Migratie. Lex Bohlmeijer in gesprek met Hein de Haas (zeer relevant)
Nov 22, 2023
auto_awesome
Hein de Haas, socioloog en hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, onthult de waarheid over migratie, waarbij hij de leugens van politici blootlegt. Hij pleit voor een kritische benadering van migratiecijfers en het vertellen van een ander verhaal, weg van politieke mythes. De podcast bespreekt migratie door de jaren heen, met aandacht voor historische patronen en Europa als belangrijke bestemming voor migranten. Het belang van eerlijke politieke discussies en het beschermen van migranten worden benadrukt.
Migratie leidt niet tot bedreiging maar tot verrijking van samenleving.
Klimaatverandering veroorzaakt geen massamigratie, slechts binnenlandse verschuivingen.
Economisch beleid heeft meer impact op migratie dan restrictieve maatregelen.
Deep dives
Immigratie: Gemengde Gevoelens en Politieke Narratieven
De meeste mensen ervaren gemengde gevoelens over immigratie, met zowel positieve als negatieve aspecten. Politieke narratieven benadrukken vaak het volk als tegenstander van migratie, terwijl de realiteit meer richting tolerantie en openheid verschuift, vooral na ervaringen met immigratie. Politici en media verspreiden soms misleidende informatie over migratie, wat bijdraagt aan verkeerde percepties.
Klimaatverandering en Migratie: Misvattingen en Realiteiten
Het idee dat klimaatverandering leidt tot massamigratie heeft geen wetenschappelijke basis. Speculatieve cijfers over klimaatvluchtelingen worden vaak zonder context gerapporteerd, wat de werkelijkheid vertekent. Empirisch onderzoek toont aan dat de grootste slachtoffers van klimaatverandering vaak niet kunnen migreren, en migratie juist vaak binnenlandse verplaatsingen betreft.
Economische Grondslag en Migratie: Onderdeel van de Samenleving
Migratie is een essentieel onderdeel van de economie en de samenleving. Het gronden van de economie heeft vaak een effectievere invloed op migratie dan restrictieve maatregelen. De flexibele arbeidsmarkt en economische behoeften spelen een cruciale rol in het aantrekken van migranten naar Westerse samenlevingen.
Immigratiebeleid is liberaler dan politici doen geloven
Het onderzoek aan de Universiteit van Oxford toont aan dat het immigratiebeleid van Europa en andere rijke landen niet restrictiever is geworden, maar juist liberaler. Deze trend is het gevolg van druk van werkgevers, economische belangen en arbeidstekorten, waardoor regeringen de regelgeving hebben versoepeld en mogelijkheden hebben gecreëerd voor werkgevers om werknemers te vinden. Politici zijn niet altijd transparant over deze realiteit, die een discrepantie vormt tussen politieke retoriek en daadwerkelijk beleid.
Het sociale - economische beleid speelt een cruciale rol in de mate van immigratie. Landen zoals Japan tonen dat een gereguleerde economie en beleid gericht op automatisering en langere arbeid mogelijkheden migratie op een structureel lager niveau houden. Er is een grote behoefte aan een grondige herziening van het sociaal-economische beleid om grip te krijgen op immigratie en arbeidsvraag. Het is essentieel om te erkennen dat migratie sterk verbonden is met sociaal-economische factoren en dat een breder debat nodig is over het soort samenleving dat we willen.
Het houdt maar niet op, de leugens die politici ons voorhouden over migratie. Daarom publiceer ik dit gesprek met Hein de Haas nog een keer. Hij weet van de hoed en de rand. Dagelijks worden we bestookt met alarmerende berichten over stromen migranten. Het leidt tot polarisatie en verhitte debatten in de samenleving. Het laatste kabinet Rutte is erover gestruikeld. Maar, socioloog Hein de Haas, hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, laat in zijn boek 'Hoe het echt werkt' geen spaan heel van de berichtgeving. Met de realiteit heeft het bitter weinig te maken. Vormen de migranten een bedreiging voor onze samenleving? Het tegendeel is eerder het geval.