I dagens sending møter vi Gloria Andersen, en utenriksjournalist med bred erfaring innen konflikter og internasjonale relasjoner. Hun graver i den dramatiske utviklingen fra Irans liberale fortid til dagens teokratiske regime. Lyttere får et innblikk i hvordan det en gang nære forholdet mellom Iran og Israel har forvandlet seg til fiendskap. Andersen belyser de komplekse militære og politiske spenningene som har oppstått siden den iranske revolusjonen, samt de geopolitiske konsekvensene av konflikten.
Iran har utviklet seg fra å være en alliert av Israel til en fiende, spesielt etter den iranske revolusjonen i 1979.
Det strenge religiøse regimet i Iran undertrykker befolkningen, særlig kvinner, og opprettholder kontroll gjennom sharia-lover og brutale represalier.
Deep dives
Irans politiske landskap
Iran er i dag gjennomsyret av et strengt religiøst regime, hvor Ayatollahen har den ultimate makten over både lovgiving og militære operasjoner. Selve statssystemet er en illusjon av demokrati med valg hvert fjerde år, men presteskapet kontrollerer de reelle beslutningene. Den dominerende religiøse tolkningen av islam, Shia, bidrar til å opprettholde regimet og eneveldet, og skaper også konflikter med Sunni-grupper. Dette systemet har resultert i omfattende undertrykkelse, spesielt av kvinner, som har mobilisert seg i protest mot de strenge reglene om religiøs påkledning og friheter, noe som har ført til brutale represalier fra myndighetene.
Historien om revolusjon og undertrykking
Den iranske revolusjonen i 1979 førte til et dramatisk skifte, hvor det folkevalgte monarkiet ble erstattet med et islamsk republikansk regime under Khomeini. Mens det tidligere regimet tillot visse demokratiske friheter, som stemmerett for kvinner, førte den nye makten til økt undertrykkelse og innføring av strenge sharia-lover. Folkeopprøret mot monarkiet var drevet av misnøye med økonomiske forhold og politisk undertrykkelse, noe som banet vei for et regime med brutal kontroll. Ironisk nok endte det opp med at det nye regimet ble minst like undertrykkende som det som ble avsatt.
Irans militære engasjement i Midtøsten
Iran har i lange tider spilt en aktiv rolle i konflikten i Midtøsten, og har nylig intensifisert sine militære handlinger mot Israel som svar på ulike provokasjoner. Denne involveringen inkluderer støtte til militia-grupper som Hamas og Hezbollah, som fungerer som Irans forlengede arm i regionen. Det historiske forholdet mellom Iran og Israel har utviklet seg fra samarbeid til bitter fiendskap, særlig etter revolusjonen i 1979. I lys av de seneste hendelsene, hvor Iran avfyrte missiler mot Israel, har situasjonen blitt enda mer spent, og risikoen for en større krig er nå høyere enn noen gang.
En gang var de nære allierte. Hva skjedde? Og hvordan ble Iran den islamske stormakten landet er i dag?
Med utenriksjournalist Gloria Andersen.
Foto: Vahid Salemiayatollah, AP Photo/NTB.
Get the Snipd podcast app
Unlock the knowledge in podcasts with the podcast player of the future.
AI-powered podcast player
Listen to all your favourite podcasts with AI-powered features
Discover highlights
Listen to the best highlights from the podcasts you love and dive into the full episode
Save any moment
Hear something you like? Tap your headphones to save it with AI-generated key takeaways
Share & Export
Send highlights to Twitter, WhatsApp or export them to Notion, Readwise & more
AI-powered podcast player
Listen to all your favourite podcasts with AI-powered features
Discover highlights
Listen to the best highlights from the podcasts you love and dive into the full episode