AI-powered
podcast player
Listen to all your favourite podcasts with AI-powered features
Kunst wordt steeds meer gebruikt om vermogen in te stallen of om mee te speculeren. Het is een aantrekkelijk financieel product geworden met exponentiële prijsstijgingen als gevolg, die musea niet kunnen bijbenen. Museumdirecteuren vrezen voor verschraling van de collectie en duurdere toegangskaartjes. ‘Dit heeft invloed op wat onze bezoekers zien.’
Sofyan El Bouchtili, Naima Cornelia, Muriël Louman, Charlie Ubbens en Jaco Wilschut, deelnemers aan de masterclass onderzoeksjournalistiek van het journalistieke platform Investico, doken in de wereld van kunst als beleggingsobject. Een wereld die substantieel is en groeiende, maar ook zeer ondoorzichtig. Met behulp van verzekeraars achterhaalden de Investico-journalisten dat er naar schatting voor 7 tot 9 miljard euro aan kunst in privébezit van Nederlandse eigenaren is. Dit is niet vreemd, want kunstbezit biedt fiscale voordelen. Een potentieel gevolg voor de maatschappij? Een museale wereld die niet kan concurreren met beleggers en een minder aantrekkelijk museumaanbod.
In deze aflevering gaat presentator Kees van den Bosch in gesprek met deelnemers aan de Investico-masterclass Sofyan El Bouchtili, Charlie Ubbens en begeleider Emiel Woutersen over beleggingsplatforms waar aandelen in Dalí's worden aangeboden, de financiële voordelen van kunst, de consequenties voor het museale landschap en het doen van onderzoeksjournalistiek.
Lees ook het onderzoek in De Groene Amsterdammer.
Productie: Kees van de Bosch en Boje Boogaerdt.
Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.