Marthe Hagelien, journalist med fokus på studentbolig-krisen, og Andreas Slettholm, en innsiktsfull kommentator, tar opp den alvorlige situasjonen for studenter uten tak over hodet. De diskuterer årsakene bak den pågående boligkrisen, og utfordringene studenter står overfor i Oslo, fra høy etterspørsel til kreative løsninger for å finne bolig. Hvordan påvirker leiemarkedet? Hvilke ansvarsforhold finnes? Dette og mer utforskes i en engasjerende samtale.
Det er en alvorlig mangel på studentboliger i Norge som skaper høye priser og lange ventetider for studenter.
Politisk enighet om flere studentboliger er nødvendig, men byggeprosessen tar tid og plass er en knapp ressurs.
Deep dives
Mangel på studentboliger
Det er stor mangel på studentboliger i Norge, spesielt i byer som Oslo, hvor mange studenter konflikter med et presset boligmarked. De aller fleste studenter har ikke mulighet til å bo i studentboliger, og de som må på det private leiemarkedet, møter store utfordringer, som høye priser og lange ventetider. Det er få tilgjengelige leiligheter for studenter, og de som finnes, ligger ofte i områder som ikke er attraktive for denne gruppen. Dette fører mange studenter til å ta opp ekstra jobber for å ha råd til dyre boliger, noe som kan påvirke studieprestasjonene deres negativt.
Private leiemarkeds utfordringer
Det private leiemarkedet har blitt vanskeligere for studenter å navigere, ettersom utleie av sekundærboliger har blitt mindre lønnsomt for utleiere på grunn av økte kostnader og skatter. I takt med dette har mange utleiere valgt å selge sine ekstra leiligheter, noe som fører til at antallet tilgjengelige boliger synker. I tillegg har leieprisene økt kraftig, noe som gjør det enda vanskeligere for studenter å finne rimelige boliger. Faktisk er det en betydelig forskjell mellom hva studenter ønsker og hva som er tilgjengelig i markedet, spesielt i sentrale områder.
Løsninger for boligmangelen
Det er politisk enighet om at flere studentboliger må bygges for å møte etterspørselen, men byggeprosessen tar tid og er avhengig av tilgjengelig plass. Jo flere studenter som trenger bolig ved semesterstart, jo mer press blir det på markedet, noe som skaper en årlig krise for de som flytter til studiesteder. Selv om det er planlagt å bygge nye studentboliger i nærheten av Universitetet, er det fortsatt usikkerhet om hvorvidt det vil være tilstrekkelig til å møte behovene. I lys av problemet bør det også vurderes tiltak som kan regulere leieprisene og gjøre det mer økonomisk attraktivt å leie boliger.
Du vet ferien er over når avisene begynner å skrive om studentbolig-krisen. Nå kombinert med generell bolig-krise. Så hvor skal studentene bo? Og hvem er ansvarlig for å gi dem tak over hodet? Journalist Marthe Hagelien og kommentator Andreas Slettholm forklarer.
Get the Snipd podcast app
Unlock the knowledge in podcasts with the podcast player of the future.
AI-powered podcast player
Listen to all your favourite podcasts with AI-powered features
Discover highlights
Listen to the best highlights from the podcasts you love and dive into the full episode
Save any moment
Hear something you like? Tap your headphones to save it with AI-generated key takeaways
Share & Export
Send highlights to Twitter, WhatsApp or export them to Notion, Readwise & more
AI-powered podcast player
Listen to all your favourite podcasts with AI-powered features
Discover highlights
Listen to the best highlights from the podcasts you love and dive into the full episode