van de grond. Hoe kan dat?Journalisten Linda Samplonius en Jop de Vrieze deden een tweeledig onderzoek naar long covid en andere onbegrepen chronische ziekten. Deze week verschijnt hun tweede artikel in De Groene Amsterdammer. Daarin laten ze zien hoe de strijd voor erkenning langzaam vruchten begint af te werpen, ondanks aanhoudende onenigheid binnen de medische wereld.In deze aflevering spreekt Kees van den Bosch met Linda en Jop over hun bevindingen. Ze bespreken de klachten en frustraties van patiënten, de verschillende visies binnen de wetenschap en de voorzichtige opmars van algemene acceptatie van post-infectieuze aandoeningen.Lees ook het artikel: Onderzoek Long covid 'Waarom zou ik niet meer op het podium willen staan?' in De Groene Amsterdammer.Productie: Kees van den Bosch en Daan Sanders.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
undefined
4 snips
Mar 19, 2025 • 54min

Trumps handelsoorlog, Duterte voor het strafhof en nieuwe chaos in Syrië

Zit er een strategie achter Trumps wilde geschut met handelstarieven? Economisch historicus Nicholas Mulder acht het mogelijk dat de regering-Trump een nieuw economisch regime wil afdwingen, gebaseerd op een goedkopere dollar. Maar misschien is er simpelweg sprake van economische zelfverminking door de Verenigde Staten. In Historische Woorden klinkt Rodrigo Duterte, die door de huidige Filipijnse regering werd uitgeleverd aan het Internationaal Strafhof in Den Haag. Midden-Oostencorrespondent Cosette Molijn bezocht Syrië, waar na de euforie over de val van Assad opnieuw geweld oplaait.Productie: Gizelle Mijnlieff.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
undefined
Mar 12, 2025 • 39min

Recht halen tegen de staat? Een privilege voor rijken en Randstedelingen

Kun je in Nederland nog je recht halen wanneer je tegenover de staat komt te staan? Je portemonnee en je postcode blijken hiervoor bepalend.Wie onvoldoende geld heeft om zelf een advocaat in te schakelen, is aangewezen op sociale advocaten. Maar dat blijkt een uitstervende beroepsgroep te zijn, vooral door onderbetaling en gebrek aan opvolging. De helft van deze advocaten gaat de komende jaren met pensioen, terwijl jonge aanwas nauwelijks te vinden is.Daarnaast bestaan er opvallende regionale verschillen. Wie in de Randstad woont, heeft veel meer kans een sociale advocaat te vinden dan bijvoorbeeld iemand in Groningen. Hoewel er in ongeveer de helft van de Nederlandse gemeenten sociaal raadslieden actief zijn, en er een juridisch loket bestaat, mogen deze hulpverleners alleen advies geven. Ze mogen geen officiële brieven opstellen of iemand begeleiden naar de rechtbank. Hiervoor verwijzen ze door naar sociale advocaten, die vaak al overbelast zijn of simpelweg niet meer in de regio beschikbaar.De jaarlijkse masterclass van Investico en De Groene Amsterdammer onderzocht dit probleem. Kees van den Bosch spreekt hierover met deelnemers Sahra Mohamed en Bobby Uilen en met hun begeleider Thomas Muntz.Lees het verhaal Het hele land door voor je burgerrecht in De Groene Amsterdammer.Productie: Kees van den Bosch.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
undefined
Mar 5, 2025 • 34min

Bevrijdend of ontregelend? De keerzijde van retreats

Retreats zijn populairder dan ooit. De aanbieders variëren van erkende professionals tot zelfverklaarde deskundigen die deelnemers niet alleen zelfontplooiing, maar ook genezing van ziekte, depressie of verslaving beloven. Maar niet iedereen keert bevrijd huiswaarts—sommigen komen juist terug met verergerde psychische klachten. Waar gaat het mis? Onderzoeksplatform Investico onderzocht samen met BOOS van BNNVARA de risico’s van retreats en publiceerde deze week een artikel in De Groene. Ze spraken met mensen die na een verblijf in een kuuroord depressies en psychoses ontwikkelden. In deze aflevering gaat Kees van den Bosch in gesprek met journalisten Sylvana van den Braak, Michelle Salomons en Emiel Woutersen over hun bevindingen. De verhalen van slachtoffers, inzichten van medisch specialisten én reacties van retreataanbieders komen aan bod. 🔗 Lees het artikel In één week klachtenvrij in De Groene Amsterdammer.🎥 Bekijk de BOOS-reportage.Productie: Kees van den Bosch, Daan Sanders en Suzy Schagen Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
undefined
13 snips
Mar 2, 2025 • 40min

6. Terug in Nederland (BONUS) | (Don't Talk Politics!)

Bart Brandsma, een erkende expert op het gebied van polarisatie, duikt samen met Harmen in de complexe wereld van persoonlijke relaties. Ze bespreken de kracht van empathisch luisteren en hoe dat kan bijdragen aan depolarisatie binnen families. Ook worden morele dilemma's rond abortus en de invloed van politieke manipulatie opgesplitst. Door eerlijke en empathische communicatie proberen ze verbinding te herstellen in een verdeelde samenleving, wat essentieel blijkt voor begrip en harmonie.
undefined
7 snips
Feb 27, 2025 • 32min

Tegen onvrede bestaat geen vaccin: vijf jaar na covid

In deze aflevering is Casper Thomas te gast, een Groene-redacteur die diepgaand heeft onderzocht hoe de coronapandemie onze democratie heeft beïnvloed. Hij bespreekt de snelle maatschappelijke aanpassing aan de crisis en hoe deze de groei van onvrede en populisme heeft gevoed. Daarnaast gaat hij in op de noodzaak voor reflectie in journalistiek, de rol van digitalisering en individualisering, en de blijvende impact van COVID-19 op sociale dynamiek. Thomas stelt dat echte tevredenheid van binnenuit moet komen, een belangrijke boodschap voor de toekomst.
undefined
Feb 25, 2025 • 60min

Poetin triomfeert, Merz keert zich af: Is internationale samenwerking ten dode opgeschreven?

Eva Hartog, Ruslandkenner en oud-correspondent voor Politico, bespreekt hoe de veranderende relatie tussen de VS en Rusland in Rusland wordt ontvangen. Ze wijst op de verschuiving in het Kremlin-narratief: van Amerika als vijand naar Europa als probleem. Hylke Dykstra, hoogleraar internationale samenwerking aan de Universiteit Maastricht, analyseert de impact van nieuw Amerikaans beleid op wereldwijde relaties en de mogelijke afname van internationale samenwerking. Beide gasten duiken in geopolitieke dynamiek en de opkomst van nieuwe samenwerkingsverbanden.

Get the Snipd
podcast app

Unlock the knowledge in podcasts with the podcast player of the future.
App store bannerPlay store banner

AI-powered
podcast player

Listen to all your favourite podcasts with AI-powered features

Discover
highlights

Listen to the best highlights from the podcasts you love and dive into the full episode

Save any
moment

Hear something you like? Tap your headphones to save it with AI-generated key takeaways

Share
& Export

Send highlights to Twitter, WhatsApp or export them to Notion, Readwise & more

AI-powered
podcast player

Listen to all your favourite podcasts with AI-powered features

Discover
highlights

Listen to the best highlights from the podcasts you love and dive into the full episode