Gina Grieg Riisnæs, Midtøstenskorrespondent for Aftenposten, deler innsikt fra det kriserammede Libanon. Hun diskuterer den eskalerende konflikten mellom Israel og Libanon, og hvordan israelske bakkestyrker har påvirket lokalbefolkningen. Frykten for israelske droner i Beirut er palpabel, spesielt blant barna. Riisnæs analyserer også Hezbollahs rolle og den regionale dynamikken med Iran og USA, og advarer om muligheten for en storkrig.
Den humanitære situasjonen i Libanon er kritisk, med over 800 dødsfall og mange som lever under umulige forhold.
Hezbollahs angrep, støttet av Iran, signaliserer en potensiell regional destabilisering og et mulig skritt nærmere en storkrig.
Deep dives
Eskaleringen av konflikten i Libanon
Situasjonen i Libanon har eskalert dramatisk etter Israels invasjon, hvor israelske soldater har krysset grensen og pågående kamper utspiller seg mellom den israelske hæren og Hezbollah-militsen. De siste angrepene har ført til kraftige eksplosjoner og ødeleggelser, og over 800 mennesker har allerede mistet livet, mange av dem sivile, inkludert kvinner og barn. Det er en utbredt frykt blant innbyggerne for at konflikten kan bli verre, med beboere som flykter fra sine hjem, året etter at en enorm eksplosjon allerede har gjort 300 000 mennesker hjemløse. Den humanitære situasjonen er kritisk, med mange som søker tilflukt under umulige forhold.
Hezbollah og den regionale maktkampen
Hezbollahs militære handlinger, inkludert rakettangrep mot Israel, er del av en bredere strategisk plan støttet av Iran, som har som mål å destabilisere regionen og støtte Hamas. Selv om Hezbollah hevder å kjempe for palestinsk uavhengighet, er det mange libanesiske innbyggere som ikke støtter disse tiltakene, og som frykter at Libanon vil bli dratt dypere inn i konflikten. Dette skaper et internt skille i Libanon, der mange opplever at de er fanget mellom militante grupper og israelske angrep. Konflikten i Libanon kan derfor sees som en kamp ikke bare mot Israel, men også som en utfordring mot den nasjonale stabiliteten i selve Libanon.
Internasjonale reaksjoner og bekymringer
Reaksjonene fra internasjonale aktører er varierte, med USA som fortsetter å støtte Israel militært, samtidig som det er bekymringer for en eskalering av konflikten til en storkrig i Midtøsten. Norge, USA og Storbritannia oppfordrer sine statsborgere til å forlate Libanon, et tegn på den alvorlige sikkerhetssituasjonen. Som svar på den økende uroen har Iran begynt å sende raketter mot Israel, noe som ytterligere kompliserer det allerede sprø målandskapet i regionen. Spørsmålet om hvor langt konflikten kan eskalere, og hvilke nasjoner som kan bli trukket inn, er nå større enn noen gang.
Israelske bakkestyrker har rykket inn i Libanon. Iran skyter raketter mot Israel. Er verden et skritt nærmere en storkrig? Hvordan er det å være i Libanon og hva kommer til å skje fremover? Aftenpostens Midtøstenskorrespondent Gina Grieg Riisnæs forklarer.
Foto: Hussein Malla, AP Photo/NTB.
Get the Snipd podcast app
Unlock the knowledge in podcasts with the podcast player of the future.
AI-powered podcast player
Listen to all your favourite podcasts with AI-powered features
Discover highlights
Listen to the best highlights from the podcasts you love and dive into the full episode
Save any moment
Hear something you like? Tap your headphones to save it with AI-generated key takeaways
Share & Export
Send highlights to Twitter, WhatsApp or export them to Notion, Readwise & more
AI-powered podcast player
Listen to all your favourite podcasts with AI-powered features
Discover highlights
Listen to the best highlights from the podcasts you love and dive into the full episode