
De Groene Amsterdammer Podcast
Elke week bespreekt Kees van den Bosch een diepgravend artikel uit De Groene Amsterdammer en interviewt betrokken journalisten. In Buitenlandse Zaken komen onze buitenlandspecialisten aan het woord over geopolitieke ontwikkelingen.
Latest episodes

May 4, 2025 • 30min
Wytske Versteeg - Waar | Jan Hanlo Podcast
In deze aflevering spreekt Wytske Versteeg, een romancier en politicoloog, over haar nieuwste werk 'Waar', waarin ze de kunst van het haakje openen verkent. Ze duikt in de thema's van waarheid, wetenschap en desinformatie en de invloed daarvan op onze percepties. Ook worden persoonlijke verhalen besproken die de relatie tussen nieuwsgierigheid en veiligheid verkennen. Verder wordt de impact van sociale ongelijkheid op besluitvorming belicht, evenals de uitdagingen van inclusiviteit in een politiek geladen context.

Apr 30, 2025 • 32min
Undercover bij ChatGPT
In dit gesprek is onderzoeksjournalist Jeroen van Bergeijk te gast, die undercover ging als trainer bij Outlier, een bedrijf dat voor OpenAI werkt. Hij deelt zijn intrigerende ervaringen met het trainen van AI-modellen en onthult de tegenstellingen tussen het streven naar menselijkheid in technologie en de feitelijke uitvoering daarvan. Van persoonlijke bias in AI tot de bizarre uitdagingen van sollicitaties in het AI-tijdperk, Jeroen biedt een unieke kijk op de ethiek en de implicaties van kunstmatige intelligentie.

Apr 27, 2025 • 32min
Nikki Dekker - Graafdier | Jan Hanlo Podcast
In de Jan Hanlo Podcast spreekt dichter, NRC-columnist en presentator Ellen Deckwitz met vijf auteurs die zijn genomineerd voor de Jan Hanlo Essayprijs voor Nederlandstalige literaire essayistiek.In deze aflevering: Nikki Dekker over Graafdier (De Bezige Bij, 2024).De andere afleveringen, met gesprekken met Marian Donner, Meredith Greer, Eke Krijnen en Wytske Versteeg, zijn te beluisteren via groene.nl.Productie: Gizelle Mijnlieff.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

Apr 24, 2025 • 37min
Veroordeling zonder straf: Hoe Desi Bouterse kon verdwijnen
Zelfs na zijn dood blijft Desi Bouterse Suriname verdelen. Hij was de sterke man van een militair regime, tien jaar lang democratisch gekozen president, en hoofdverantwoordelijke voor de Decembermoorden van 1982. Anderhalf jaar geleden werd hij veroordeeld — een mijlpaal voor de Surinaamse rechtsstaat. Maar van echte gerechtigheid kwam het niet: Bouterse verdween. Pas een jaar later werd hij teruggevonden. Dood.Onderzoeksplatform Investico probeerde te achterhalen waar Bouterse zich schuilhield, en stuitte op een web van politieke belangen en stilzwijgende afspraken. Bouterse had altijd een trouwe achterban in Suriname. Was de regering werkelijk onmachtig om hem op te pakken, of speelde er meer?In deze podcast spreekt Kees van den Bosch met Investico-journalist Sylvana van den Braak, die samen met collega Linda van der Pol naar Suriname reisde voor het onderzoek. Ze bespreken opmerkelijke getuigenissen over de verdwenen oud-president, de werking van de Surinaamse media, en het blijvende mysterie rond een leider die zowel verafschuwd als vereerd werd.Lees ook het stuk Een ‘Surinaamse oplossing’ voor Bouterse in De Groene Amsterdammer.Luister ook Bouta's laatste zet van Argos.Productie: Kees van den Bosch en Daan Sanders.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

Apr 20, 2025 • 32min
Marian Donner - Rooksignalen | Jan Hanlo Podcast
In de Jan Hanlo Podcast spreekt dichter, NRC-columnist en presentator Ellen Deckwitz met vijf auteurs die zijn genomineerd voor de Jan Hanlo Essayprijs voor Nederlandstalige literaire essayistiek.Deze aflevering: Marian Donner over Rooksignalen (Das Mag, 2024). In de andere afleveringen, te beluisteren via groene.nl, zijn Nikki Dekker, Meredith Greer, Eke Krijnen en Wytske Versteeg te gast.Productie: Gizelle Mijnlieff.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

5 snips
Apr 16, 2025 • 33min
De intellectuele exodus onder Trump
In deze aflevering is Koen Haegens, Groene-redacteur en expert op het gebied van academische braindrain, te gast. Hij bespreekt de verontrustende migratie van wetenschappers die onder het Trump-regime hun heil elders zoeken. Vooral Harvard's verzet tegen financiële druk en de parallellen met de intellectuele uittocht uit Duitsland in de jaren '30 zijn fascinerend. De discussie verduidelijkt niet alleen de impact van deze verschuiving op de Amerikaanse wetenschap, maar ook de aantrekkingskracht van landen als Canada voor getroffen academici.

Apr 13, 2025 • 32min
Meredith Greer - Bedenktijd | Jan Hanlo Podcast
In de Jan Hanlo Podcast spreekt dichter, NRC-columnist en presentator Ellen Deckwitz met vijf auteurs die zijn genomineerd voor de Jan Hanlo Essayprijs voor Nederlandstalige literaire essayistiek.In deze aflevering: Meredith Greer over Bedenktijd (De Bezige Bij, 2023).De andere afleveringen, met gesprekken met Nikki Dekker, Marian Donner, Eke Krijnen en Wytske Versteeg, zijn te beluisteren via groene.nl.Productie: Gizelle Mijnlieff.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

Apr 10, 2025 • 28min
Hoe angst ons verdeelt én verbindt: terug naar AZC Crailo
In 2016 sluiten de deuren van het AZC Crailo. Voor velen – zowel asielzoekers als vrijwilligers – betekent dit het einde van een bijzondere periode. Inwoners komen in actie en verzetten zich tegen het besluit. Nu, bijna tien jaar later, lijken we mijlenver verwijderd van waar we toen stonden. “Nee, hier geen AZC” is inmiddels een vertrouwde uitspraak in het Gooi.Yaghoub Sharhani, oud-bewoner van Crailo, kijkt terug op zijn tijd in het voormalige AZC en onderzoekt het contrast tussen toen en nu. In zijn onderzoek spreekt hij met uiteenlopende mensen, onder wie tegenstanders van een nieuw AZC. Ook werpt hij licht op de rol die angst speelt in het debat, en op de invloed van politiek taalgebruik op het dagelijks leven in de buurt.In deze aflevering spreekt Kees van den Bosch met redacteur Yaghoub Sharhani over het verband tussen het veranderde politieke klimaat en de opvang van asielzoekers in het Gooi.Meer lezen van Yaghoub? Bekijk ook zijn andere artikelen. Productie: Rosa Springer en Kees van den Bosch.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

6 snips
Apr 8, 2025 • 53min
Trumps economische oorlogsverklaring
Diederik Baazil, politiek-econoom en correspondent in Tokio, onderzoekt de Aziatische reacties op Trumps handelsoorlog en stelt vragen over de toekomst van Amerika's dominante rol. Ingrid Gercama, verslaggever met een focus op Servië, verklaart de apolitieke aard van de demonstraties tegen president Vučić. Ze duikt in de rol van studenten in protesten en het groeiende wantrouwen tegenover de EU. Beide gasten analyseren de mondiale impact van economische strategieën en de implicaties voor de rechtstaat.

Apr 3, 2025 • 30min
De massamoord in Boetsja: strijd tussen feit en fictie
In een oorlog sneuvelt de waarheid als eerste, maar soms vecht ze terug. Zo’n drie jaar geleden ontdekten Oekraïense militairen een massaslachting in het verwoeste Boetsja. Fotojournalisten deelden de gruwelijke beelden met de wereld, en Rusland leek al snel de evidente dader. In reactie hierop begon Rusland echter met het construeren van een alternatieve werkelijkheid. Zo ontstond een strijd om het narratief en begon de waarheid verschillende levens te leiden. Op sociale media barstte vervolgens een verhitte discussie los over het ware verloop van gebeurtenissen.Buitenlandredacteur Rutger van der Hoeven deed onderzoek naar deze casus als voorbeeld van het post-truth tijdperk, waarin waarheid zowel wordt achterhaald als gefabriceerd. Hij onderzoekt daarnaast de rol van waarheidscoalities, netwerken van verantwoordelijkheid en zogenaamde "zolderkamerjournalisten". Rutger belicht tot slot hoe, zelfs in dit complexe tijdperk, de waarheid uiteindelijk toch naar boven kan komen.In deze aflevering spreekt Kees van den Bosch met Rutger van der Hoeven over de massamoord in Boetsja en de strijd tussen feit en fictie die daarop volgde. Ook gaan ze in op de betrouwbaarheid van beeldmateriaal en bespreken ze wat deze ontwikkelingen betekenen voor de toekomst.Lees het artikel Het was een koude, mistige dag… in De Groene Amsterdammer.Productie: Kees van den Bosch en Roos Springer.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
Remember Everything You Learn from Podcasts
Save insights instantly, chat with episodes, and build lasting knowledge - all powered by AI.