Adrián Estrada - Nederland is een oliestaat en blijft dat voorlopig ook
Dec 19, 2024
auto_awesome
Adrián Estrada, Correspondent Nieuwe Energie en expert in de energietransitie, bespreekt de cruciale rol van Nederland in de wereldwijde oliemarkt, met een focus op de raffinaderijen in Rotterdam. Hij legt uit hoe ondanks de ambities voor duurzaamheid, de olie-industrie blijft profiteren van de huidige situatie. Estrada onthult de tegenstrijdigheden in het beleid omtrent fossiele brandstoffen en nadert de complexe realiteit van de energietransitie. Nederland blijft voorlopig een oliestaat, ook al zijn de groene ambities groot.
Nederland speelt een belangrijke rol in de wereldwijde olieverwerkingsindustrie, vooral door zijn raffinaderijen die fossiele brandstoffen exporteren.
Ondanks ambitieuze klimaatdoelstellingen blijft de oliesector een essentieel economisch model, waardoor Nederland voorlopig een oliestaat blijft.
Deep dives
De rol van de Nederlandse olierefineringsindustrie
Nederland speelt een cruciale rol in de wereldwijde olieverwerkingsindustrie, met de raffinaderijen in Rotterdam die dagelijks bijna 1,2 miljoen vaten ruwe olie verwerken. Deze raffinaderijen maken Nederland de op één na grootste in Europa en nummer vijf in de wereld wat betreft raffinagecapaciteit, terwijl het land relatief weinig oliebronnen heeft. De olietankers die de havens aandoen, lossen hun lading via een uitgebreid ondergronds netwerk van pijpleidingen dat naar andere Europese landen leidt. Nederland profiteert hiermee voornamelijk van de export van fossiele brandstoffen, met name naar Duitsland, België en zelfs de VS en Nigeria, waardoor de oliesector groot en invloedrijk blijft, ondanks de wereldwijde verschuiving naar duurzaamheid.
Toekomst van fossiele brandstoffen in Nederland
Ondanks de ambitieuze klimaatdoelstellingen van Nederland en de EU, blijft de verwerking van fossiele brandstoffen een belangrijk economisch model voor het land. De raffinaderijen blijven zich richten op export en op die manier de CO2-uitstoot buiten hun nationale boekhouding houden, ondanks de verwachting van een afname in fossiele brandstofproductie. Oliebedrijven, zoals Shell en BP, worden niet gedwongen om hun output drastisch te verlagen, vooral omdat ze profiteren van schaalvoordelen en de noodzakelijke ontwikkelingen in duurzame technologie. Deze paradox betekent dat Nederland nog geruime tijd een belangrijke speler in de fossiele brandstofmarkt zal zijn, terwijl het tegelijk beweert ambities te hebben voor een klimaatneutrale toekomst.
1.
Nederland als belangrijke speler in de wereldwijde oliemarkt
Nederland heeft op wereldschaal een belangrijke positie als olieverwerker. Brengt de energietransitie daar verandering in? Niet als we het aan de sector zelf overlaten.
Opname: Milou van Hirtum, Julius van IJperen Montage: Milou van Hirtum Mixage: Tom Ruijg
Maak ook onafhankelijke journalistiek mogelijk: corr.es/wordlid